Collaborating Members

The members and collaborating members of the Laboratory are exclusively those listed on this website

Marianna Vasileiou
Lawyer, LLM, MBE – PhD Student
Athanasios Galinas
Deputy D.A. of Heraklion
Ioannis Dimoliatis
Ass. Professor of Public Health and Medical Education, University of Ioannina
Nikos Dimopoulos
Lawyer – AUTh Interdisciplinary Master’s Program “CONTEMPORARY MEDICAL ACTS: LEGAL REGULATION AND BIOETHICAL DIMENSION Graduate
Marina Dimopoulou
Lawyer – AUTh Interdisciplinary Master’s Program “CONTEMPORARY MEDICAL ACTS: LEGAL REGULATION AND BIOETHICAL DIMENSION Graduate
Ioannis Epitropakis
Lawyer – DrJur
Kalliopi Kipouridou
Lawyer – DrJur
Eleana Kokka
Biologist
Nikolaos Koumoutzis
Ass. Professor of Greek Civil Law, University of Nicosia, Cyprus
Emmanuel Laskaridis
Lawyer – DrJur
Venetia Mavridou
Anesthesiologist – AUTh Interdisciplinary Master’s Program “CONTEMPORARY MEDICAL ACTS: LEGAL REGULATION AND BIOETHICAL DIMENSION Graduate
Maria Milapidou
Lawyer – DrJur
Athanasios Panagiotou
Lawyer – PhD Student
Konstantinos Rokos
President of the Court of First Instance of Heraklion
Christina Sachinidou
AUTh Interdisciplinary Master’s Program “CONTEMPORARY MEDICAL ACTS: LEGAL REGULATION AND BIOETHICAL DIMENSION Graduate
Theodoros Trokanas
ΩLawyer – DrJur
Antonios Tsalidis
Lawyer – PhD Student
Roxani Fragkou
GNCHR Legal Advisor – DrJur
Theodora Chortara
AUTh Interdisciplinary Master’s Program “CONTEMPORARY MEDICAL ACTS: LEGAL REGULATION AND BIOETHICAL DIMENSION Graduate

Άννα Δεσποτίδου

Λέκτορας Εμπορικού Δικαίου Νομικής Σχολής ΑΠΘ

Γεννήθηκε στις Σέρρες. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Νομικής του ΑΠΘ (1988) και κάτοχος του μεταπτυχιακού τίτλου LL.M. (Master in Laws) από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Berkeley των ΗΠΑ (1989 – UC Berkeley Law).

Το 2002 αναγορεύθηκε Διδάκτωρ Νομικών Επιστημών του Τμήματος Νομικής της Σχολής Νομικών και Οικονομικών Σπουδών του ΑΠΘ με το βαθμό «Άριστα». Υπηρέτησε ως Ειδική Μεταπτυχιακή Υπότροφος στον Τομέα Εμπορικού και Οικονομικού Δικαίου του ως άνω Τμήματος (1990 – 1996) και διετέλεσε Νομική Επιστήμονας σε θέση Λέκτορα στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Λογιστικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (2004-2007).

Τον Ιούνιο του 2009 εκλέχθηκε Λέκτορας του Εμπορικού Δικαίου στο Τμήμα Νομικής του ΑΠΘ και από τον Ιανουάριο του 2011 -οπότε και διορίσθηκε στην ως άνω θέση- διδάσκει διάφορα μαθήματα του οικείου κλάδου σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο [όπως λ.χ. Δίκαιο Ανταγωνισμού (Ελεύθερου και Αθέμιτου) και Προστασίας Καταναλωτή, Δίκαιο Διανοητικής Ιδιοκτησίας, Σύνθεση Εμπορικού Δικαίου, Λογιστική Εμπορικών Εταιρειών, Δίκαιο Εμπορικών Δικαιοπραξιών, Ευρωπαϊκό Εμπορικό Δίκαιο, EU Intellectual Property Law, Private Maritime Law κλπ.]. Από τον Ιανουάριο του 2017 διδάσκει Δίκαιο Ελεύθερου Ανταγωνισμού στο Διιδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΠΜΣ) «Δίκαιο και Οικονομικά» που λειτουργεί σε συνεργασία της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ και του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Έχει συγγράψει δύο μονογραφίες [«Φύση και Λειτουργία της Εκδοτικής Σύμβασης» (διδ. διατριβή – 2003) και «Παροχή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών από απόσταση» (2009)] καθώς και σειρά εκτενών ερμηνευτικών συμβολών, μελετών, άρθρων και σχολίων στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα. Έχει λάβει μέρος σε επιστημονικά συνέδρια, ημερίδες και επιμορφωτικά σεμινάρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ ως “expert” στο Δίκαιο της Πνευματικής Ιδιοκτησίας συμμετείχε ενεργά σε δράσεις του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Phare European Twinning Project» στην Τουρκία και την Εσθονία (2004-2007).

Είναι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (1992), όπου ασκεί ενεργή δικηγορία, αλλά και αρκετών επιστημονικών και κοινωνικών ενώσεων και συλλόγων, και νομική σύμβουλος του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης από τον Απρίλιο του 2009.

Από το 2004 είναι μέλος του ΔΣ της Ένωσης Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΕΠΠΙ, που αποτελεί το ελληνικό τμήμα της διεθνούς ένωσης ALAI) και από το Σεπτέμβριο του 2013 μέλος της επιστημονικής επιτροπής του νομικού περιοδικού «Επισκόπηση Εμπορικού Δικαίου».

Είναι άριστη γνώστης της αγγλικής και της γερμανικής γλώσσας, ενώ διαθέτει άνεση και στη γαλλική. Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα κινούνται στο χώρο του δικαίου της διανοητικής ιδιοκτησίας (βιομηχανικής και πνευματικής) του ανταγωνισμού (αθέμιτου και ελεύθερου), της προστασίας του καταναλωτή και του εταιρικού δικαίου.

Μαριάννα Βασιλείου

Δικηγόρος – Υποψ. Δρ. Ιατρικής

Η Μαριάννα Βασιλείου είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (2007) και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης του Τομέα Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών της ίδιας Σχολής (2011). Είναι επίσης κάτοχος του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης «Σύγχρονες Ιατρικές Πράξεις: Δικαιική Ρύθμιση και Βιοηθική Διάσταση» του Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Ειδίκευσης των Σχολών Νομικής, Ιατρικής, Οδοντιατρικής και Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (2014). Κατά τα έτη 2014-2015 δραστηριοποιήθηκε ως μεταπτυχιακή ερευνήτρια στον Τομέα Ποινικών και Εγκληματολογικών Σπουδών της Νομικής Σχολής ΑΠΘ, με αντικείμενο την “Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και προστασία του εμβρύου in vitro” στο πλαίσιο της Δράσης ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΙΙ που συγχρηματοδοτήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας και το ΕΣΠΑ.

Είναι μέλος του Εργαστηρίου Μελέτης Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, επιστημονική συνεργάτιδα του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Κλινική και Βιομηχανική  Φαρμακολογία» του Εργαστηρίου Κλινικής Φαρμακολογίας του Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ και υποψήφια διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το θέμα της διατριβής της είναι «Κενά και ανεπάρκειες του ισχύοντος δεοντολογικού πλαισίου που ρυθμίζει τις εφαρμοζόμενες και τις αναμενόμενες να εφαρμοστούν μεθόδους ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής».

Από το έτος 2009 ασκεί μαχόμενη δικηγορία, ως μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια ως εισηγήτρια και ως μέλος οργανωτικών επιτροπών και έχει σημαντικό αριθμό δημοσιεύσεων σε συλλογικά έργα και σε επιστημονικά περιοδικά. Μιλάει αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά και τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν, εκτός από τη βιοηθική, τη φεμινιστική θεώρηση του δικαίου και τη σχέση του δικαίου με τις καλές τέχνες και την ποπ κουλτούρα.

Αθανάσιος Γαλήνας

Εισαγγελέας Πρωτοδικών Ηρακλείου

Γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1964. Είναι πτυχιούχος Νομικής από τη Νομική Σχολή του Α.Π.Θ.. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος (δικαστικό ρεπορτάζ). Δικηγόρησε στο Ηράκλειο. Το έτος 2000 εισήλθε στο Δικαστικό Σώμα και υπηρέτησε στο Πρωτοδικείο Αθηνών ως Δικαστικός Πάρεδρος (2001 – 2002). Από το 2002 υπηρέτησε στις Εισαγγελίες Πρωτοδικών Αθηνών, Χανίων, Ρεθύμνης και Ηρακλείου. Σήμερα κατέχει το βαθμό του Εισαγγελέα Πρωτοδικών υπηρετώντας στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηρακλείου. Κατά το διάστημα της υπηρεσίας του άσκησε και καθήκοντα Εισαγγελέα Ανηλίκων, καθώς και Επόπτη Καταστήματος Κράτησης. Έχει χειριστεί ικανό αριθμό υποθέσεων ‘’ιατρικής  αμέλειας’’  κατά το στάδιο της προδικασίας και συμμετείχε σε πολλές συνεδριάσεις δικαστηρίων κατά την εκδίκαση σχετικών υποθέσεων. Δίδαξε το μάθημα: ««Στοιχεία εργατικού και εμπορικού δικαίου» στο Δημόσιο Ι.Ε.Κ. Ηρακλείου. Συμμετείχε ως εισηγητής σε συνέδρια Ιατρικού Δικαίου. Έχει επιστημονική δημοσίευση επί θεμάτων ποινικού δικαίου.

Ιωάννης Δημολιάτης

Αν. Καθηγητής Υγιεινής και Ιατρικής Εκπαίδευσης Τμήματος Ιατρικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Ιατρική. Πνευμονολογία-Φυματιολογία. Κοινωνική ιατρική. Master of public health. Master of medical education. PhD (θνησιμότητα ελληνικού πληθυσμού). ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: παιδεία, υγιεινή (αίτια υγείας, προϋποθέσεις για υγεία: οτιδήποτε δεν είναι διάγνωση ή θεραπεία), ποιότητα ζωής και θανάτου. ΒΙΒΛΙΑ: (αντι)Παιδαγωγικό Πανόραμα ή πώς η Κοινωνία (ανα)Παράγει Ανθρωπάκους (1985, 1992). Πολιτική Δημογραφία: Ακτινογραφία Βουλής (1992). Εισαγωγή στη Σύγχρονη Επιδημιολογία (1992). Γλώσσα Σώματος (1999, 2007). Υγεία 21 (2002). Διατριβή περί Ευθανασίας (2005). Μεγάλη Κραυγή (2014). ΑΡΘΡΑ: “Εμβόλιο ή επιδημία;” (1985). “Γιατί δεν κόβεται το κάπνισμα” (1988). “Computer-Εγκέφαλος: βίοι παράλληλοι” (1990). “Ευθανασία ή ευζωία;” (1990). “Τι έπιπλα φοράνε οι μαθητές;” (1991). “1 γιατρός ανά 1 κάτοικο!” (1992). “Η Α΄ ηλικία σε Λαό και Βουλή” (1994). “Εναλλακτική θεώρηση συνόρων” (1994). “Νοσηρότητα καρδιαγγειακών: έχει η Κρήτη τη μικρότερη;” (1995). “Αεικίνητη ανάπτυξη” (1999). “Η ευλογία των πλημμυρών” (1999). “Αν ήμουν υπουργός παιδείας για μία μέρα… θα έδιωχνα τα πανεπιστήμια από το υπουργείο Παιδείας” (2001). “Η ‘ιστορική’ ορθογραφία είναι αδύνατη” (2001). “Υγιεινή χρόνου εργασίας και μη-εργασίας” (2001). “Μύθος υπεργεννητικότητας Γ΄ κόσμου” (2001). “Κατανάλωση ψωμιού ολικού αλεύρου” (2001). “A master of public health must be the health-minister minimum prerequisite” (2003). “Νυν απολύεις τον δούλον σου” (2003). “Should reviewers have their names published?” (2004). “Κατάπτυξη” (2005). “Ζωή σημαίνει σύνορο” (2007). “Students do not consider all subjects equally relevant” (2011). “12+1 roles: The student is more than a listener” (2012), ΜΠΟΡΩ! (iCAN!) Όργανο μέτρησης εκβάσεων σχολής” (2011), “The 1-to-L Bias” (2013). “Η διαθήκη ζωής μου” (2016). “Πότε Πρέπει να Πεθαίνομε; (ΠΠΠ)”: αφιέρωμα (2016), συμπόσιο (2017).

Ελένη Ζερβογιάννη

Επίκουρη Καθηγήτρια Αστικού Δικαίου Νομικής Σχολής ΑΠΘ

Η Ελένη Ζερβογιάννη έλαβε πτυχίο Νομικής από το Τμήμα Νομικής του ΕΚΠΑ το 2000 και τον μεταπτυχιακό τίτλο “European Master in Law and Economics” από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Αμβούργου το 2001.

Το 2006 αναγορεύθηκε Διδάκτωρ Νομικής από τη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ. Κατά τη διάρκεια των διδακτορικών και μεταδιδακτορικών σπουδών της τιμήθηκε επανειλημμένα με υποτροφίες από διάφορους φορείς, ελληνικούς και ευρωπαϊκούς.

Το ακαδημαϊκό έτος 2001-2002 ήταν επιστημονική συνεργάτις (Marie Curie Fellow) στο Ινστιτούτο Οικονομικής Ανάλυσης του Δικαίου του Πανεπιστημίου του Αμβούργου. Από το 2005 έως το 2007 απασχολήθηκε ως επιστημονική συνεργάτις στο Ελληνικό Ινστιτούτο Διεθνούς και Αλλοδαπού Δικαίου. Κατά τα έτη 2006-2010 διετέλεσε π.δ. 407/1980 στο Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Το 2010 διορίστηκε Λέκτορας στο γνωστικό αντικείμενο «Αστικό Δίκαιο» στη Νομική και το 2015 Επίκουρη Καθηγήτρια στην ίδια Σχολή. Το συγγραφικό της έργο περιλαμβάνει δύο μονογραφίες, την επιμέλεια ενός συλλογικού έργου και περισσότερες από 50 μελέτες σε επιστημονικά περιοδικά και συμβολές σε συλλογικά έργα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, που καλύπτουν όλους τους κλάδους του Αστικού Δικαίου.

Έχει επίσης συμμετάσχει σε πλήθος συνεδρίων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και είναι μέλος πολλών επιστημονικών ενώσεων.

Νίκος Δημόπουλος

Δικηγόρος – Απόφοιτος του ΔΠΜΣ «ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ: ΔΙΚΑΙΪΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ»

Γεννήθηκε το 1987. Το 2005 αποφοίτησε από το 1ο Ενιαίο Λύκειο Συκεών Θεσσαλονίκης. Την ίδια χρονιά εισήχθη στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ από την οποία και αποφοίτησε το 2009 με βαθμό πτυχίου «Άριστα» (9,13). Κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών του σπουδών διετέλεσε υπότροφος του κληροδοτήματος Ν. Αβραμίδη.

Το 2011 έλαβε την άδεια ασκήσεως δικηγορικού επαγγέλματος και έκτοτε είναι εγγεγραμμένος ως δικηγόρος παρά πρωτοδίκαις στον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης.

Το 2010 εισήχθη στο διετές Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τομέα Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικής Επιστήμης της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ ως υπότροφος του ΙΚΥ από το οποίο και αποφοίτησε το 2013 με βαθμό «Άριστα» (9,25). Η διπλωματική εργασία που εκπόνησε στο Συνταγματικό Δίκαιο έλαβε βαθμό «Άριστα» (10).

To 2012 εισήχθη  Διατμηματικό  Μεταπτυχιακό Προγράμμα Ειδίκευσης «ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ: ΔΙΚΑΙΪΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ» των Σχολών Νομικής, Ιατρικής, Οδοντιατρικής και Θεολογίας του ΑΠΘ, με υποτροφία του Ιδρύματος Λίλιαν Βουδούρη. Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, έχει συγγράψει μελέτες απτόμενες ζητημάτων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και γενικότερα βιοηθικής, καθώς επίσης και θεμάτων αστικής ιατρικής ευθύνης. Η διπλωματική του με τίτλο «Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και Ενωσιακό Δίκαιο » βαθμολογήθηκε με άριστα 10.

Από το Μάρτιο του 2014 είναι επιστημονικός συνεργάτης του προγράμματος «Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και προστασία του εμβρύου in vitro».

Έχει άριστη γνώση της Αγγλικής γλώσσας και καλή γνώση της Γερμανικής.

Λήδα Κοβάτση

Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ

Εκπαίδευση

Ιατρική ειδικότητα Ιατροδικαστικής (2011)
Ιατρική Σχολή, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Πτυχίο Ιατρικής (2007)
Ιατρική Σχολή, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Διδακτορική Διατριβή με γνωστικό αντικείμενο “Τοξικολογία” (2000)
Ιατρική Σχολή, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Πτυχίο Χημείας (1996)
Τμήμα Χημείας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Παρούσα Θέση

Εργαστήριο Ιατροδικαστικής & Τοξικολογίας, Τμήμα Ιατρικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Επίκουρη Καθηγήτρια (μόνιμη)
Επιστημονικά υπεύθυνη του Τμήματος Μοριακής Ιατροδικαστικής
(www.test-patrotitas.web.auth.gr)
Προϋπηρεσία-Μετεκπαιδεύσεις-Συνεργασίες

Department of Forensic Molecular Biology, Erasmus MC University, Medical Center Rotterdam, The Netherlands.
Biocentre, University of Leicester, UK.
Armed Forces DNA Identification Laboratory (AFDIL), Maryland, USA.
Centre for Blood Research, Harvard Medicine School, Boston MA, USA.
Medical Toxicology Unit, Guy’s and St. Thomas’ Hospital Trust, London, UK.
Toxicology Centre of Antwerp, Belgium.
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό ‘Ιδρυμα Θεσσαλονίκης.
Εργαστήριο Βιολογικής Χημείας, Τμήμα Ιατρικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Εργαστήριο Κλινικής Χημείας, Π.Γ.Ν. ΑΧΕΠΑ, Θεσσαλονίκη.


Ξένες Γλώσσες
Αγγλική, Γαλλική, Ιταλική

Μαρίνα Δημοπούλου

Δικηγόρος – Απόφοιτος του ΔΠΜΣ «ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ: ΔΙΚΑΙΪΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ»

Η Μαρίνα Δημοπούλου αποφοίτησε το 2012 από τη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το 2013 εισήχθη κατόπιν εξετάσεων στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών: «Σύγχρονες ιατρικές πράξεις: δικαιική ρύθμιση και βιοηθική διάσταση». Για την περάτωση του προγράμματος αυτού υποστήριξε τη διπλωματική της εργασία «Ποινική ευθύνη στην άσκηση της χειρουργικής: βιοηθικές και κοινωνικές όψεις του ιατρικού σφάλματος» και της απονεμήθηκε Δίπλωμα Ειδίκευσης με βαθμό 9,88/10.

Από το 2013 είναι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Σήμερα είναι συνεργαζόμενο μέλος του «Εργαστηρίου Μελέτης Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής».

Το Σεπτέμβριο 2016 παρουσίασε στο πλαίσιο Σεμιναρίου του Εργαστηρίου case study στη θεματική «Πειραματικές μορφές θεραπείας».

Στα επιστημονικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται: ιατρική ευθύνη, ευθανασία, υποβοηθούμενη αυτοκτονία, διαθήκες ζωής, ιατρικά υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, κλωνοποίηση, κλινικές μελέτες στον άνθρωπο, ενημερωμένη συναίνεση ασθενούς, δίκαιη κατανομή των διαθέσιμων πόρων στην ιατρική περίθαλψη κ.ά.

Αθηνά Κοτζάμπαση

Καθηγήτρια Αστικού Δικαίου Νομικής Σχολής ΑΠΘ

Η Αθηνά Κοτζάμπαση γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, σπούδασε στο Νομικό Τμήμα του ΑΠΘ, ως υπότροφος του Ι.Κ.Υ και έλαβε το πτυχίο της το 1978 και το Δίπλωμα του Μεταπτυχιακού Τμήματος του ίδιου τμήματος το 1982, με βαθμό «άριστα».

Διορίστηκε το 1979 ως επιστημονική συνεργάτις στο Σπουδαστήριο του Αστικού Δικαίου. Έλαβε εκπαιδευτική άδεια για σπουδές στην Γερμανία στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης υπό την επίβλεψη του καθηγητή Ε.Jayme (1983-1984) και αργότερα για το Πανεπιστήμιο του Freiburg (1996) υπό την επίβλεψη του καθηγητή Rainer Frank. Αναγορεύτηκε Διδάκτωρ Νομικής του Τμήματος Νομικής-ΑΠΘ το 1991 και, στη συνέχεια, το 1992 μονιμοποιήθηκε σε προσωποπαγή θέση ` το 1994 διορίστηκε Λέκτορας στο Τμήμα Νομικής με ειδίκευση το Αστικό Δίκαιο.. Εκλέχτηκε Επίκουρη Καθηγήτρια Αστικού Δικαίου το 2002, Αν. Καθηγήτρια το 2008 και Καθηγήτρια Αστικού Δικαίου πρώτης βαθμίδας στη Νομική Σχολή- ΑΠΘ το 2013.

Είναι μέλος πολλών επιστημονικών συλλόγων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως της Ένωσης Αστικολόγων (ΕΝΑΣ), της Εταιρείας Νομικών Βορείου Ελλάδος (ΕΝΟΒΕ), του Ομίλου Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής (ΟΙΔΒ) και της Εταιρίας Οικογενειακού Δικαίου (ΕΟΔ) καθώς και της Διεθνούς Ένωσης του Οικογενειακού Δικαίου (International Society of Family Law).

Με απόφαση της Συγκλήτου του ΑΠΘ ορίστηκε Πρόεδρος της Επιτροπής Κληροδοτημάτων του ΑΠΘ (2010- ) ` Ακαδημαϊκή Σύμβουλος στο Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π του Υπουργείου Παιδείας (2010-2017) ` Αναπληρωματικό Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Σχολής Δικαστών (2015- )` Αναπληρωματικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Διοίκησης και Διαχείρισης Πανεπιστημιακών Δασών (2015-2017)` Διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Θεσ/νίκης του Υπουργείου Δικαιοσύνης (2011-2014) και από τον Ιανουάριο του 2017 αποτελεί μέλος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής (2017- ).

Υπήρξε μέλος της ΝΟΜΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ του Υπουργείου Δικαιοσύνης «Για τη μεταρρύθμιση διατάξεων του Οικογενειακού δικαίου» (Φθινόπωρο 2010), μέλος της ΝΟΜΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ του Υπουργείου Δικαιοσύνης (2015) «Για τις τροποποιήσεις στο Σύμφωνο Συμβίωσης» και μέλος της ΝΟΜΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ «Για την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου» (2016) , καθώς και ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ του Α.Π.Θ (2007-2010).

Το συγγραφικό έργο της περιλαμβάνει συνολικά 9 βιβλία (τέσσερις μονογραφίες, τρεις εκτεταμένες μελέτες, ένα βιβλίο με συλλογή άρθρων, ένα συλλογικό διδακτικό βοήθημα) και 27 αυτοτελή δημοσιευμένα άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, αρκετά σχόλια σε δημοσιευμένες δικαστικές αποφάσεις και πολλές παρεμβάσεις δημοσιευμένες σε Συνέδρια.

Ιωάννης Επιτροπάκης

Δικηγόρος – Δρ. Νομικής

Ο δικηγόρος Αθηνών Ιωάννης Γ. Επιτροπάκης γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι απόφοιτος του Ελληνοαμερικάνικου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος – «Κολλέγιο Αθηνών» και της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετά την ολοκλήρωση της πρακτικής του άσκησης σε δικηγορικά γραφεία της Αθήνας, με κύριο αντικείμενο ενασχόλησης το αστικό, εμπορικό και ποινικό δίκαιο, έλαβε το 2013 μεταπτυχιακό τίτλο στο γερμανικό ποινικό δίκαιο από το Πανεπιστήμιο Ludwig-Maximilians-Universität του Μονάχου (LL.M München). Το θέμα της μεταπτυχιακής του διατριβής ήταν «Η ευθύνη από ιατρικό σφάλμα υπό το πρίσμα του νέου νόμου για τα δικαιώματα των ασθενών – Behandlungsfehlerhaftung vor dem Hintergrund des neuen Patientenrechtegesetzes».

Στη συνέχεια, κι αφού εργάστηκε ως επιστημονικός συνεργάτης σε δικηγορικό γραφείο ποινικού δικαίου στο Μόναχο, εκπόνησε στο ίδιο Πανεπιστήμιο τη διδακτορική του διατριβή στον τομέα του ιατρικού ποινικού δικαίου με θέμα «Το αξιόποινο της αλλοίωσης της διαδικασίας διανομής οργάνων με βάση τα εγκλήματα κατά της ζωής και της υγείας -DieStrafbarkeitderManipulationenbeiderOrganallokationnachdenTötungs- undKörperverletzungsdelikten», λαμβάνοντας τον Ιούλιο του 2019 τον τίτλο του διδάκτορα νομικής («Dr. juris»). Τον Απρίλιο δε του 2020 η εν λόγω διατριβή εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο Nomosστην ειδική σειρά μονογραφιών Ιατρικού Ποινικού Δικαίου.

Από τον Οκτώβριο του 2019 διατηρεί δικηγορικό γραφείο στην Αθήνα αναλαμβάνοντας υποθέσεις τόσο ιατρικού δικαίου όσο και γενικής δικηγορίας,ενώ έχει παρακολουθήσει πληθώρα σεμιναρίων με κύρια θεματολογία την άσκησης της ποινικής δικηγορίας. Παράλληλα αρθρογραφεί στον τύπο σε θέματα που άπτονται του ιατρικού ποινικού δικαίου.

Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ποινικού Δικαίου και του Εργαστηρίου Μελέτης Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μιλάει Γερμανικά κι Αγγλικά.

Δημήτριος Κούβελας

Καθηγήτης Φαρμακολογίας Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ

Ο Δημήτριος Κούβελας πήρε πτυχίο Φαρμακευτικής και κατόπιν Ιατρικής στο ΑΠΘ. Εκπόνησε τη Διδακτορική Διατριβή του στο Εργαστήριο Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ και την ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής στο Γ.Π.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑ.

Εξελέγη ως Λέκτορας Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ το 1992, και εξελίχθηκε σταδιακώς στην ακαδημαϊκή ιεραρχία. Αναπληρωτής Καθηγητής εξελέγη το 2002. Μετεκπαιδεύτηκε επί 1,5 έτος στη Νευρο και Ψυχο- Φαρμακολογία στο Institut fuer Pharmakologie und Toxikologie του Πανεπιστημίου του Innsbruck Αυστρίας.

Ταυτοχρόνως συνεργάζεται από την ίδρυσή του με το Κέντρο Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας (ΚΕΣΑΥ) στο Α.Π.Θ., και με την Ουρολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ σε θέματα Ουρο-Φαρμακολογίας, Κλινικής Φαρμακολογίας και Συνταγογραφίας. Είναι Ιδρυτικό Μέλος και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Τεκμηριωμένης Ιατρικής (Evidence Based Medicine) και Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας και Κλινικής Φαρμακολογίας. Είναι κριτής σε 17 Διεθνή Επιστημονικά Περιοδικά, Εισηγητής στον ΕΟΦ και μέλος Επιτροπών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φαρμάκων (ΕΜΕΑ) (Adverse Drug Reactions, Environmental Risk assesment).

Έχει δημοσιεύσει 62 επιστημονικές εργασίες σε διεθνή περιοδικά, έχει συμμετάσχει σε πληθώρα συνεδρίων και επιστημονικών εκδηλώσεων ως προσκεκλημένος ομιλητής και έχει συγγράψει δύο βιβλία, ενώ έχει συγγράψει κεφάλαια και έχει κάνει την επιστημονική επιμέλεια σε 8 βιβλία.

Καλλιόπη Κηπουρίδου

Δικηγόρος – Δρ. Νομικής

Η Καλλιόπη Κηπουρίδου είναι πτυχιούχος του Τμήματος Νομικής της Σχολής Νομικών και Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στον Κλάδο Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών. Το 2012 αναγορεύτηκε διδάκτορας Νομικών Επιστημών. Η εκπόνηση της διδακτορικής της διατριβής πραγματοποιήθηκε με την οικονομική υποστήριξη του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.).

Από το έτος 2002 είναι δικηγόρος και μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης διορισμένη στο Εφετείο, από το έτος 2013 είναι μέλος του Ομίλου Μελέτης Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής και από το έτος 2016 είναι συνεργαζόμενο μέλος του Εργαστηρίου Μελέτης Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής. Παράλληλα, κατά τα ακαδημαϊκά έτη από 1/10/2016 έως 31/07/2017 και από 1/10/2015 έως 31/7/2016 είναι μέλος Σ.Ε.Π της ΔΤΕ 50 του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου ενώ ήταν και επιστημονική συνεργάτης στο Τ.Ε.Ι Δυτικής Μακεδονίας (Γρεβενά) κατά το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016. Επίσης είναι εξωτερική συνεργάτις διδάσκουσα το μάθημα “Legal and Bioethical Aspects of Organ Transplantations” στο πλαίσιο του μαθήματος “Introduction to Bioethics” («Εισαγωγή στη Βιοηθική») στο Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ στο πλαίσιο του ΠΜΣ Medical Research Methodology. Έχει διδάξει στα πλαίσια προγράμματος επιμόρφωσης αστυνομικών αναφορικά με θέματα εξαρτήσεων που διοργανώνει ο Ο.ΚΑ.ΝΑ. (2014-2015), έχει διδάξει ως επιστημονική συνεργάτης στο Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας-Παράρτημα Καστοριάς (ακαδημαϊκό έτος 2012-2013), σε Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (2007, 2010, 2012, 2013), στη Σχολή Ξεναγών Θεσσαλονίκης (2009). Από τον Απρίλιο του έτους 2015 είναι επιστημονική συνεργάτης του περιοδικού «Ιατρικό Δίκαιο & Βιοηθική».

Κατά τα ακαδημαϊκά έτη 2011-2012, 2012-2013, 2013-2014, 2014-2015, 2015-2016 έχει συμμετάσχει ως εισηγήτρια στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών των Σχολών Ιατρικής, Οδοντιατρικής και Νομικής και του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ. με τίτλο «Σύγχρονες Ιατρικές Πράξεις : Δικαιϊκή Ρύθμιση και Βιοηθική Διάσταση». Από τον Ιανουάριο του 2014 μέχρι τον Οκτώβριο του 2015 πραγματοποίησε μεταδιδακτορική έρευνα στη Νομική Σχολή ΑΠΘ, στον Τομέα Ποινικών και Εγκληματολογικών Σπουδών με αντικείμενο την «Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και προστασία του εμβρύου in vitro» στο πλαίσιο της Δράσης ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΙΙ που συγχρηματοδοτείται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας και το ΕΣΠΑ.

Έχει συμμετάσχει ως εισηγήτρια σε συνέδρια και θερινά σχολεία και έχει συγγράψει μελέτες που έχουν δημοσιευθεί σε νομικά περιοδικά και σε συλλογικά έργα. Γνωρίζει άριστα αγγλικά και γαλλικά.

Νικόλαος Μπιτζιλέκης

Καθηγητής Ποινικού Δικαίου Νομικής Σχολής ΑΠΘ

Ο Νικόλαος Μπιτζιλέκης είναι πτυχιούχος του Τμήματος Νομικής της Σχολής Ν.Ο.Π.Ε. του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1979). Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ποινικό Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας ως υπότροφος της DAAD, όπου και αναγορεύθηκε αριστούχος διδάκτορας Νομικών Επιστημών της εκεί Νομικής Σχολής (1984).

Υπήρξε στη συνέχεια υπότροφος του Ιδρύματος Alexander von Humboldt για μεταδιδακτορική έρευνα στη Γερμανία (1988, 1992, 2010). Το 1988 εξελέγη Λέκτορας Ποινικού Δικαίου στο Τμήμα Νομικής του Α.Π.Θ, στη συνέχεια Επίκουρος Καθηγητής (1992), Αναπληρωτής Καθηγητής (1996) και από το 2000 είναι Καθηγητής στο ίδιο Τμήμα. Διδάσκει όλο τον κύκλο των μαθημάτων Ουσιαστικού Ποινικού Δικαίου σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο.

Διδάσκει επίσης Ποινικό Δίκαιο στην Εθνική Σχολή Δικαστών. Είναι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, μέλος της συντακτικής επιτροπής του νομικού περιοδικού “Ποινικά Χρονικά” και μέλος του Board of Editors του περιοδικού EuCLR (European Criminal Law Review). Υπήρξε επίσης μέλος της πρώτης (2006-2009) και της δεύτερης (2010-2011) εθνικής επιτροπής για τη σύνταξη νέου Ποινικού Κώδικα.

Στο διάστημα 2004-2006 υπήρξε μέλος της ευρωπαϊκής επιτροπής του προγράμματος AGIS (για την ευρωπαϊκή ποινική δικαιοσύνη), ενώ από το 2007 μετέχει στην ομάδα καθηγητών Ποινικού δικαίου έντεκα ευρωπαϊκών χωρών για μια αντεγκληματική πολιτική στην Ευρώπη (European Criminal Policy Initiative). Από το 2007 έως το 2009 χρημάτισε Αναπληρωτής Πρόεδρος και από το 2009 έως το 2013 Πρόεδρος του Τμήματος Νομικής της Σχολής Ν.Ο.Π.Ε του Α.Π.Θ.

Υπήρξε επίσης μέλος του Δικαστηρίου Αγωγών Κακοδικίας και αναπληρωματικό μέλος του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα κινούνται στο χώρο του Ουσιαστικού Ποινικού Δικαίου, του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Ποινικού Δικαίου και της Γενικής Θεωρίας και Φιλοσοφίας του Ποινικού Δικαίου. Έχει συγγράψει μονογραφίες και μελέτες που αναφέρονται σε βασικά θέματα του Γενικού Μέρους του Ποινικού Δικαίου, ειδικότερα σε θέματα λόγων άρσης του αδίκου, απόπειρας, συμμετοχής, συρροής εγκλημάτων, αλλά και του Ειδικού Μέρους του Ποινικού Δικαίου, όπως οι αναλύσεις των υπηρεσιακών εγκλημάτων και των εγκλημάτων κατά της ιδιοκτησίας.

Έχει επίσης ασχοληθεί και με θέματα γενικότερου φιλοσοφικού προβληματισμού, όπως η ηθική νομιμοποίηση του Ποινικού Δικαίου, η ελεύθερη βούληση στην υπαναχώρηση από την απόπειρα και στην έμπρακτη μετάνοια, η έννοια των γεγονότων και κρίσεων στο Ποινικό Δίκαιο, τέλος δε έχει συγγράψει και μελέτες με θέματα Διεθνούς Ποινικού Δικαίου.

Ελεάνα Κόκκα

Βιολόγος

Η Ελεάνα Κόκκα γεννήθηκε το έτος 1992, στη Λάρισα. Το 2010 αποφοίτησε από το Λύκειο με βαθμό “Άριστα”. Το 2011 εισήχθη στο τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, από το οποίο αποφοίτησε το 2015 με βαθμό πτυχίου “Λίαν καλώς”. Την ίδια χρονιά, εισήχθη στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου φοιτά μέχρι σήμερα. Το 2017 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και συγκεκριμένα είναι απόφοιτος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών ” Τοξικολογία ” με βαθμό πτυχίου “Άριστα”. Έχει δημοσιεύσει εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά στους τομείς της Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών και της Τοξικολογίας. Το 2018 παρακολούθησε το Επιμορφωτικό πρόγραμμα που διοργανώθηκε από το κέντρο Επιμόρφωσης και Διά βίου Μάθησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με τίτλο ” Ιατρικές πράξεις: Νομικά και ηθικά ζητήματα- Σύγχρονα θέματα βιοηθικής.” Από το 2019 είναι μέλος του Εργαστήριου Μελέτης Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής ΑΠΘ. Έχει άριστη γνώση της αγγλικής γλώσσας και πολύ καλή γνώση της γαλλικής και ρωσικής γλώσσας.

Αδάμ Παπαδαμάκης

Καθηγητής Ποινικού Δικαίου Νομικής Σχολής ΑΠΘ

Ο Αδάμ Παπαδαμάκης είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο ποινικό δίκαιο και αναγορεύθηκε διδάκτορας Νομικών επιστημών του Τμήματος Νομικής του ΑΠΘ.

Ακολούθησε τη σταδιοδρομία του Δικαστικού λειτουργού της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης υπηρετώντας κυρίως σε θέσεις Αντεισαγγελέα και Εισαγγελέα στα στρατιωτικά δικαστήρια Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

Με την ιδιότητά του αυτή χειρίστηκε μεγάλο αριθμό υποθέσεων με ευρύ και ποικίλο ποινικό περιεχόμενο. Πολλές από τις θέσεις που υιοθέτησε έτυχαν μεγάλης δημοσιότητας λόγω της επιστημονικής τους σημασίας αλλά και της κοινωνικής τους αιχμής (ενδεικτικά: το δικαίωμα του στρατιωτικού να εκφράζεται ελεύθερα μέσω του τύπου, η ποινική αντιμετώπιση των αντιρρησιών συνείδησης και το πλαίσιο εναλλακτικής θητείας, οι πράξεις αυτοπροσβολής του στρατιωτικού, αρμοδιότητα στρατιωτικών δικαστηρίων, η κάμψη της προσωρινής κράτησης με την για πρώτη φορά υιοθέτηση των περιοριστικών όρων, άμυνα υπέρ κοινωνικών αγαθών, αντικειμενική οριοθέτηση της απόπειρας, το δικαίωμα σιωπής του κατηγορουμένου, διάκριση ποινικού και πειθαρχικού αδικήματος, ο ποινικός χαρακτήρας της καθ’ υπέρβαση του πιστωτικού υπολοίπου ανάληψης χρημάτων από ΑΤΜ τράπεζας).

Δεκάδες εισαγγελικών προτάσεών του για σημαντικά ποινικά θέματα έχουν δημοσιευτεί σε νομικά περιοδικά. Το έτος 1992 εκλέχθηκε σε θέση επίκουρου καθηγητή του τμήματος Νομικής του ΑΠΘ. Το έτος 1996 εκλέχθηκε στη βαθμίδα του αναπληρωτή καθηγητή και από το έτος 2000 είναι καθηγητής του Ποινικού Δικαίου. Διετέλεσε μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου Φυλακών Ελλάδας.

Συμμετείχε σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές των Υπουργείων Δικαιοσύνης (νόμος για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς) και Άμυνας (Οργανισμός στρατιωτικών φυλακών).

Επίσης συμμετείχε στην Α’ νομοπαρασκευαστική επιτροπή για τη σύνταξη νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (2005-2009), στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή για τον εξορθολογισμό και την επιτάχυνση της ποινικής διαδικασίας (Νοε. 2009 – Μάρτ. 2010) και στη συνέχεια στη Β’ νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την αναμόρφωση του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (Απρ. 2010 – Οκτ. 2010). Κατά το έτος 2007 διετέλεσε αναπληρωματικό μέλος του Ειδικού Δικαστηρίου υποθέσεων άρθρου 88 § 2 του Συντάγματος και του Ειδικού Δικαστηρίου εκδικάσεως αγωγών κακοδικίας. Την ίδια θέση κατείχε ως τακτικό μέλος και κατά το έτος 2013.

Κατά τα έτη 2004-2006 άσκησε καθήκοντα Αντιπροέδρου της Νομικής επιτροπής του ΑΠΘ και από το έτος 2006 μέχρι το έτος 2010 καθήκοντα Προέδρου της Νομικής επιτροπής του Πανεπιστημίου. Κατά το β’ εξάμηνο του έτους 2013 συμμετέχει ως μέλος της Επιτροπής Κρίσεως και της Επιτροπής Επανεξετάσεως στο ποινικό δίκαιο του Κυπριακού Συμβουλίου Αναγνώρισης τίτλων σπουδών (Κ.Υ.Σ.Α.Τ.Σ.).

Κατ’ τα ακαδημαϊκά έτη 1998-1999, 2005-2006, 2011-2013 εκλέχτηκα Διευθυντής του Τομέα Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών. Υπήρξε μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του νομικού περιοδικού «Υπεράσπιση» (1991-2000) και σήμερα είναι μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του νομικού περιοδικού «Ποινική Δικαιοσύνη». Είναι επίσης μέλος της «Ένωσης Νομικών Βορείου Ελλάδος» καθώς και της «Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων».

Έχει συγγράψει βιβλία της ειδικότητάς του ενώ συμμετείχε με εισηγήσεις του σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια και δημοσίευσε σειρά άρθρων, μελετών και γνωμοδοτήσεων σε έγκριτα νομικά περιοδικά και συλλογικούς τίτλους. Επίσης δημοσίευσε σχόλια και παρατηρήσεις σε θέσεις της νομολογίας και κυρίως σε αποφάσεις του Αρείου Πάγου.

Σήμερα διδάσκει Ποινικό Δίκαιο και Ποινική Δικονομία στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ και Ποινική Δικονομία στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών ενώ παράλληλα είναι δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Η κα Δήμητρα Χατζηπαύλου-Λίτινα, καθηγήτρια και από το 2015 πρόεδρος του τμήματος Φαρμακευτικής γεννήθηκε τον Φεβρουάριο του 1957 στην Kαβάλα.

Είναι Πτυχιούχος και Διδάκτορας του Τμήματος Φαρμακευτικής Α.Π.Θ. (1979 και 1989) και διετέλεσε Επιστημονικός συνεργάτης στον Τομέα Φαρμακευτικής Χημείας, ΑΠΘ (1980-1990), Λέκτορας (1990-1998), Eπίκουρη καθηγήτρια (1998), Αναπληρώτρια καθηγήτρια (2004) και Kαθηγήτρια (2009).

Γνωρίζει: Αγγλικά πολύ καλά, Γαλλικά, Ρωσικά και Γερμανικά σε καλό επίπεδο. Για τα έτη 1976, 1977, 1978 ήταν υπότροφος ΙΚΥ.

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν: α) τον σχεδιασμό (computer-aided drug design), σύνθεση και φαρμακοχημική μελέτη βιολογικά δραστικών ενώσεων, ιδιαίτερα αντιφλεγμονωδών και αντιοξειδωτικών ενώσεων, ενώσεων που αναστέλλουν παράγοντες της φλεγμονής και της πήξης του αίματος, σύνδεση της φλεγμονής με τον καρκίνο, β) την εφαρμoγή 2D & 3D υπολογιστικών προγραμμάτων στο σχεδιασμό βιοδραστικών μορίων και γ) τις In vitro/ In vivo Μελέτες βιοδραστικών φυτών.

Συμμετέχει σε επιστημονικές εταιρείες ημεδαπής/αλλοδαπής, Editor in Chief σε τρία ξενόγλωσσα περιοδικά, και Editorial Board σε επτά ξενόγλωσσα περιοδικά.

Eπιβλέπουσα σε περισσότερα από 20 Master και 9 διδακτορικές διατριβές με δημοσιευμένες περισσότερες από 216 εργασίες σε περιοδικά με σύστημα αξιολογητών (αναφορές 6073, h-42) και περισσότερες από 500 συμμετοχές σε διεθνή και εθνικά συνέδρια και συγγραφέας 8 κεφαλαίων βιβλιοσειρών. Χρημάτισε επιστημονικός υπεύθυνος ερευνητικών προγραμμάτων και αξιολογητής ερευνητικών προτάσεων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Οι διοικητικές της δραστηριότητες περιλαμβάνουν: α) μέλος της επταμελούς επιτροπής Ειδικός Λογαριασμός ΕΛΚΕ, ΑΠΘ, β) Αναπληρωτής πρόεδρος και πρόεδρος του Τμήματος Φαρμακευτικής, γ) Διευθύντρια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών , δ) Μέλος της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Α.Π.Θ., ε) Μέλος της επιτροπής του Κέντρου Διεπιστημονικής ‘Έρευνας και Καινοτομίας του Α.Π.Θ., στ) Συντονιστής coordinator ECTs, ζ) Συντονιστής ΟΜΕΑ, η) Mέλος της Συγκλήτου, θ) Μέλος επιτροπής ΚΥΣΑΤΣ, ι) Επιστημονικός Σύμβουλος στο ΙΔΕΑΦ, κ) μέλος του ΔΣ του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Θεσσαλονίκης.

Έχει βραβευθεί 2 φορές από την American Chemical Society για most assessed εργασίες, για καινοτόμο έρευνα σε εθνικά και διεθνή συνέδρια και για την αριστεία στην έρευνα 2014, 2015, 2016, ΑΠΘ.

Νικόλαος Κουμουτζής

Επ. Καθηγητής Ελληνικού Αστικού Δικαίου Πανεπιστημίου Λευκωσίας Κύπρου

Ο Νίκος Κουμουτζής γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι κάτοχος πτυχίου της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας, μεταπτυχιακού τίτλου (DEA) του Πανεπιστημίου Bordeaux I, με ειδίκευση στο Ιδιωτικό Δίκαιο, διδακτορικού τίτλου της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας (για τη διατριβή με θέμα: «Η γονική μέριμνα του γεννημένου χωρίς γάμο παιδιού και το δικαίωμα οικογενειακής ζωής του πατέρα» – βραβείο Ακαδημίας Αθηνών 2011). Στα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνoνται τα ανθρώπινα δικαιώματα, το οικογενειακό δίκαιο, ιδίως το δίκαιο της ιατρικής υποβοήθησης στην ανθρώπινη αναπαραγωγή, το δίκαιο του αδικαιολόγητου πλουτισμού, το δίκαιο των αδικοπραξιών.

Είναι δικηγόρος, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, της Ένωσης Ελλήνων Αστικολόγων, του Ομίλου Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής, της Εταιρείας Οικογενειακού Δικαίου, και συνεργάτης του περιοδικού «Χρονικά Ιδιωτικού Δικαίου». Yπηρετεί ως Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, όπου διδάσκει Ελληνικό Αστικό Δίκαιο.

Μιλά Ελληνικά (μητρική γλώσσα), Γαλλικά, Αγγλικά και μπορεί να διαβάζει Γερμανικά.

Ανθούλα Παπαδοπούλου

Αν. Καθηγήτρια Εμπορικού Δικαίου Νομικής Σχολής ΑΠΘ

Η Ανθούλα Παπαδοπούλου είναι απόφοιτος του Τμήματος Νομικής, της Σχολής Νομικών και Οικονομικών Επιστημών [ήδη Νομική Σχολή] του ΑΠΘ 1981 [9 και 1/10 άριστα]. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Μεταπτυχιακών Σπουδών, στον Κλάδο του Ιδιωτικού Δικαίου του ιδίου Πανεπιστημίου το 1985 [άριστα]. Έλαβε το διδακτορικό της Δίπλωμα [άριστα ομόφωνα] και το 1996 αναγορεύθηκε Διδάκτωρ Νομικών Επιστημών του Τμήματος Νομικής ΑΠΘ. Η διδακτορική της διατριβή με θέμα: Το δικαίωμα του δημιουργού για διατήρηση της ακεραιότητας του έργου του, εκδόθηκε από τις Εκδόσεις Σάκκουλα το 1997.

Έχει συγγράψει, επίσης, άλλες δύο μονογραφίες, έχει δημοσιεύσει σε νομικά περιοδικά πολλές μελέτες, άρθρα, γνωμοδοτήσεις , κλπ και έχει συμμετάσχει σε δύο συλλογικά έργα με εκτενείς συμβολές. Οι μονογραφίες είναι : ι) Το επιχειρηματικό απόρρητο, Εκδόσεις Σάκκουλα 2007 [σ. 1-459] και (ιι) Το κέντρο των κύριων συμφερόντων του οφειλέτη στη διαδικασία αφερεγγυότητας, Νομική Βιβλιοθήκη 2014 [σ 1-297].
Έχει διδάξει σε επίπεδο προπτυχιακών σπουδών κυρίως: Εμπορικό Δίκαιο, Δίκαιο Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, Εμβάθυνση Εμπορικού Δικαίου, Δίκαιο Εταιριών, Δίκαιο Πνευματικής Ιδιοκτησίας, κ.ά. ενώ σε μεταπτυχιακό επίπεδο διδάσκει το Δίκαιο Βιομηχανικής ιδιοκτησίας και άυλων αγαθών – Δίκαιο Προστασίας Καταναλωτή.

Έχει συμμετάσχει ως εισηγήτρια σε πολλά ελληνικά και διεθνή συνέδρια. Τα επιστημονικά και συγγραφικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται κυρίως στους κλάδους του Δικαίου της Διανοητικής Ιδιοκτησίας (Πνευματικής και Βιομηχανικής), του Δικαίου του Αθέμιτου Ανταγωνισμού, του Δικαίου των Εμπορικών Εταιριών και του Πτωχευτικού Δικαίου.

Ως ειδική εισηγήτρια (“expert”) στο Δίκαιο της Πνευματικής Ιδιοκτησίας έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις σε επιμορφωτικά σεμινάρια που απευθύνονταν σε δικαστές, καθηγητές και άλλους κρατικούς λειτουργούς: (ι) στην Κωνσταντινούπολη (Απρίλιος 2007) στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος Support to Turkey’s efforts in the full Alignment and Enforcement in the field of Intellectual Property Rights with a focus on fight against Piracy TW/2004/IB/OT/01 του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δημοσίου Δικαίου, (ιι) στη Θεσσαλονίκη (Μάρτιος 2007) στο πλαίσιο του επιμορφωτικού συνεδρίου που διοργάνωσε η Εθνική Σχολή Δικαστών, κ.ά. Με την ως άνω ιδιότητά της, εξάλλου, ορίστηκε με την αρθμ. ΥΠΠΟ/ΔΙΟΙΚ/Α3/Φ.70/34760/28-4-2005 απόφαση του ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού, μέλος της Ομάδας Εργασίας για την αναμόρφωση της νομοθεσίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας, υπό την Προεδρία του καθηγητή Γ. Κουμάντου.

Εμμανουήλ Λασκαρίδης

Δικηγόρος – Δρ. Νομικής

Ο δικηγόρος Εμμανουήλ I. Λασκαρίδης φοίτησε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Νομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Χαϊδελβέργης. Η διεπιστημονική διδακτορική διατριβή του είχε θέμα «Die ärztliche Dokumentationspflicht und elektronische Datenverarbeitung» («Η υποχρέωση τήρησης ιατρικού αρχείου και ηλεκτρονική επεξεργασία δεδομένων»). Η μεταδιδακτορική του έρευνα περιλαμβάνει τη «Θεωρία της στάθμισης συμφερόντων ως μέθοδος ευρέσεως ιδιωτικού δικαίου»(υπό δημοσίευση), ενώ είχε την επιμέλεια του συλλογικού έργου «Ερμηνεία Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας (Ν.3418/2005)», Νομική Βιβλιοθήκη 2013. Από το 1992 μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει δεκάδες ομιλίες σε Ελλάδα και εξωτερικό και έχει παρακολουθήσει πάνω από 50 σεμινάρια, συνέδρια και ημερίδες σε ζητήματα αστικού, ιατρικού, αθλητικού και λοιπών κλάδων δικαίου αλλά και δημόσιας διοίκησης και διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού. Οι συνολικά 25 δημοσιεύσεις του σε γερμανική, γαλλική, αγγλική και ελληνική γλώσσα (μεταξύ των οποίων 1 διατριβή, 1 συλλογικό έργο, συμμετοχή σε 8 συλλογικά έργα) έχουν τύχει ευρείας παραπομπής και αναφοράς σε συγγράμματα και συνέδρια. Έχει συμμετάσχει σε επιτροπές για την δημιουργία νομοθετημάτων στον χώρο της Υγείας και της Κοινωνικής Ασφάλισης τόσο σε Ειδική Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων όσο και στο Υπουργείου Υγείας και την Ε.Α.Ι.Υ.Α.

Είναι Δικηγόρος Αθηνών Παρ΄ Αρείω Πάγω και Διδάκτωρ Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Χαϊδελβέργης. Μετά την άσκησή του στο γραφείο του Ακαδημαϊκού και Καθηγητή Απόστολου Γεωργιάδη εγγράφηκε στον ΔΣΑ τον Φεβρουάριο 1998. Έχει αναλάβει πάσης φύσης υποθέσεις αστικού, ιατρικού, αθλητικού δικαίου και προστασίας προσωπικών δεδομένων καθώς και σε περιορισμένο βαθμό υποθέσεις εμπορικού, διοικητικού και ποινικού δικαίου. Υπήρξε Ειδικός Επιστήμονας στη Νομική Σχολή του Δ.Π.Θ., στον Κύκλο Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης στο Συνήγορο του Πολίτη και Νομικός Ελεγκτής στην ΑΠΔΠΧ.

Διαθέτει ενδεκαετή διδακτική εμπειρία στις Γενικές Αρχές Αστικού Δικαίου, Γενικό και Ειδικό Ενοχικό Δίκαιο και σε επαγγελματικά σεμινάρια ιατρών, δικηγόρων, δικαστών, νοσηλευτριών και διασωστών. Από 20 Απριλίου 2014 αποτελεί μέλος της Ανεξάρτητης Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

Λίνα Παπαδοπούλου

Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου Νομικής Σχολής ΑΠΘ

Η Λίνα (Τριανταφυλλιά) Παπαδοπούλου είναι Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Α.Π.Θ. και κάτοχος της Έδρας Jean Monnet Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου και Πολιτισμού.

Σπούδασε Νομική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1993), συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στη Νομική (Magister der Rechte, LL.M) στο Πανεπιστήμιο Τρεβήρων Γερμανίας (1994) και στην Πολιτική Θεωρία (ΜSc) στο London School of Economics (1999), ενώ έλαβε διδακτορικό τίτλο σπουδών από το Πανεπιστήμιο του Ανοβέρου με θέμα «Ευρωπαϊκά Πολιτικά Κόμματα: Ερμηνεία και διάπλαση του άρθρου 191 ΣυνθΕΚ» και υποτροφία της Friedrich-Ebert-Stiftung (1998).

Υπήρξε υπότροφος Marie Curie της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο London School of Economics and Political Science (1999-2001) και το Α.Π.Θ. (2001-02). Από το 2002 διδάσκει επίσης στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, ενώ για μικρά χρονικά διαστήματα έχει διδάξει σε πανεπιστήμια στη Μεγ. Βρετανία (LSE), Νορβηγία (Kristiansand), Τουρκία (Bahcesehir, Kultür, Kocaeli), Γερμανία (Humboldt, FernUni) και Ιταλία (Perugia) και αλλού.

Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα και οι επιστημονικές της δημοσιεύσεις αφορούν κυρίως σε θέματα ελληνικού, συγκριτικού και ευρωπαϊκού συνταγματικού δικαίου (ιδίως, δημοκρατία και κόμματα, σχέση εθνικού και ευρωπαϊκού δικαίου), θεμελιωδών δικαιωμάτων (ιδίως, ισότητα και απαγόρευση αρνητικών διακρίσεων), θρησκείας και δικαίου (ιδίως θρησκευτικής ελευθερίας), βιοηθικής και δικαιωμάτων (ιδίως, υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και ευθανασία).

Είναι μέλος του διεπιστημονικού – διατμηματικού δικτύου έρευνας του ΑΠΘ «Σύγχρονες Ιατρικές Πράξεις – Δίκαιο – Βιοηθική» και του ‘Ομίλου Μελέτης Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής’. Επίσης, του Ομίλου «Αριστόβουλος Μάνεσης», του πανευρωπαϊκού Δικτύου ‘European Commission on Sexual Orientation Law’, της ‘Διεθνούς Ένωσης Οικογενειακού Δικαίου’, του European Consortium for Church and State Research και του European Constitutional Law Network.

Βενετία Μαυρίδου

Ιατρός Αναισθησιολόγος – Απόφοιτος του ΔΠΜΣ «ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ: ΔΙΚΑΙΪΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ»

Η Βενετία Μαυρίδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το έτος 1981. Αποφοίτησε από το 1οΛύκειο Τούμπας με βαθμό «Άριστα» το 1999. Το 2000 εισήχθη στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ από την οποία αποφοίτησε το 2009 με βαθμό πτυχίου «Λίαν Καλώς». Μετά την ολοκλήρωση της Υπηρεσίας Υπαίθρου στον νομό Σερρών(Π.Ι. Αλιστράτης), ειδικεύτηκε στην ειδικότητα της Αναισθησιολογίας στο Γ.Ν.Ν. Σερρών, στο Γ.Ν.Θ. ‘’Παπανικολάου’’ και στο Α.Ν.Θ. ‘’Θεαγένειο’’ όπου και την ολοκλήρωσε το 2017.

Το 2015 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο διετές Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ειδίκευσης των Σχολών Νομικής, Ιατρικής, Οδοντιατρικής και Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης «ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ: ΔΙΚΑΙΪΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ», με θέμα της διπλωματικής εργασίας «Διαθήκη ζωής- Προγενέστερες οδηγίες για το τέλος της ζωής» με βαθμό «Άριστα». Την ίδια χρονιά έλαβε το δίπλωμα του Ιατρικού Βελονισμού μετά την παρακολούθηση του διετούς κύκλου σεμιναρίων του Εκπαιδευτικού Ινστιτούτου Βελονισμού.

Έχει παρακολουθήσει πολυάριθμα συνέδρια Αναισθησιολογίας, Εντατικής Ιατρικής, Πόνου, Παρηγορητικής Αγωγής και Βιοηθικής. Έχει δημοσιεύσει εργασίες και έχει λάβει μέρος ως εισηγήτρια σε συνέδρια με θέματα «Προγενέστερες Οδηγίες για το Τέλος της Ζωής», «Θεραπευτική Συμμαχία στον Χρόνιο Πόνο», «Παρηγορητική Φροντίδα: Πολυτέλεια ή Ανθρωπιστική Ανάγκη;». Αποτέλεσε μέλος της οργανωτικής επιτροπής της Επιστημονικής Διημερίδας ‘’Καρκινικός Πόνος και Ιατρείο Πόνου’’. Έχει παραδώσει μαθήματα «Πρώτων Βοηθειών» στους εκπαιδευτικούς της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών και έχει συμμετάσχει στο Πρόγραμμα Επιμόρφωσης του Εργαστηρίου Μελέτης Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής ΑΠΘ με θέμα τις «Διαθήκες Ζωής». Έχει συγγράψει κεφάλαιο σε Ιατρικό Ξενόγλωσσο Βιβλιο.

Έχει άριστη γνώση της Αγγλικής γλώσσας, πολύ καλή γνώση της Ιταλικής γλώσσας και βασικές γνώσεις της Γερμανικής γλώσσας.

Ιωάννης Πέτρου

Ομότιμος Καθηγητής Ηθικής και Κοινωνιολογίας Τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1948. Έκανε σπουδές Θεολογίας και Κοινωνιολογίας στα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης, Βέρνης και Fribourg (Ελβετία) (1966-1975) και Νομικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1975-1981).

Έγινε διδάκτορας στον Τομέα Ηθικής και Κοινωνιολογίας του Τμήματος Θεολογίας Α.Π.Θ. (1983).

Τα θερινά εξάμηνα 1985-1986 και 1986-1987 παρακολούθησε Σεμινάρια κοινωνιολογικής θεωρίας και κοινωνικής και περιβαλλοντικής ηθικής στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου και εργάσθηκε στην εκεί κρατική Βιβλιοθήκη.

Το 1975 διορίστηκε Βοηθός στη Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ. και το 1982 εντάχθηκε στο Τμήμα Θεολογίας με βάση το Νόμο 1268/82. Μετά από κρίση εκλέχθηκε Λέκτορας στον Τομέα Ηθικής και Κοινωνιολογίας του Τμήματος Θεολογίας (1983), Επίκουρος Καθηγητής (1986), Αναπληρωτής Καθηγητής (1990) και Καθηγητής (1993). Το γνωστικό του αντικείμενο είναι Κοινωνιολογία του Χριστιανισμού και Ηθική.

Διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ. (1995-1997) και Αναπλ. Πρόεδρος και Πρόεδρος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε. του Α.Π.Θ. (2007-2010). Επίσης, είναι συντονιστής του διεπιστημονικού δικτύου «Πρωταγόρας» που ασχολείται με τη μελέτη των σχέσεων θρησκείας και πολιτικής.

Διδάσκει στο Τμήμα Θεολογίας Α.Π.Θ. τα υποχρεωτικά μαθήματα Γενική Κοινωνιολογία (από το 1988), Κοινωνιολογία του Χριστιανισμού (από το 1984-2010) και Σημειολογία του Σύγχρονου Πολιτισμού (από το 1998). Ακόμη έχει διδάξει στο Τμήμα Θεολογίας διάφορα κατ’ επιλογήν μαθήματα με αντικείμενα «Κοινωνικά προβλήματα», «Ανθρώπινα δικαιώματα», «Θρησκεία και Πολιτική», «Μοντέρνο, μεταμοντέρνο, ύστερη νεοτερικότητα», «Κοινωνιολογική ανάλυση του θρησκευτικού λόγου», «Φύση, πόλη, οικοπολιτική», «Άνθρωπος, θρησκεία, πολιτισμός», «Πολυπολιτισμικότητα και θρησκευτική ελευθερία», «Θρησκεία και κοινωνία στη σύγχρονη πραγματικότητα», «Γυναίκα, θρησκεία, πολιτισμός» (το τελευταίο σε συνεργασία με την Αναπλ. Καθηγήτρια Νίκη Παπαγεωργίου).

Στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Τμήματος Θεολογίας Α.Π.Θ. διδάσκει τα τελευταία χρόνια τα θέματα: «Άνθρωπος, θρησκεία, πολιτισμός», «Κοινωνικά προβλήματα». Επίσης δίδαξε «Περιβαλλοντικά προβλήματα και κοινωνία» και «Κοινωνική ηθική και τεχνολογία».

Συμμετέχει στο διατμηματικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Σύγχρονες Ιατρικές πράξεις: δικαιϊκή ρύθμιση και βιοηθική διάσταση» που είναι ενταγμένο στην Ιατρική Σχολή ως Συντονιστής ενός υποχρεωτικού μαθήματος και δύο επιλεγομένων.

Έχει επιβλέψει δεκατέσσερις (14) διδακτορικές διατριβές και τριάντα εννιά (39) μεταπτυχιακές εργασίες, που έχουν ολοκληρωθεί.

Ασχολείται με τα κοινωνικά προβλήματα και την κοινωνική θεωρία, την κοινωνική διάσταση των περιβαλλοντικών και βιοηθικών προβλημάτων, το ρόλο των αξιών και των συμβολικών συστημάτων στη σύγχρονη κοινωνία, τη διεπιστημονικότητα και τα ζητήματα πολιτιστικού πλουραλισμού και θρησκευτικής ελευθερίας.

Συμμετείχε σε δύο Ευρωπαϊκά Προγράμματα, στο ένα με θέμα «Ευρωπαϊκή ταυτότητα, κράτος πρόνοιας, θρησκεία» ως επιστημονικός υπεύθυνος της ελληνικής ερευνητικής ομάδας, και στο άλλο με θέμα «Υλικό εκπαίδευσης στελεχών διαπολιτισμικού διαλόγου σε επίπεδο τοπικής κοινότητας» ως συντονιστής. Και τα δύο περιελάμβαναν έρευνα πεδίου. Επίσης, πήρε μέρος σε δύο εθνικά: το ένα με θέμα «Άνθρωπος, θρησκεία, πολιτισμός σε εποχή παγκοσμιοποίησης και πολυπολιτισμικότητας. Θεωρητικές εικόνες και εμπειρίες από την Ελλάδα της δεκαετίας του ’90», και το άλλο «Καταγραφή περιβαλλοντικών επιπτώσεων στο Α.Π.Θ.».

Υπήρξε μέλος Ομάδας προβληματισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με αντικείμενο τη μελέτη της Πολιτιστικής διάστασης στην Ευρώπη. Είναι μέλος του Συμβουλίου Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ., του διεπιστημονικού δικτύου «Ιατρική πράξη και δίκαιο» και του Ομίλου Βιοηθικής.

Τέλος, πήρε μέρος σε διάφορα διεθνή και εθνικά Συνέδρια κοινωνιολογικού, θεολογικού, περιβαλλοντικού και βιοηθικού περιεχομένου.

Μαρία Μηλαπίδου

Δρ. Νομικής – Επιστημονική συνεργάτιδα Νομικής Σχολής ΑΠΘ

Η Μαρία Μηλαπίδου γεννήθηκε το 1979 στη Θεσσαλονίκη. Το 1997 αποφοίτησε από το Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με «Άριστα». Το 1998 εισήχθη στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ από την οποία αποφοίτησε το 2002 με βαθμό «Άριστα». Από τον Αύγουστο του 2004 έως το Δεκέμβριο του 2017 υπήρξε Δικηγόρος Θεσσαλονίκης και έκτοτε εργάζεται ως Νομικός στο Υπουργείο Οικονομικών. Το 2004 ολοκλήρωσε τις Μεταπτυχιακές της Σπουδές στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ και πιο συγκεκριμένα στον Τομέα Ποινικών και Εγκληματολογικών Σπουδών με «Άριστα». Το 2011 αναγορεύτηκε διδάκτωρ της Νομικής Σχολής ΑΠΘ. Καθόλη τη διάρκεια της εκπόνησης της διδακτορικής της διατριβής υπήρξε υπότροφος του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης».

Από τον Ιανουάριο του 2014 έως τον Οκτώβριο του 2015 συμμετείχε στο πλαίσιο της Δράσης ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΙΙ, που συγχρηματοδοτήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας και το ΕΣΠΑ, ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στη Νομική Σχολή ΑΠΘ, στον Τομέα Ποινικών και Εγκληματολογικών Σπουδών με αντικείμενο την «Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και προστασία του εμβρύου in vitro».

Από τον Ιανουάριο του 2012 συμμετέχει ως εισηγήτρια στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΑΠΘ «Σύγχρονες Ιατρικές Πράξεις: Δικαιϊκή Ρύθμιση & Βιοηθική Διάσταση», ενώ από το 2005 έχει απασχοληθεί με συμβάσεις στον Τομέα Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής ΑΠΘ για την παροχή επικουρικής διδασκαλίας στους φοιτητές. Από το 2016 συμμετέχει ως διδάσκουσα στο αγγλόφωνο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ με τίτλο “Medical Research Methodology, ενώ από το 2015 διδάσκει επίσης στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Ιατρικής του ΔΠΘ με τίτλο «Ανθρώπινη Αναπαραγωγή». Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 υπήρξε εξωτερικός επιστημονικός συνεργάτης στο Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών της Νομικής Σχολής ΑΠΘ, της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας και του ΚΕΘΕΑ με τίτλο «Ποινικό Δίκαιο και Εξαρτήσεις». Συμμετέχει στην οργάνωση και διδασκαλία Σεμιναρίων που διοργανώνει το Εργαστήριο Μελέτης Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής της Νομικής Σχολής ΑΠΘ στο πλαίσιο της Δομής Δια Βίου Μάθησης ΑΠΘ με θέμα «Ιατρικές Πράξεις: Νομικά και Ηθικά Ζητήματα», όπως επίσης και στα θερινά σχολεία που από το 2016 διοργανώνει το Εργαστήριο.

Από το Δεκέμβριο του 2005 συμμετέχει στο θεματικό ΔΙΚΤΥΟ της Επιτροπής Ερευνών ΑΠΘ «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΡΑΞΗ, ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΒΙΟΗΘΙΚΗ», είναι μέλος του Ομίλου Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής, και ιδρυτικό μέλος του Εργαστηρίου Μελέτης Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής της Νομικής Σχολής ΑΠΘ, ενώ είναι επιστημονικός συνεργάτης των περιοδικών Ποινική Δικαιοσύνη και Ιατρικό Δίκαιο και Βιοηθική. Από τον Ιανουάριο του 2019 ασκεί χρέη Εκτελεστικής Διευθύντριας του Εργαστηρίου Μελέτης Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής της Νομικής Σχολής ΑΠΘ.

Έχει συμμετάσχει ως εισηγήτρια σε συνέδρια και σεμινάρια που άπτονται του χώρου της Βιοηθικής. Έχει συγγράψει μια μονογραφία, ένα βιβλίο σε συνεργασία με άλλο συγγραφέα και πάνω από 60 μελέτες – σχόλια που έχουν δημοσιευτεί σε νομικά περιοδικά, ελληνικά και ξενόγλωσσα. Γνωρίζει άριστα Αγγλικά, Γερμανικά και Γαλλικά. Είναι έγγαμη και έχει δύο τέκνα.

Βασίλειος Ταρλατζής

Ομ. Καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας και Ανθρώπινης Αναπαραγωγής Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ

Καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας και Ανθρώπινης Αναπαραγωγής Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ

Διευθυντής Α’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινική Α.Π.Θ.

Αν. Πρόεδρος Συμβουλίου, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Πρώην Πρόεδρος Ιατρικής Σχολής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Πρώην Αναπληρωτής Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής

Πρώην Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής & Εμβρυολογίας (ESHRE), και μέλος της Επιτροπής Ηθικής και Δεοντολογίας της ESHRE

Πρώην Πρόεδρος Διεθνούς Ομοσπονδίας Εταιρειών Γονιμότητας (IFFS)

Διεθνές Βραβείο Γυναικολογίας (Premio Internazionale per la Ginecologia) “Arnaldo Bruno”, Εθνική Ακαδημία Ιταλίας (Accademia Nazionale dei Lincei),

Βραβείο «ASRM Service Award» Αμερικάνικη Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής (ASRM)

Βραβείο «Αριστείας» Τμήμα Ιατρικής Σχολής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

«Επίτιμος Εταίρος» (Fellow ad Eundem), Βασιλικό Κολλέγιο Μαιευτήρων & Γυναικολόγων (RCOG), Λονδίνο, Αγγλία

Βραβείο «Γ. Κοτζιάς» Ελληνική Εταιρεία Φυσιολογίας

Μέλος της Επιτροπής Σύνταξης και Κριτής σε 14 διεθνή επιστημονικά περιοδικά και 7 ελληνικά

Υπεύθυνος Έκδοσης 6 Επιστημονικών συγγραμμάτων

316 επιστημονικές εργασίες σε Ξενόγλωσσα Επιστημονικά Περιοδικά (με 13649 βιβλιογραφικές αναφορές, h-index: 55) και 81 σε Ελληνικά Περιοδικά

32 κεφάλαια σε Ξενόγλωσσα Βιβλία και 29 σε Ελληνικά Βιβλία

45 κεφάλαια σε Πρακτικά Ξένων Συνεδρίων και 42 σε Πρακτικά Ελληνικών Συνεδρίων

160 επιστημονικές εργασίες σε Ξενόγλωσσα Συνέδρια και 92 σε Ελληνικά Συνέδρια

Αθανάσιος Παναγιώτου

Δικηγόρος – Υποψήφιος Δρ. Νομικής

Ο Θάνος Παναγιώτου είναι Δικηγόρος και µέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Το 2011 αποφοίτησε από τη Νοµική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου Αθηνών. Είναι κάτοχος µεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (LL.M.) στο Ιατρικό Δίκαιο από το Queen Mary University of London (2013). Είναι υποψήφιος διδάκτωρ στη Νοµική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης. Έχει δηµοσιεύσει άρθρα για σύγχρονα ζητήµατα ιατρικής ευθύνης σε ελληνικά και διεθνή επιστηµονικά περιοδικά. Έχει πραγµατοποιήσει παρουσιάσεις σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια ιατρικού δικαίου. Εκπροσωπεί την Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαίου της Υγείας στην Ελλάδα. Επιπλέον, είναι µέλος του European Scientific Network on Law and Tobacco του Πανεπιστηµίου του Groningen. Έλαβε υποτροφία αριστείας από την Επιτροπή Ερευνών του Αριστοτελείου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης. Από τον Μάιο του 2016, διδάσκει στο Αµερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος-Deree. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαµβάνουν την ιατρική ευθύνη, την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2011/24, την ασφάλεια των ασθενών, τα δικαιώµατα των ασθενών και τα νοµικά ζητήµατα της βασισµένης σε ενδείξεις ιατρικής.

Κωνσταντίνος Ρόκος

Πρόεδρος Πρωτοδικών Ηρακλείου

Γεννήθηκε στην Καβάλα το 1971. Ελαβε το πτυχίο της Νομικής από τη Νομική Σχολή του ΑΠΘ το 1993 και απέκτησε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στο Διεθνές Δίκαιο από το ίδιο Πανεπιστήμιο. Δικηγόρησε στη Θεσσαλονίκη επί τετραετία και κατά το έτος 2000 εισήλθε στο Δικαστικό Σώμα και υπηρέτησε στα Πρωτοδικεία Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου, Αθηνών και Ρεθύμνης. Σήμερα κατέχει το βαθμό του Προέδρου Πρωτοδικών υπηρετώντας στο Πρωτοδικείο Ηρακλείου. Δίδαξε  το μάθημα «Εργατικό Δίκαιο και Δίκαιο Κοινωνικής Ασφάλισης» στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο «Λογιστική – Ελεγκτική» του τμήματος Λογιστικής της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του ΤΕΙ Κρήτης. Συμμετείχε ως εισηγητής σε συνέδρια Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλισης, Οικονομικού δικαίου και Ιατρικού Δικαίου. Εχει τέσσερις επιστημονικές δημοσιεύσεις επί θεμάτων κοινωνικής ασφάλισης, διεθνούς δικαίου και πολιτικής δικονομίας. Ομιλεί Αγγλικά και Ισπανικά.

Νικόλαος Τάσκος

Ομ. Καθηγητής Νευρολογίας Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟΠΟΣ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ

Φεβρουάριος 1945 Θεσσαλονίκη

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

1970 Πτυχίο Ιατρικής ΑΠΘ

1975-1979 Ειδικευόμενος για την ειδικότητα της Νευρολογίας και Ψυχιατρικής

1979 Λήψη της ειδικότητας Νευρολογία-Ψυχιατρική

1979-1981 Υπότροφος ερευνητής στην Νευροπαθολογία στο πανεπιστήμιο της Πεννσυλβάνιας των ΗΠΑ (18 μήνες)

1993 Επισκέπτης καθηγητής στην Νευροπαθολογία στο πανεπιστήμιο της Πεννσυλβάνιας των ΗΠΑ (6 μήνες)

ΆΔΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

1970 Άδεια ασκήσεως Ιατρικού επαγγέλματος

1979 Λήψη της ειδικότητας της Νευρολογίας και Ψυχιατρικής

1982 Λήψη του διδακτορικού διπλώματος της Ιατρικής σχολής του ΑΠΘ

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ

1979-1987 Λέκτορας στη Β΄ Νευρολογική κλινική της Ιατρικής σχολής του ΑΠΘ

1987-1997 Επίκουρος Καθηγητής

1997-2006 Αναπληρωτής Καθηγητής

2006-2012 Καθηγητής και Διευθυντής της Β΄ Νευρολογικής κλινικής στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ

2013- σήμερα Ομότιμος Καθηγητής του ΑΠΘ

Σύμβουλος Νευρολόγος Μονάδων Εντατικής Θεραπείας για ασθενείς σε κρίσιμες καταστάσεις, για τρεις 10ετίες.

Παρουσίαση κατά την διάρκεια των τελευταίων δύο δεκαετιών, σε συνέδρια, επιστημονικές και κοινωνικές εκδηλώσεις, διαλέξεων για ασθενείς που βρίσκονται χωρίς συνείδηση, σε κρίσιμες καταστάσεις

ΜΕΛΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

-Ελληνική Νευρολογική Εταιρεία

-Ερευνητικό Δίκτυο του ΑΠΘ. Ιατρική πρακτική, Βιοϊατρική και Δίκαιο

-Όμιλος Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής

Χριστίνα Σαχινίδου

Απόφοιτος του ΔΠΜΣ «ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ: ΔΙΚΑΙΪΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ»

Η Χριστίνα Σαχινίδου γεννήθηκε το 1977 στη Θεσσαλονίκη. Το 1997 αποφοίτησε από το 2ο Γενικό Εσπερινό Λύκειο Θεσσαλονίκης και εισήχθη στο Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας αποφοιτώντας το 2001 με βαθμό «άριστα» (9.00). Το 2008 εισήχθη στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από την οποία αποφοίτησε το 2012 με βαθμό «λίαν καλώς» (7.08).

Το 2012 εισήχθη πρώτη στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΠΜΣ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης των τμημάτων και σχολών Νομικής, Ιατρικής, Οδοντιατρικής και Θεολογίας με τίτλο «Σύγχρονες Ιατρικές Πράξεις: Δικαιϊκή Ρύθμιση και Βιοηθική Διάσταση». Αποφοίτησε το 2014 με βαθμό «άριστα» (9.8), έχοντας συγγράψει και δημοσιεύσει μελέτες σχετικά με την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και την ιατρική ευθύνη ενώ η διπλωματική της εργασία είχε ως θέμα «Η Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή στους τρανσέξουαλ».

Το 2002 διορίστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ» όπου και υπηρετεί έως σήμερα, διατελώντας υπηρεσία σε διάφορα πόστα του φορέα της και της Υγειονομικής Περιφέρειας όπου αυτός ανήκει, όπως Εθνικό Περιφερειακό Κέντρο Ιστοσυμβατότητας, Κέντρο Μοριακού Ελέγχου Αίματος, Ιατρικό Επιστημονικό περιοδικό «Ιπποκράτεια» αλλά και ως γραμματέας σε συλλογικά και μονομελή όργανα της Διοίκησης (Περιφερειακό Συμβούλιο Επιλογής και Αξιολόγησης Ιατρών Ε.Σ.Υ, Επιστημονικό και Διοικητικό Συμβούλιο, γραφείο Διοικητή).

Από τον Φεβρουάριο του 2017 έχει τοποθετηθεί ως Προϊσταμένη του Αυτοτελούς  «Γραφείου Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας» του  Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ».

Από το Μάρτιο του  2014 έως τον Οκτώβριο του 2015 συμμετείχε σε έρευνα της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ με αντικείμενο την «Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και προστασία του εμβρύου in vitro» στο πλαίσιο της Δράσης ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΙΙ που συγχρηματοδοτήθηκε  από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας και το ΕΣΠΑ.

Από το έτος 2016 είναι μέλος του Εργαστήριου Μελέτης Ιατρικού Δίκαιου και Βιοηθικής του Τμήματος Νομικής της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Στο επιστημονικό της έργο περιλαμβάνονται δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά, εισηγήσεις και ανακοινώσεις σε συνέδρια καθώς και παρακολούθηση αυτών, που άπτονται και των δύο γνωστικών πεδίων που κατέχει.

Χρήστος Τσιρώνης

Επ. Καθηγητής Ηθικής και Κοινωνιολογίας Τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ

Ο Χρήστος Τσιρώνης είναι απόφοιτος της Θεολογικής σχολής (τμήμα Θεολογίας) και της Φιλοσοφικής σχολής (τμήμα Φιλοσοφίας- Παιδαγωγικής) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Οι μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές του επικεντρώθηκαν σε ζητήματα θεολογίας, ηθικής και κοινωνικής θεωρίας. Έλαβε μακρόχρονη κατάρτιση ως Εκπαιδευτής Νέων στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης. Είναι μέλος επιστημονικών και επαγγελματικών ενώσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και ασχολείται ενεργά με την ανάλυση και αντιμετώπιση ποικίλων κοινωνικών προβλημάτων σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.

Έχει εκλεγεί επίκουρος καθηγητής στο Α.Π.Θ. (2014) με γνωστικό αντικείμενο «Κοινωνική Θεωρία του σύγχρονου πολιτισμού και του Χριστιανισμού». Μια επιλογή από τις δημοσιεύσεις του περιλαμβάνει:

Βιβλία

1 Κοινωνικός Αποκλεισμός και Εκπαίδευση στην Ύστερη Νεωτερικότητα, Θεσσαλονίκη: Βάνιας, (2003)

Παγκοσμιοποίηση και τοπικές κοινότητες. Συμβολή στην κοινωνική ηθική και το κοινοτικό έργο, Θεσσαλονίκη: Βάνιας (2007)
Ο καταναλωτισμός στη σύγχρονη Κοινωνική Θεωρία: τομές στο έργο του Z. Bauman,Θεσσαλονίκη: Μπαρμπουνάκης, 2013
Άνθρωπος και Κοινωνία: Συμβολή στο διάλογο Θεολογίας και Κοινωνικής Θεωρίας, Θεσσαλονίκη: Βάνιας, 2013
ΑΤΕΝΙ-ΖΩ Εκπαιδευτικό Εγχειρίδιο Μη Τυπικής Εκπαίδευσης για την Παράνομη Διακίνηση και Εμπορία Ανθρώπων, KEPAD- KMOP, 2014

Θεόδωρος Τροκάνας

Δικηγόρος – Δρ. Νομικής

Ο Θεόδωρος Τροκάνας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Νομικής ΑΠΘ (2000). Το 2003 έλαβε το μεταπτυχιακό δίπλωμα «Ανθρώπινα δικαιώματα και προστασία της ανθρωπότητας» με κατεύθυνση το ιδιωτικό δίκαιο από το Πανεπιστήμιο της Βουργουνδίας με έδρα τη Ντιζόν της Γαλλίας. Το 2011 αναγορεύτηκε διδάκτορας του Αστικού Δικαίου από το Τμήμα Νομικής ΑΠΘ. Ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου ως μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης από το 2002. Από το 2011 ως το 2013 δίδαξε μαθήματα αστικού δικαίου στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας της Θεσσαλονίκης. Σήμερα κατέχει τη θέση του Λέκτορα Αστικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου (Λευκωσία), όπου διδάσκει Γενικές Αρχές Αστικού Δικαίου, Οικογενειακό Δίκαιο, Κληρονομικό Δίκαιο και Ιατρικό Δίκαιο. Διδάσκει επίσης ως επισκέπτης καθηγητής στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Σύγχρονες ιατρικές πράξεις: Δικαιική ρύθμιση και βιοηθική διάσταση» των Τμημάτων Ιατρικής και Οδοντιατρικής, της Νομικής Σχολής και του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ. Είναι ο συγγραφέας των βιβλίων «Ανθρώπινη αναπαραγωγή: η ιδιωτική αυτονομία και τα όριά της» (Εκδόσεις Σάκκουλα, 2011) και «Το Κυπριακό Δίκαιο της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής» (Εκδόσεις Σάκκουλα, 2016). Έχει άριστη γνώση της αγγλικής και γαλλικής γλώσσας και καλή γνώση της γερμανικής και της ισπανικής γλώσσας.

Ευμορφία Τζίβα

Αν. Καθηγήτρια Εμπορικού Δικαίου Νομικής Σχολής ΑΠΘ

Γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη, όπου και παρακολούθησε τις τέσσερις πρώτες τάξεις στοιχειώδους εκπαίδευσης στην τότε Ακαδημία Αλεξανδρουπόλεως και στη συνέχεια ολοκλήρωσε τις μαθητικές της σπουδές, στη Θεσσαλονίκη, στο Γ’ Πρότυπο δημοτικό σχολείο της Ακαδημίας και στο ΙΒ’ Γυμνάσιο – Λύκειο Θεσσαλονίκης, απ’ όπου και αποφοίτησε το 1977.
Απόφοιτος της Νομικής Σχολής Θεσσαλονίκης, στις 20.12.1981, με το βαθμό «Άριστα».

Το 1985 έλαβε δίπλωμα μεταπτυχιακών σπουδών της Νομικής Σχολής Θεσσαλονίκης, στον κλάδο του ιδιωτικού δικαίου, με το βαθμό
«Άριστα». Τον Αύγουστο του 1982 προσλήφθηκε ως επιστημονική συνεργάτης στην τότε Β΄ Τακτική Έδρα του Εμπορικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. Στις 28.11.1996 έλαβε από το Τμήμα Νομικής του Α.Π.Θ. το διδακτορικό της δίπλωμα, με το βαθμό «Άριστα», ύστερα από την υποστήριξη διδακτορικής διατριβής, με θέμα: «Η εταιρική συμμετοχή στο συνεταιρισμό και ειδικότερα τα δικαιώματα του συνεταίρου».
Το 1992 μονιμοποιήθηκε σε προσωποπαγή θέση επιστημονικού συνεργάτη στον Τομέα Εμπορικού και Οικονομικού Δικαίου, ενώ το 1998, μετά την εκπόνηση της διδακτορικής της διατριβής, εκλέχτηκε μόνιμη λέκτορας στον εν λόγω Τομέα. Στη συνέχεια και ύστερα από σχετική εκλογική διαδικασία εξελίχθηκε σε θέση επίκουρης καθηγήτριας, και ήδη σε θέση αναπληρώτριας καθηγήτριας, ιδιότητα που κατέχει σήμερα.
Άσκησε ενεργή δικηγορία ως δικηγόρος στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, από το 1984 μέχρι την παραίτησή της, το 2008. Γνωρίζει πολύ καλά την αγγλική, γερμανική και ιταλική γλώσσα και επαρκώς τη γαλλική γλώσσα.

Από το διορισμό της σε θέση λέκτορα, που πραγματοποιήθηκε με την υπ. αριθμ. Α 11992/22.6.1998 πρυτανική πράξη και την ορκωμοσία της στις 25.8.1998 δίδαξε αυτοτελώς και συνεχίζει να διδάσκει τα ακόλουθα μαθήματα:
1. Ασφαλιστικό δίκαιο στο πλαίσιο του μαθήματος Δίκαιο Εμπορικών Δικαιοπραξιών,
2. Δίκαιο Ανταγωνισμού και Προστασίας του Καταναλωτή,
3.Δίκαιο των Εταιριών, ως επαναληπτικό μάθημα,
4. Δίκαιο Συνεταιρισμών, ως μάθημα γενικής επιλογής,
5. Ευρωπαϊκό Εμπορικό Δίκαιο, ως μάθημα γενικής επιλογής σε συνεργασία με τον ομ. Καθ. Λ. Κοτσίρη,
6. Τραπεζικό Δίκαιο στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού προγράμματος του Τομέα (Α και Β έτος), σε συνεργασία με τους Ομ. Καθ. Λ. Κοτσίρη, Καθ. Σ. Ψυχομάνη, επικ. Καθ. Ρ. Γιοβαννόπουλο και Ν. Ελευθεριάδη.
7. Στα πλαίσια του νέου προγράμματος σπουδών της Σχολής συμμετέχει στα διακλαδικά σεμινάρια «Προστασία Καταναλωτών», «Δίκαιο Ιατρικής Ευθύνης» και «Διεθνής και ευρωπαϊκή περιβαλλοντική διακυβέρνηση», ενώ της έχει ανατεθεί η διδασκαλία των εξής μαθημάτων: Εμπορικό Δίκαιο – Δίκαιο Ανταγωνισμού, Δίκαιο Εμπορικών Εταιριών, Εμπορικό Δίκαιο – Δίκαιο Εμπορικών Δικαιοπραξιών και Σύνθεση Εμπορικού Δικαίου, ως επαναληπτικό μάθημα.

Αντώνιος Τσαλίδης

Δικηγόρος – Υποψ. Δρ. Νομικής

Ο Αντώνιος Β. Τσαλίδης γεννήθηκε στη Βέροια και μεγάλωσε στην Κοζάνη όπου αποφοίτησε το 2006 από το 3ο Ενιαίο Λύκειο Κοζάνης με βαθμό «Άριστα». Την ίδια χρονιά εισήχθη στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ από την οποία και αποφοίτησε το 2011 με βαθμό πτυχίου «Λίαν Καλώς» (8,09). Κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών του σπουδών διετέλεσε υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών. Το 2014 ολοκλήρωσε τις Μεταπτυχιακές του Σπουδές στο ΔΠΘ στον τομέα Δικαίου των Επιχειρήσεων και Εργασιακού Δικαίου ως υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, με βαθμό «Άριστα». Το 2016 ολοκλήρωσε τις Μεταπτυχιακές του Σπουδές στο Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ειδίκευσης «ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ: ΔΙΚΑΙΪΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ» των Σχολών Νομικής, Ιατρικής, Οδοντιατρικής και Θεολογίας του ΑΠΘ, με βαθμό «Άριστα». Από το 2017 είναι υποψήφιος διδάκτορας στη Νομική σχολή του ΑΠΘ και εκπονεί διδακτορική διατριβή με θέμα «Αθέμιτες εμπορικές πρακτικές κατά την παροχή ιατρικών υπηρεσιών». Έχει συγγράψει μελέτες πάνω σε θέματα βιοηθικής, ιατρικού δικαίου και υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Έχει παρακολουθήσει πληθώρα συνεδρίων, ενώ ταυτόχρονα συμμετείχε ως εισηγητής σε συνέδρια που άπτονται θεμάτων ιατρικού δικαίου και έχει δημοσιεύσει σχετικές μελέτες. Είναι μέλος του εργαστηρίου Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής του Α.Π.Θ.

Από το Μάρτιο του 2014 έως τον Ιούλιο του 2015 πραγματοποίησε έρευνα στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ με αντικείμενο την «Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και προστασία του εμβρύου in vitro» στο πλαίσιο της Δράσης ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΙΙ που συγχρηματοδοτείται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας και το ΕΣΠΑ.

Από το 2013 ασκεί μαχόμενη δικηγορία ως μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Παράλληλα από το 2012 ανήκει στο μητρώο εκπαιδευτών του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και του ΕΟΠΠΕΠ και διδάσκει νομικά μαθήματα σε Ιδιωτικά και Δημόσια Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης.

Μιλάει άριστα αγγλικά και γαλλικά και πολύ καλά γερμανικά.

Κατερίνα Φουντεδάκη

Καθηγήτρια Αστικού Δικαίου Νομικής Σχολής ΑΠΘ

Η Κατερίνα Φουντεδάκη είναι Καθηγήτρια Αστικού Δικαίου Νομικής Σχολής του ΑΠΘ από το 2013.

Πρόσληψη στο ΑΠΘ: Πτυχίο Τμήματος Νομικής Σχολής ΝΟΠΕ ΑΠΘ, βαθμός 9,9/10 (πρωτεύσασα)

Προπτυχιακοί τίτλοι σπουδών: Πτυχίο Τμήματος Νομικής Σχολής ΝΟΠΕ ΑΠΘ, βαθμός 9,9/10 (πρωτεύσασα)

Μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών: Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στο Αστικό Δίκαιο, Τμήματος Νομικής Σχολής ΝΟΠΕ ΑΠΘ (βαθμός 10/10, πρωτεύσασα). Διδακτορικός τίτλος στο Αστικό δίκαιο από το ίδιο Τμήμα (1993) βαθμός ομόφωνα «άριστα».

Υποτροφίες: Συμβούλιο της Ευρώπης, βραβευθείσα διδακτορική υπότροφος ΙΚΥ

Τρέχουσα διοικητική θέση στο ΑΠΘ: Αναπληρώτρια Κοσμήτορας  της Νομικής Σχολής, μέλος της Κοσμητείας της Νομικής Σχολής

Μέλος του Συμβουλίου Αξιολόγησης και Πιστοποίησης της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕθΑΑΕ) για τον κλάδο των Νομικών και Πολιτικών επιστημών

Πεδία έρευνας και διδασκαλίας: Αστικό δίκαιο, ευρωπαϊκό και συγκριτικό αστικό δίκαιο, δίκαιο της αποζημίωσης, οικογενειακό δίκαιο (σχέσεις γονέων και παιδιών, συγγένεια, υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, υιοθεσία), αστική ιατρική ευθύνη, ιατρικό δίκαιο, εμπράγματο δίκαιο

Συμμετοχή σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές και επιστημονικούς φορείς: Ένωση Αστικολόγων (Γενική γραμματέας Δ.Σ.), Εταιρία Οικογενειακού Δικαίου (Γενική γραμματέας), ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος του Ομίλου Μελέτης Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής, μέλος της Εταιρίας Νομικών Βορείου Ελλάδας. Ιδρυτικό μέλος του Δικτύου του ΑΠΘ « Σύγχρονη Ιατρική Πράξη, Βιοϊατρική και Δίκαιο». Νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την αναθεώρηση του οικογενειακού δικαίου (1994-1996), Συντονίστρια Ομάδα εργασίας του Συμβουλίου της Ευρώπης που συνέταξε τη νέα Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Υιοθεσία παιδιών (2004-2008), νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την επίπτωση της βιοτεχνολογίας στο αστικό δίκαιο (ν. 3089/2002 «Ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή», Ομάδα εργασίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την αναθεώρηση του οικογενειακού δικαίου (2010), νομοπαρασκευαστική επιτροπή για τη μεταρρύθμιση του οικογενειακού δικαίου (2014) (ν. 4356/2015 (σύμφωνο συμβίωσης), ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή  για την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου  (ν. 4491/2017), ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή  του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την τροποποίηση του Οικογενειακού δικαίου (ν. 4800/2021), Ομάδα υπευθύνων ύλης «Χρονικά Ιδιωτικού Δικαίου», επιστ. συνεργάτης «Εφαρμογές Αστικού Δικαίου».

Σύνολο δημοσιεύσεων (αριθμός): 109

Σύνολο συμμετοχών σε συνέδρια- επιστημονικές εκδηλώσεις με εισήγηση ή παρέμβαση: 120

Μονογραφίες: Η ελαττωματική υιοθεσία (1993). Υιοθεσία (Προϋποθέσεις-Διαδικασία- Προσβολή/ 1998). Αστική ιατρική ευθύνη (2003). Ανθρώπινη αναπαραγωγή και αστική ιατρική ευθύνη (2007).Οι υποθέσεις γονικής μέριμνας στο νέο Κανονισμό 2201/2003 (2004. Υιοθεσία. Ο ν. 2447/1996, οι τροποποιήσεις και η εφαρμογή του (2010). Φυσικό πρόσωπο και προσωπικότητα στον ΑΚ (2012), Το νέο δίκαιο των σχέσεων γονέων και παιδιών. Οι αλλαγές που επέφερε στον Αστικό Κώδικα ο ν. 4800/2021  (2021).

Ξένες γλώσσες: Γαλλικά, Αγγλικά, Γερμανικά, Ισπανικά

Επαγγελματική εμπειρία: Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, of counsel σε δικηγορικά γραφεία στην Αθήνα.

 

Ρωξάνη Φράγκου

Επιστ. Συνεργάτιδα ΕΕΔΑ – Δρ. Νομικής

Εργάζεται ως επιστημονική συνεργάτιδα στην Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) και διδάσκει στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ). Παράλληλα, εκπονεί μεταδιδακτορική έρευνα με θέμα Η συμβολή των Εθνικών Θεσμών για την προώθηση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΘΑΔ) στην ενίσχυση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ως υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ).

Απόφοιτος της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ, ολοκλήρωσε το 2005 τις Μεταπτυχιακές της Σπουδές στο Δημόσιο Δίκαιο στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Robert Schuman στο Στρασβούργο και το Νοέμβριο του 2010 έλαβε το διδακτορικό της δίπλωμα (διατριβή με τίτλο Η ευθανασία και το δικαίωμα άρνησης θεραπείας ενόψει της εξέλιξης του Ευρωπαϊκού Συγκριτικού δικαίου (Γαλλία, Ελλάδα, Ελβετία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο) από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου. Το 2015 ολοκλήρωσε μεταδιδακτορική έρευνα στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ (πεδίο έρευνας: Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και προστασία του εμβρύου in vitro).

Από το 2009 έως το 2012 εργάστηκε στη Νομική Σχολή και το Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου, διδάσκοντας Δημόσιο Δίκαιο, Συνταγματικό Δίκαιο και Πολιτικούς Θεσμούς στη Γαλλία και το Συγκριτικό Δίκαιο. Από το 2011 έως το 2014 δίδαξε Εφαρμοσμένη Ηθική. Πηγές και θεμέλια: πηγές σχετικά με τη βιοηθική στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Διδασκαλίας και Έρευνας στην Ηθική του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου (CEERE), ενώ από το 2013 έως και σήμερα συνεργάζεται με το Γαλλικό Κολλέγιο-IdEF/Πανεπιστήμιο Paris XIII για τη διδασκαλία του Συνταγματικού Δικαίου. Άρθρα, μελέτες και σχολιασμοί της έχουν κυκλοφορήσει στην ελληνική, αγγλική και γαλλική γλώσσα.

Δήμητρα Χατζηπαύλου-Λίτινα

Καθηγήτρια Φαρμακευτικής Χημείας Τμήματος Φαρμακευτικής ΑΠΘ

Η κα Δήμητρα Χατζηπαύλου-Λίτινα, καθηγήτρια και από το 2015 πρόεδρος του τμήματος Φαρμακευτικής γεννήθηκε τον Φεβρουάριο του 1957 στην Kαβάλα.

Είναι Πτυχιούχος και Διδάκτορας του Τμήματος Φαρμακευτικής Α.Π.Θ. (1979 και 1989) και διετέλεσε Επιστημονικός συνεργάτης στον Τομέα Φαρμακευτικής Χημείας, ΑΠΘ (1980-1990), Λέκτορας (1990-1998), Eπίκουρη καθηγήτρια (1998), Αναπληρώτρια καθηγήτρια (2004) και Kαθηγήτρια (2009).

Γνωρίζει: Αγγλικά πολύ καλά, Γαλλικά, Ρωσικά και Γερμανικά σε καλό επίπεδο. Για τα έτη 1976, 1977, 1978 ήταν υπότροφος ΙΚΥ.

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν: α) τον σχεδιασμό (computer-aided drug design), σύνθεση και φαρμακοχημική μελέτη βιολογικά δραστικών ενώσεων, ιδιαίτερα αντιφλεγμονωδών και αντιοξειδωτικών ενώσεων, ενώσεων που αναστέλλουν παράγοντες της φλεγμονής και της πήξης του αίματος, σύνδεση της φλεγμονής με τον καρκίνο, β) την εφαρμoγή 2D & 3D υπολογιστικών προγραμμάτων στο σχεδιασμό βιοδραστικών μορίων και γ) τις In vitro/ In vivo Μελέτες βιοδραστικών φυτών.

Συμμετέχει σε επιστημονικές εταιρείες ημεδαπής/αλλοδαπής, Editor in Chief σε τρία ξενόγλωσσα περιοδικά, και Editorial Board σε επτά ξενόγλωσσα περιοδικά.

Eπιβλέπουσα σε περισσότερα από 20 Master και 9 διδακτορικές διατριβές με δημοσιευμένες περισσότερες από 216 εργασίες σε περιοδικά με σύστημα αξιολογητών (αναφορές 6073, h-42) και περισσότερες από 500 συμμετοχές σε διεθνή και εθνικά συνέδρια και συγγραφέας 8 κεφαλαίων βιβλιοσειρών. Χρημάτισε επιστημονικός υπεύθυνος ερευνητικών προγραμμάτων και αξιολογητής ερευνητικών προτάσεων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Οι διοικητικές της δραστηριότητες περιλαμβάνουν: α) μέλος της επταμελούς επιτροπής Ειδικός Λογαριασμός ΕΛΚΕ, ΑΠΘ, β) Αναπληρωτής πρόεδρος και πρόεδρος του Τμήματος Φαρμακευτικής, γ) Διευθύντρια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών , δ) Μέλος της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Α.Π.Θ., ε) Μέλος της επιτροπής του Κέντρου Διεπιστημονικής ‘Έρευνας και Καινοτομίας του Α.Π.Θ., στ) Συντονιστής coordinator ECTs, ζ) Συντονιστής ΟΜΕΑ, η) Mέλος της Συγκλήτου, θ) Μέλος επιτροπής ΚΥΣΑΤΣ, ι) Επιστημονικός Σύμβουλος στο ΙΔΕΑΦ, κ) μέλος του ΔΣ του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Θεσσαλονίκης.

Έχει βραβευθεί 2 φορές από την American Chemical Society για most assessed εργασίες, για καινοτόμο έρευνα σε εθνικά και διεθνή συνέδρια και για την αριστεία στην έρευνα 2014, 2015, 2016, ΑΠΘ.

Θεοδώρα Χορταρά

Δικηγόρος – Απόφοιτος του ΔΠΜΣ «ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ: ΔΙΚΑΙΪΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ»

Γεννήθηκε στις Σέρρες, το έτος 1985. Αποφοίτησε από το 1ο Ενιαίο Λύκειο Σερρών το έτος 2002 και εισήχθη στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ, όπου και ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές της σπουδές το έτος 2007 με βαθμό «Λίαν Καλώς».
Το έτος 2008 έλαβε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης Β’ Επιπέδου στην «Εφαρμοσμένη Κλινική Βιοηθική» στην Ι Σχολή Ιατρικής και Χειρουργικής του Πανεπιστημίου «La Sapienza» της Ρώμης με τιμητική διάκριση. Την ίδια χρονιά, παρακολούθησε μαθήματα σε σχέση με το Βιοδίκαιο στη Σχολή Ιατρικής και Χειρουργικής του Καθολικού Πανεπιστημίου «Sacro Cuore» της Ρώμης. Το έτος 2014 ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών των Σχολών Νομικής, Ιατρικής, Οδοντιατρικής και του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ με τίτλο «Σύγχρονες ιατρικές πράξεις: Δικαιϊκή ρύθμιση και βιοηθική διάσταση» με θέμα της διπλωματικής της εργασίας «Η έννοια της επιπλοκής. Ιατρική σκοπιά, ορισμός και εφαρμογή στην Αστική Δίκη» με βαθμό «Άριστα».  Kατά τα έτη 2014 – 2015 πραγματοποίησε έρευνα στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ με αντικείμενο την Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και προστασία του εμβρύου in vitro στο πλαίσιο της Δράσης ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΙΙ.
Έχει συμμετάσχει ως εισηγήτρια σε επιστημονικές ημερίδες, διεθνή και ελληνικά συνέδρια και θερινά σχολεία σχετικά με βιοηθικά ζητήματα.
Από το έτος 2009 ασκεί μαχόμενη δικηγορία ως μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης με εξειδίκευση σε υποθέσεις ιατρικής ευθύνης και Δικαίου της Υγείας εν γένει.
Έχει άριστη γνώση της αγγλικής γλώσσας και της ιταλικής γλώσσας, καλή γνώση της γαλλικής γλώσσας και βασικές γνώσεις της πορτογαλικής γλώσσας.

Marianna Vasileiou

Lawyer, LLM, MBE – PhD Student

Marianna Vasileiou is an Aristotle University of Thessaloniki (AUTh) School of Law graduate (2007) and holds an LLM in Criminal Law and Criminology from the AUTh School of Law (2011). She also holds an MBE from the Interdisciplinary Graduate Program “Contemporary Medical Acts: Legal Regulation and Bioethical Dimension” co-sponsored by the AUTh Schools of Law, Medicine, Dentistry and Theology (2014). She is a PhD candidate of the School of Medicine of the Aristotle University of Thessaloniki. In the years 2014-2015 she was a post-graduate researcher in the AUTh School of Law Department of Penal Law and Criminology working on the project  “Assisted Reproduction and Protection of the Embryo in vitro” as part of the ARISTEIA II project, which was co-financed by the Greek Secretariat of Research and Technology and the EU.

She is a member of the AUTh Laboratory for the Study of Medical Law and Bioethics, a scientific associate of the AUTh School of Medicine Laboratory of Pharmacology and Clinical Pharmacology “Clinical and Industry Pharmacology” and an AUTh School of Medicine PhD student. The subject of her thesis is “Deficiencies and shortcomings of the current legal and ethical framework governing the applicable and the expected to be applied methods of medically assisted reproduction”.

In 2009, she became a Lawyer and a member of the Thessaloniki Bar Association. She has an excellent knowledge of English and French and is fluent in Italian. She has participated as a speaker and as a member of the organizing committee in various conferences and has broadly published chapters in books and articles in scientific journals. Her scientific interests, apart from bioethics, include the feministic approach of law and the relationship of the latter with fine arts and pop culture.

Athanasios Galinas

Deputy D.A. of Heraklion

He was born in Agrinion in 1964. He received his law Degree from the Law School of the Aristotle University of Thessaloniki. He has worked as a Journalist (Judicial Reportage). He has worked as a lawyer in Heraklion and in the year 2000 he joined the Judicial Chamber. He served at the Court of First Instance of Athens (2001 – 2002). Since 2002 he has been a Deputy D.A. in Athens, Chania, Rethymnon and Heraklion. Today he holds the rank of Deputy D.A. in the Court of First Instance of Heraklion. During his term of office he served as Juvenile D.A. and Overseeing D.A. for the Correctional Facility of Alikarnasos. Ηe has handled a large number of cases of  medical negligence at the stage of the introductory examination and he has participated in the trying of many of these cases. He taught “Elements of Work and Trade Law” at the Public Instructional Centers of Heraklion – Crete. He participated as a rapporteur at conferences on Medical Law. He has authored scientific publication on criminal law.

Ioannis Dimoliatis

Ass. Professor of Public Health and Medical Education, University of Ioannina

Phycisian. Pulmonologist. Social medicine specialist. Master of public health. Master of medical education. PhD (Greek population mortality). Interests: education, prerequisites for health, quality of life and death. Books(anti)Pedagogical Panorama or how society (re)produces homunculus (1985, 1992). Political Demography: Parliament’s Radiography (1992). Introduction to Modern Epidemiology (1992). Body Language (1999, 2007). Health 21 (2002). Dissertation on Euthanasia (2005). The Great Scream (2014). Articles: “Vaccine or epidemic?” (1985). “Why people don’t quit smoking?” (1988). “Computer-Brain: parallel lives” (1990). “Euthanasia or Euzoia (welfare)?” (1990). “What furniture do pupils wear?” (1991). “1 physician per 1 resident!” (1992). “The first age in Population and Parliament” (1994). “Alternative border theory” (1994). “Cardiovascular morbidity: does Crete have the lowest?” (1995). “Perpetuum development” (1999). “The blessing of floods” (1999). “Lord, now you are letting your servant depart in peace” (2000). “If I were Education Minister for one day… I would drive out universities from Education Ministry” (2001). “Historical spelling is impossible” (2001). “Health and working (and non-working) time” (2001). “The myth of Third World over-birth-rate” (2001). “Whole bread consumption” (2001). “A master of public health must be the minimum prerequisite for a health-minister candidate” (2003). Should reviewers have their names published? (2004). “Downward-development” (2005) “Life means borders” (2007). “Students don’t consider all subjects equally relevant” (2011). “12+1 roles: Student is more than a listener” (2012). ‘iCAN!’ development and validation (2014). “The 1-to-L bias” (2016). “When should we die? (WSWD)”: supplement (2016); symposium (2017).

Eleni Zervogianni

Ass. Professor of Civil Law, AUTh School of Law

Eleni Zervogianni was born in Athens (Greece) in 1978. In 2000 she graduated from the Law School of the University of Athens and in 2001 she obtained the “European Master in Law and Economics” from the Law Faculty of the University of Hamburg. In 2006 she received her Ph.D. degree with honours from the Law School of the University of Athens. During her doctoral and post doctoral studies she was awarded scholarships from various institutions, while she was also granted a ‘Marie Curie Fellowship’.

Since November 2015 Eleni Zervogianni is Assistant Professor of Civil Law at the Law Faculty of Aristotle University of Thessaloniki, where she had previously served as a Lecturer (since February 2011). Her research focuses mainly on the Law of Obligations as well as on Family and Succession law, both from a national and comparative law perspective. She is the author of two monographs and more than 50 articles and contributions to collective works. She co-edited, together with Ass. Prof. Marta Infantino (University of Trieste) the Common Core Project on ‘Causation in European Tort Law’.

She is also member of the Athens Bar Association and Associate at the Hellenic Institute of International and Foreign Law (without pay).

Nikos Dimopoulos

Lawyer – AUTh Interdisciplinary Master’s Program “CONTEMPORARY MEDICAL ACTS: LEGAL REGULATION AND BIOETHICAL DIMENSION Graduate

Nicholaos Chr. Dimopoulos was born in 1987. In 2005 he graduated from the 1st Lyceum of Sykies, Thessaloniki. During the same year, he entered the Law School of the Aristotle University of Thessaloniki, from which he graduated in 2009 with GPA 9.13 (“Excellent”). During his undergraduate studies he was a N. Abramides scholar.

In 2011 he sat for the Thessaloniki Bar exam and since then he is a licensed Lawyer, registered in the Thessaloniki Bar Association.

In 2010 he entered the two-year Master’s Program of the Department of Public Law and Political Science of the Aristotle University’s Law School as a scholar of the State Scholarship Foundation (IKY). He graduated in 2013 with GPA 9.25 (“Excellent”). His thesis in Constitutional Law was awarded the grade 10 (“Excellent”).

In  2012 he was admitted to the two-year Interdisciplinary Master’s Program “CONTEMPORARY MEDICAL ACTS: LEGAL REGULATION AND BIOETHICAL DIMENSION” of the Schools of Law, Medicine, Dentistry and Theology, as a scholar of the LilianVoudouris Foundation. Among his activities in this program, he has written papers related to issues of assisted reproduction and bioethics, and to issues of civil medical liability. His thesis “Medically assisted reproduction and European Union law” awarded the grade 10 (“Excellent”).

Since March 2014 he is conducting research at the Law School of Aristotle University of Thessaloniki concerning “Assisted Reproduction and Protection of the Embryo in vitro” as part of the ARISTEIA II project, which is co funded by the General Secretariat for Research and Technology and by the National Strategic Reference Framework (ΕSPΑ).
Apart from his native Greek, he is fluent in English, while he has also a very good command of German.

Leda Kovatsi

Αssociate Professor of Forensics & Toxicology, AUTh School of Medicine Education

  • Medical Specialization in Forensic Pathology (2011)
  • Medical Degree (2007)
  • PhD in Toxicology (2000)
  • Bachelor of Science in Chemistry (1996)

 

Current Position

  • Laboratory of Forensic Medicine & Toxicology,
  • School of Medicine, Faculty of Health Sciences,
  • Aristotle University of Thessaloniki, Greece
  • Assistant Professor (tenure)
  • Scientific director of the Department of Forensic Genetics (www.test-patrotitas.web.auth.gr)

 

International Collaborations

  • Department of Forensic Molecular Biology, Erasmus MC University, Medical Center Rotterdam,
    The Netherlands.
  • Biocentre, University of Leicester, UK.
  • Armed Forces DNA Identification Laboratory (AFDIL), Maryland, USA
  • Centre for Blood Research, Harvard Medicine School, Boston MA, USA.
  • Medical Toxicology Unit, Guy’s and St. Thomas’ Hospital Trust, London, UK.
  • Toxicology Centre of Antwerp, Belgium.

 

Languages

Greek, English, French, Italian

Marina Dimopoulou

Lawyer – AUTh Interdisciplinary Master’s Program “CONTEMPORARY MEDICAL ACTS: LEGAL REGULATION AND BIOETHICAL DIMENSION Graduate

Marina Dimopoulou studied Law at the Aristotle University of Thessaloniki, from which she graduated in 2012. In 2013 she was admitted to the Interdisciplinary Postgraduate Program of the same university “Contemporary medical acts: Legal regulation and Bioethical Dimension”, for which she submitted her dissertation “Criminal liability when performing surgical procedures: bioethical and social aspects of medical errors” and was awarded the degree of Master of Science with a grade of 9,88/10.

Since 2013, she is a member of Thessaloniki Lawyers’ Association.

Today, she is a collaborating member of the “Laboratory for the Research of Medical Law and Bioethics” of AUTh.

In September 2016 she presented a case study about experimental treatments in humans under a Seminar organized by the Laboratory.

Her academic interests include: medical liability, euthanasia, assisted suicide, living wills, medically assisted reproduction, human cloning, clinical studies, informed consent, delivery and provision of healthcare etc.

Athina Kotzampasi

Professor of Civil Law, AUTh School of Law

He graduated from the Pharmacology School and then the Medical School of AUTh. He completed his PhD at the Pharmacology Lab of the AUTh Medical School and completed his residency in General Medicine at AHEPA General Regional Hospital of Thessaloniki. He was elected as a Lecturer of Pharmacology at the Medical School of AUTh in 1992 and gradually ascended the academic hierarchy scale. He was elected as an Associate Professor in 2002. He was further trained for 1.5 years in Neuro- and Psycho-Pharmacology at the Institut fuer Pharmakologie und Toxikologie of the University of Innsbruck in Austria. All the while he co-operated with the Centre of Sexual and Reproductive Health (KESAY) at AUTh, ever since the Centre was founded, and with the Urology Clinic of the Medical School of AUTh on aspects of Uropharmacology, Clinical Pharmacology and Prescription. He is a founding member and Vice President of the Hellenic Association of Evidence Based Medicine and Secretary General of the Hellenic Association of Pharmacology and Clinical Pharmacology. He is a reviewer for 17 International Scientific Journals, Rapporteur at the Hellenic Pharmaceutical Organisation (EOF) and a member of two Committees of the European Medicines Agency (ΕΜΕΑ) (Adverse Drug Reactions, Environmental Risk Assessment). He has published 62 scientific papers in international journals, participated in numerous conferences and scientific events as an invited speaker and has authored two books, while he has contributed chapters and was the scientific editor of 8 textbooks.

Ioannis Epitropakis

Lawyer – DrJur

Ioannis G. Epitropakis, attorney at law, was born in Athens and is a graduate of the Hellenic American Educational Foundation – “Athens College” and the Law School of the National and Kapodistrian University of Athens. After completing his internship in law firms in Athens and engaging with civil, commercial and criminal law cases, he received a master’s degree in German criminal law in 2013 from the University of Ludwig-Maximilians-Universität in Munich (LL.M München).  The topic of his master’s thesis was “The liability of malpractice in the light of the new law on patient’s rights – Behandlungsfehlerhaftung vor dem Hintergrund des neuen Patientenrechtegesetzes”.

Then, after working as a research associate at a criminal law firm in Munich, he completed his doctoral dissertation in Medical Criminal Law at the same University on the subject of “The criminal liability of altering the organ distribution process based on crimes against life and health“ receiving the title of Doctor of Law (“Dr. juris”) in July 2019. In April 2020, the dissertation was published by the Publishing House “Nomos” on the series of monographs specialized on Medical Criminal Law.

Since October 2019, he runs his own law firm in Athens, undertaking both medical as well as general law-cases, while he has attended a number of seminars on the subject of practicing criminal law. At the same time, he writes articles in the press on issues related to medical criminal law.

He is a member of the Hellenic Society of Criminal Law and the Laboratory of Medical Law and Bioethics of the Aristotle University of Thessaloniki. He speaks German and English.

Dimitrios Kouvelas

Professor of Pharmacology, AUTh School of Medicine

He graduated from the Pharmacology School and then the Medical School of AUTh. He completed his PhD at the Pharmacology Lab of the AUTh Medical School and completed his residency in General Medicine at AHEPA General Regional Hospital of Thessaloniki. He was elected as a Lecturer of Pharmacology at the Medical School of AUTh in 1992 and gradually ascended the academic hierarchy scale. He was elected as an Associate Professor in 2002. He was further trained for 1.5 years in Neuro- and Psycho-Pharmacology at the Institut fuer Pharmakologie und Toxikologie of the University of Innsbruck in Austria. All the while he co-operated with the Centre of Sexual and Reproductive Health (KESAY) at AUTh, ever since the Centre was founded, and with the Urology Clinic of the Medical School of AUTh on aspects of Uropharmacology, Clinical Pharmacology and Prescription. He is a founding member and Vice President of the Hellenic Association of Evidence Based Medicine and Secretary General of the Hellenic Association of Pharmacology and Clinical Pharmacology. He is a reviewer for 17 International Scientific Journals, Rapporteur at the Hellenic Pharmaceutical Organisation (EOF) and a member of two Committees of the European Medicines Agency (ΕΜΕΑ) (Adverse Drug Reactions, Environmental Risk Assessment). He has published 62 scientific papers in international journals, participated in numerous conferences and scientific events as an invited speaker and has authored two books, while he has contributed chapters and was the scientific editor of 8 textbooks.

Kalliopi Kipouridou

Lawyer – DrJur

Kalliopi Kipouridou holds a law degree, as well as a Master degree (LLM) in Criminology and Criminal Justice from the Faculty of Legal and Political Sciences of the Aristotle University of Thessaloniki. She obtained her PhD in Criminal Law in 2012. Her PhD studies were funded by the State Scholarships Foundation.

She is an appellate lawyer and has been a member of the Bar of Thessaloniki since 2002. She has also been a member of the Society for the Study of Medical Law and Bioethics since 2013 and an associate member of the Laboratory for the Study of Medical Law and Bioethics since 2016.

She is Adjunct Academic Staff at Tourism Business Administration MSc of the Hellenic Open University (academic years 2015-2016 and 2016-2017). She is an associate lecturer teaching the module “Legal and Bioethical Aspects of Organ Transplantations” in the context of the course “Introduction to Bioethics” at the School of Medicine of Aristotle University of Thessaloniki in the framework of the  Postgraduate Studies Programme on MSc “Medical Research Methodology”. She has also taught at the Technological Educational Institution of Western Macedonia (Grevena) (academic year 2015-2016). She gave lectures in the framework of police officers training on drug addiction, organized by the Organization against Drugs (Ο.ΚΑ.ΝΑ.)(2014-2015). Additionally, she has taught at the Technological Educational Institution of Western Macedonia – Satelite Campus of Kastoria (academic year 2012 – 2013), at various Public Vocational Training Institutions (2007, 2010, 2012, 2013) and at the School for Tourist Guides of Thessaloniki (2009). Moreover, during the academic years 2011-2012, 2012-2013, 2013-2014, 2014-2015, 2016-2017 she gave lectures for the interdepartmental Master degree programme on “Contemporary Medical Acts: Legal Regulation and Bioethical Dimension”, organized by the School of Medicine and Dentistry, as well as by the Departments of Law and Theology of the Aristotle University of Thessaloniki. Since April 2015 she is a research fellow of the journal “Medical Law and Bioethics”.

From January 2014 until October 2015 she has conducted post – doc research in the Sector of Criminal Law and Criminology of the Department of Law of the Aristotle University of Thessaloniki working on a project entitled “Assisted Reproduction and Protection of the Embryo in vitro” as part of the ARISTEIA II project, which is co funded by the General Secretariat for Research and Technology and by the National Strategic Reference Framework (ΕSPΑ).

She has written various papers, which have been published in legal reviews and in collective essays. She speaks English and French fluently.

Nikolaos Bitzilekis

Professor of Criminal Law, AUTh School of Law

1. EDUCATION

1975-1979 Law Studies, Aristotle University of Thessaloniki (School of Law).

1980-1984 Postgraduate Studies in the Institute for Criminal Studies at the University of Cologne (DAAD – Scholarship)

1984 PhD in Law at the University of Cologne with the doctoral thesis on “Die neue Tendenz zur Einschränkung des Notwehrrechts unter besonderer Berücksichtigung der Notwehrprovokation”.

1988 – 1992 Post doctorate research at the Universities of Cologne, Freiburg i. Br.,

1997, 2008 München and Frankfurt a. M. (Alexander von Humboldt Foundation – Scholarship) & 2010

2.CAREER

1988-1992 Lecturer of Criminal Law – Aristotle University of Thessaloniki (School of Law).

1992-1996 Assistant Professor of Criminal Law – Aristotle University of Thessaloniki (School of Law).

1996-2000 Associate Professor of Criminal Law – Aristotle University of Thessaloniki (School of Law).

Since 2000 Professor of Criminal Law – Department of Criminal Studies and Criminology, Aristotle University of Thessaloniki (School of Law).

2009-2013 President of the School of Law, Aristotle University of Thessaloniki.

Research fields: His research interests focus on Criminal Law, Legal Theory and Legal Philosophy, and on International Criminal Law

3.PROFESSIONAL MEMBERSHIPS

2004 – 2006 Member of the European team of the AGIS (Program for European Criminal Justice)

2005 -2009 Member of the first Greek National Commission for the new Penal Code

2010-2011 Member of the second Greek National Commission for the new Penal Code

Since 1984 Advocate and Member of the Bar Association of Thessaloniki

Since 2001 Member of the Editorial Committee of the Criminal Law Journal (Penal Chronicles – “Poinika Chronika” in Greek)

2007-2014 Member of the European team of the ECPI (European Criminal Policy Initiative). The result of this project was the publication of the“Manifesto on European Criminal Policy” (available at www.crimpol.eu).

Since 2011 Member of Board of Editors of European Criminal Law Review (EuCLR).

Eleana Kokka

Biologist

Eleana Kokka was born in Larisa in 1992. In 2010, she graduated from the High School with an excellent grade. In 2011 she entered in University of Thessaly, in Department of Biochemistry and Biotechnology (School of Health Sciences). She graduated in 2015  with a grade of  “Well done»”. In the same year she entered in Law School of the Aristotle University of Thessaloniki, ofwhich she is still a student. In 2017, she fullfilled her MSc in “Toxicology”, in the Department of Biochemistry and Biotechnology of University of Thessaly and received an excellent grade. She has published many scientific projects in the field of Toxicology and of Physiology of animals. In 2018, she participated in the educational program of the Aristotle university of Thessaloniki “Medical practices : Law and Ethics – Modern Bioethics”. Since 2019, Eleana is a member of the Laboratory of Medical Law and Bioethics of the Aristotle university of Thessaloniki. She speaks French, Russian and fluent English.

Adam Papadamakis

Professor of Criminal Law, AUTh School of Law

Adam Papadamakis is a graduate of the Law School of AUTh. He did postgraduate studies in criminal law and was awarded a doctorate in Law from the Department of Law of the Aristotle University of Thessaloniki.

He followed the career of the Judicial Officer of the Military Justice, serving mainly in the positions of Deputy Prosecutor and Prosecutor in the military courts of Athens and Thessaloniki.

In this capacity he handled a large number of cases with a wide and varied criminal content. Many of the positions he adopted were widely publicized due to their scientific importance but also their social cutting edge (indicatively: the military’s right to freedom of expression through the press, the criminal treatment of conscientious objectors and the alternative tenure, his acts of self-insult jurisdiction of military courts, the reduction of pre-trial detention with the first adoption of restrictive conditions, defense in favor of social goods, objective delimitation of the attempt, the right of the accused to remain silent, discrimination of criminal and disciplinary offense, criminal of the credit balance for withdrawing money from an ATM bank).

Dozens of his prosecutorial proposals on important criminal matters have been published in legal journals. In the year 1992 he was elected as an assistant professor of the Law Department of the Aristotle University of Thessaloniki. In 1996 he was elected associate professor and since 2000 he has been a professor of Criminal Law. He was a member of the Scientific Council of Greek Prisons.

He participated in drafting committees of the Ministries of Justice (law on the protection of cultural heritage) and Defense (Organization of military prisons).

He also participated in the First Legislative Drafting Committee for the drafting of a new Code of Criminal Procedure (2005-2009), in the Legislative Drafting Committee for the rationalization and acceleration of the criminal procedure (Nov. 2009 – March 2010) and then in the 2nd Legislative Drafting Committee for the reform of the Code of Criminal Procedure (Apr. 2010 – Oct. 2010). During the year 2007 he was an alternate member of the Special Court of Cases of article 88 § 2 of the Constitution and of the Special Court of Justice for misdemeanor lawsuits. He held the same position as a regular member in the year 2013.

During the years 2004-2006 he served as Vice President of the Legal Committee of the Aristotle University of Thessaloniki and from 2006 to 2010 he served as Chairman of the Legal Committee of the University. During the second half of 2013 he participates as a member of the Judgment Committee and the Review Committee in the criminal law of the Cyprus Council for the Recognition of Qualifications (K.Y.S.A.T.S.).

During the academic years 1998-1999, 2005-2006, 2011-2013 I was elected Director of the Department of Criminal and Criminological Sciences. He was a member of the Editorial Board of the legal magazine “Defense” (1991-2000) and today is a member of the Editorial Board of the legal magazine “Criminal Justice”. He is also a member of the “Union of Lawyers of Northern Greece” as well as the “Union of Greek Criminologists”.

He has written books of his specialty while he participated with his lectures in Greek and international conferences and published a series of articles, studies and opinions in reputable legal journals and collective titles. He also published comments and observations on positions of jurisprudence and mainly on decisions of the Supreme Court.

Today he teaches Criminal Law and Criminal Procedure at the Law School of the Aristotle University of Thessaloniki and Criminal Procedure at the National School of Judicial Officers while he is also a lawyer at the Supreme Court, a member of the Thessaloniki Bar Association.

Η κα Δήμητρα Χατζηπαύλου-Λίτινα, καθηγήτρια και από το 2015 πρόεδρος του τμήματος Φαρμακευτικής γεννήθηκε τον Φεβρουάριο του 1957 στην Kαβάλα.

Είναι Πτυχιούχος και Διδάκτορας του Τμήματος Φαρμακευτικής Α.Π.Θ. (1979 και 1989) και διετέλεσε Επιστημονικός συνεργάτης στον Τομέα Φαρμακευτικής Χημείας, ΑΠΘ (1980-1990), Λέκτορας (1990-1998), Eπίκουρη καθηγήτρια (1998), Αναπληρώτρια καθηγήτρια (2004) και Kαθηγήτρια (2009).

Γνωρίζει: Αγγλικά πολύ καλά, Γαλλικά, Ρωσικά και Γερμανικά σε καλό επίπεδο. Για τα έτη 1976, 1977, 1978 ήταν υπότροφος ΙΚΥ.

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν: α) τον σχεδιασμό (computer-aided drug design), σύνθεση και φαρμακοχημική μελέτη βιολογικά δραστικών ενώσεων, ιδιαίτερα αντιφλεγμονωδών και αντιοξειδωτικών ενώσεων, ενώσεων που αναστέλλουν παράγοντες της φλεγμονής και της πήξης του αίματος, σύνδεση της φλεγμονής με τον καρκίνο, β) την εφαρμoγή 2D & 3D υπολογιστικών προγραμμάτων στο σχεδιασμό βιοδραστικών μορίων και γ) τις In vitro/ In vivo Μελέτες βιοδραστικών φυτών.

Συμμετέχει σε επιστημονικές εταιρείες ημεδαπής/αλλοδαπής, Editor in Chief σε τρία ξενόγλωσσα περιοδικά, και Editorial Board σε επτά ξενόγλωσσα περιοδικά.

Eπιβλέπουσα σε περισσότερα από 20 Master και 9 διδακτορικές διατριβές με δημοσιευμένες περισσότερες από 216 εργασίες σε περιοδικά με σύστημα αξιολογητών (αναφορές 6073, h-42) και περισσότερες από 500 συμμετοχές σε διεθνή και εθνικά συνέδρια και συγγραφέας 8 κεφαλαίων βιβλιοσειρών. Χρημάτισε επιστημονικός υπεύθυνος ερευνητικών προγραμμάτων και αξιολογητής ερευνητικών προτάσεων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Οι διοικητικές της δραστηριότητες περιλαμβάνουν: α) μέλος της επταμελούς επιτροπής Ειδικός Λογαριασμός ΕΛΚΕ, ΑΠΘ, β) Αναπληρωτής πρόεδρος και πρόεδρος του Τμήματος Φαρμακευτικής, γ) Διευθύντρια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών , δ) Μέλος της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Α.Π.Θ., ε) Μέλος της επιτροπής του Κέντρου Διεπιστημονικής ‘Έρευνας και Καινοτομίας του Α.Π.Θ., στ) Συντονιστής coordinator ECTs, ζ) Συντονιστής ΟΜΕΑ, η) Mέλος της Συγκλήτου, θ) Μέλος επιτροπής ΚΥΣΑΤΣ, ι) Επιστημονικός Σύμβουλος στο ΙΔΕΑΦ, κ) μέλος του ΔΣ του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Θεσσαλονίκης.

Έχει βραβευθεί 2 φορές από την American Chemical Society για most assessed εργασίες, για καινοτόμο έρευνα σε εθνικά και διεθνή συνέδρια και για την αριστεία στην έρευνα 2014, 2015, 2016, ΑΠΘ.

Nikolaos Koumoutzis

Ass. Professor of Greek Civil Law, University of Nicosia, Cyprus

Nikos Koumoutzis was born in Athens. He holds a law degree from the National and Kapodistrian University of Athens, a DEA in private law from the University of Bordeaux I, as well as a PhD from the National and Kapodistrian University of Athens (for the thesis titled: ‘The parental responsibility of the child born out of wedlock and the father’s right to family life’ – Academy of Athens award 2011). His main research interests include human rights, family law, especially the law of medical assistance to human reproduction, law of restitution, tort law.

He is attorney at law, member of the Bar Association of Athens, of the Hellenic Civil Law Association, of the Laboratory for the Research of Medical Law and Bioethics (Aristotle University of Thessaloniki), of the Medical Law and Bioethics Society, of the Family Law Society, and collaborator of the journal ‘Chronicles of Private Law’. He serves as Assistant Professor at the Law School of the University of Nicosia, where he teaches Greek Civil Law.

He speaks Greek (native language), French, English and can read German.

Anthoula Papadopoulou

Ass. Professor of Commercial Law, AUTh School of Law

Anthoula Papadopoulou concluded her basic education in Thessaloniki, Greece. She graduated from the Faculty of Law of Aristotle University of Thessaloniki in 1981 with the distinction “excellent”. After completing a master degree in the Aristotle University of Thessaloniki in Private Law (1985) with the distinction “excellent”, she received her Doctorial Degree in Law (Ph.D.) from the same University (1996) with the distinction “excellent” unanimously. Her thesis with the title Author’s moral right of integrity on his work was published by Sakkoulas Editions (Athens – Thessaloniki) in 1997.  She has published another two monographs and a series of studies, articles, contributions to collective works and case notes. The monographs are:  (i) “The trade secrets”, Sakkoulas Editions , Athens – Thessaloniki,  2007 [pp. I – XXI  1- 459], (ii) “The center of the main interests (COMI) of the debtor in the Insolvency proceedings”, Nomiki Bibliothiki Editions 2014 [pp. I – XXII 1-297].

Her scientific interests lie in the field of Commercial law and particularly focus on the areas of Intellectual Property Law (Copyright law and Industrial Property Law), Unfair Competition Law, Company Law and Bankruptcy Law. As a copyright law expert she has an active participation in Seminars taken places in Turkey/ Istanbul (April 2006) and in Greece /Thessaloniki (June 2006, November 2011) which addressed mostly to judges and other public servants [see below]. Also she was member of Law making Committee for the Revision of Greek Copyright Law 2121/1993 upon Decision ΥΠΠΟ/ΔΙΟΙΚ/Α3/Φ.70/34760/28-4-2005 of the Greek Ministry of Culture under the presidency of Prof. Dr. G. Koumantos.

Emmanuel Laskaridis

Lawyer – DrJur

Emmanuel I. Laskaridis, attorney at law, studied at the Law School of Athens University and continued on with postgraduate studies at Heidelberg University, Faculty of Law. His interdisciplinary doctoral thesis was titled “Die ärztliche Dokumentationspflicht und elektronische Datenverarbeitung” („Electronic Patient’s Card. The duty of Medical Recording and the electronic data process“). His postdoctoral research includes “The theory of the Consideration of Interests as a method of discovery of Private Law” (under publication), while he is the editor of the collective work “The Interpretation of the Medical Code of Conduct (N. 3418/2005)”, published by Nomiki Vivliothiki in 2013. From 1992 until the present day he has given multiple speeches in Greece and abroad and has taken part in over 50 seminars, conferences and conventions concerning matters of civil, medical, sports and other areas of the law, as well as matters of public administration and human resources management. His  publications, which amount to more than 25 (including 1 dissertation, 1 collective work, and 8 participations in collective works), in the German, French, English and Greek language have been widely referenced and quoted in textbooks and during conferences. He has been a member of legislative committees concerning matters of Health and National Insurance, both in the ad hoc Committee of the Greek Parliament as well as of the Ministry of Health and the National Authority of Assisted Reproduction Technology.

He is an attorney of the Supreme Court of Greece and practices law in Athens. He holds a PhD in Civil Law by the Heidelberg University, Faculty of Law. After he concluded his internship with Professor Apostolos Georgiadis’ Law Firm, he became a member of the Bar Association in Athens in February 1998. He has handled all manner of cases in Civil, Medical, Sports Law, and Data Protection, as well as a limited number of Administrative, Commercial and Criminal Law cases. He has been a Scientific Assistant at the Faculty of Law at the University of Thrace, a Lecturer in the Public School of Public Administration (Health Section), and a Legal Expert at the Greek Ombudsman and the  Hellenic Data Protection Authority.

He has eleven years of teaching experience in General Principles of Civil Law and Contract Law. As of April 2014 he is a member of the Independent Authority for Assisted Reproduction Technology.

Lina Papadopoulou

Ass. Professor of Constitutional Law, AUTh School of Law

Triantafyllia (Lina) Papadopoulou is an associate professor of constitutional law and holder of a Jean Monnet Chair for European Constitutional Law and Culture, at the Aristotle University of Thessaloniki (AUTh), Greece. She studied Law at AUTh (Bachelor 1993), Trier (LLM 1994) and Hannover (PhD 1998) and Political Theory at the London School of Economics (LSE, MSc 1999). She was a Post-doc ‘Marie Curie’ Fellow in the field of European Constitutional Law at the LSE (2000 and 2001, topic: ‘Towards a European bill of rights’) and A.U.Th. (2001/02, topic: the reconciliation between European law and national constitutions).

Before starting teaching at the School of Law of A.U.Th (2003 until today), she had taught at the LSE (2002, European Law) and at the Faculty of Political Science of A.U.Th. ((European Studies and Constitutional Law, 2002/03). She has also taught for short periods through Erasmus in several Universities as a guest teacher or through LLP (Agder, Norway; Bahçeşehir & Kultür, Istanbul; Humboldt, Berlin, Hanover and Open University, Germany; Perugia, Italy etc).

Her primary areas of expertise include national, comparative and European constitutional issues and human rights, focusing on democracy and political parties, economy and the constitution, equality and non-discrimination, religion and the state, and bioethical issues.

Lina is a member of the “European Constitutional Law Network” (ECLN), the “European Consortium for Church and State Research”, the “European Commission on Sexual Orientation Law” and the “International Association of Family Law” as well as of many Greek associations for constitutional law. Her publications include monographs [‘European Political Parties’ (1999, in German), “National Constitution and Community Law: the ‘supremacy’ issue” (2009, in Greek), “Institutions of ‘direct democracy’ in the Constitution (2014, in Greek)] as well as approx. 60 articles in Greek, English and German.

Venetia Mavridou

AUTh Interdisciplinary Master’s Program “CONTEMPORARY MEDICAL ACTS: LEGAL REGULATION AND BIOETHICAL DIMENSION Graduate

Venetia Mavridou was born in Thessaloniki, Greece in 1981. She graduated from the 1st Lyceum of Toumba, Thessaloniki in 1999. In 2000, she entered the Medical School of the Aristotle University of Thessaloniki and graduated in 2009 with grade “Very Well”. After fulfilling her GP service at the Primary Health Center of Zihni, Serres, she started her residency in Anesthesiology at the General Hospital of Serres, continued at the General Hospital of Thessaloniki “Papanikolaou”  and completed it at the Anti-cancer Hospital of Thessaloniki “Theageneio” in 2017.

In 2015, she obtained the MSc entitled  “Contemporary Medical Acts: Legal Regulation and Bioethical Dimension” from the Interdisciplinary Program of Postgraduate Studies from the Schools of Medicine, Law, Dentistry and Theology of the Aristotle University of Thessaloniki with the grade “Excellent”. The subject of her dissertation was “Living Wills – End of Life Advance Directives”. At the same year, she acquired her Diploma in Medical Acupuncture after attending a 2-year seminar at the Medical Acupuncture Association of Greece.

She attended numerous congresses of Anesthesiology, Intensive Medicine, Pain, Palliative Care and Bioethics. She published papers and participated as a speaker in congresses with topics, such as “Advance Directives”, “Therapeutic Ally in Chronic Pain”, “Palliative Care: Luxury or Human Need?”. She was a member of the organizing committee of the Scientific Meeting “Cancer Pain and Pain Clinic”. She gave “First Aid” lessons to the teaching staff of Secondary Education in Serres and participated at the Training Program of the  Laboratory for the research of Medical Law and Bioethics of the Aristotle University of Thessaloniki with the topic “Living Wills”. She also wrote a chapter of a Medical English Book.

She has an excellent knowledge of the English language, a very good knowledge of the Italian language and a basic knowledge of the German language.

Ioannis Petrou

Professor Emeritus of Ethics & Sociology, AUTh Department of Theology

He was born in Thessaloniki in 1948. He studied Theology and Sociology at the Universities of Thessaloniki, Bern and Friborg (Switzerland) (1966-1975) and Law at the University of Thessaloniki (1975-1981).

He received a doctorate in the Department of Ethics and Sociology of the Department of Theology, AUTh. (1983).

In the summer semesters 1985-1986 and 1986-1987 he attended Seminars in sociological theory and social and environmental ethics at the University of Munich and worked at the State Library there.

In 1975 he was appointed Assistant at the Theological School of AUTh. and in 1982 he joined the Department of Theology based on Law 1268/82. After a crisis he was elected Lecturer in the Department of Ethics and Sociology of the Department of Theology (1983), Assistant Professor (1986), Associate Professor (1990) and Professor (1993). His field of study is Sociology of Christianity and Ethics.

He was the President of the Department of Theology of AUTh. (1995-1997) and Assoc. President and President of the Department of Journalism and Mass Media of AUTh. (2007-2010). He is also the coordinator of the interdisciplinary network “Protagoras” which deals with the study of the relations between religion and politics.

He teaches at the Department of Theology, AUTh. the compulsory courses General Sociology (since 1988), Sociology of Christianity (from 1984-2010) and Semiotics of Modern Culture (since 1998). He has also taught at the Theology Department various elective courses with subjects “Social Problems”, “Human Rights”, “Religion and Politics”, “Modern, Postmodern, Late Modernity”, “Sociological Analysis of Religious Discourse”, “Nature, City” , “ecopolitics”, “Man, religion, culture”, “Multiculturalism and religious freedom”, “Religion and society in modern reality”, “Woman, religion, culture” (the latter in collaboration with Associate Professor Niki Papageorgiou).

In the postgraduate program of the Department of Theology AUTh. In recent years he has been teaching the subjects: “Man, religion, culture”, “Social problems”. He also taught “Environmental Problems and Society” and “Social Ethics and Technology”.

Participates in the interdepartmental postgraduate program “Modern Medical Practices: Legal Regulation and Bioethical Dimension” which is part of the Medical School as a Coordinator of a compulsory course and two selected.

He has supervised fourteen (14) doctoral dissertations and thirty-nine (39) postgraduate theses, which have been completed.

It deals with social problems and social theory, the social dimension of environmental and bioethical problems, the role of values ​​and symbolic systems in modern society, interdisciplinarity and issues of cultural pluralism and religious freedom.

He participated in two European Programs, one on “European identity, welfare state, religion” as the scientific director of the Greek research team, and the other on “Training material for intercultural dialogue at the local community level” as a coordinator. Both included field research. He also took part in two nationalities: one on “Man, religion, culture in an age of globalization and multiculturalism. Theoretical images and experiences from Greece of the ’90s “, and the other” Recording of environmental effects at AUTh “.

He was a member of the European Commission ‘s Reflection Group on the Study of the Cultural Dimension in Europe. He is a member of the Environmental Council of AUTh, the interdisciplinary network “Medical practice and law” and the Bioethics Group.

Finally, he participated in various international and national Conferences of sociological, theological, environmental and bioethical content.

Maria Milapidou

Lawyer – DrJur

Maria Milapidou was born in Thessaloniki in 1979. She finished the Experimental School of Aristotle University of Thessaloniki in 1997 with high honors. In 1998, she was admitted to she. She finished her graduate studies summa cum laude in the Department of Penal Law and Criminology of the School of Law, Aristotle University and in 2011 was awarded her PhD from the same institution. For the duration of her PhD studies she was a recipient of a scholarship from the Alexander Onassis Foundation. From August 2004 till December 2017 she was an attorney at law. From December 2017 she has been working as a Jurist at Minister of Finance.

From January 2014 till October 2015 she has been a post-graduate researcher in the, Aristotle University, working on a project entitled “Assisted Reproduction and Protection of the Embryo in vitro” as part of the ARISTEIA II project, which was co-financed by the Greek Secretariat of Research and Technology and the EU. From September 2018 till today she is a post-graduate researcher in the Department of Penal Law and Criminology, School of Law, Aristotle University, working on a project regarding the Jurisprudence of ECtHR on beginning of life.

Since January 2012 she has been working as a lecturer in the Interdisciplinary Graduate Program, “CONTEMPORARY MEDICAL ACTS: LEGAL REGULATION AND BIOETHICAL DIMENSION,” co-sponsored by the Schools of Law, Medicine, Dentistry and Theology, Aristotle University of Thessaloniki. Since 2005 she has been employed as a teaching associate with yearly renewable contracts in the Department of Penal Law and Criminology, School of Law, Aristotle University. From 2016 she participates as a lecturer in the English-language Postgraduate Program of the Department of Medicine of the School of Health Sciences of the Aristotle University of Thessaloniki under the title “Medical Research Methodology”. From 2021 she participates as a lecturer in the English-language Postgraduate Program of the Department of Medicine of the School of Health Sciences of the Aristotle University of Thessaloniki under the title “Human Reproduction”. From 2015 till 2019 she also taught in the Postgraduate Program of the Department of Medicine of the Faculty of Medicine of Democritus University of Thrace entitled “Human Reproduction”. During the academic years 2016-2020, she was an external scientific associate in the Postgraduate Program of the Law School of AUTh, the Law School of the University of Nicosia and KETHEA entitled “Criminal Law and Dependencies”. She participates in the organization and teaching of Seminars organized by the Laboratory for the Research of Medical Law and Bioethics of the Law School of Aristotle University of Thessaloniki, within the framework of the Lifelong Learning Structure of the Aristotle University of Thessaloniki, with the subject “Medical Practices: Legal and Ethical Issues”, as well as in the summer schools that from 2016 are organized by the Laboratory.

Since December 2005 she has participated in the Network of the Research Committee of Aristotle University “Contemporary medical act, law and bioethics”.

She speaks English fluently, German, and French. She is married and has two sons.

Basil Tarlatzis

Professor Emeritus of Obstetrics/Gynaecology & Human Reproduction, AUTh School of Medicine

Professor of Obstetrics – Gynecology & Reproductive Medicine

Professor and Chairman 1st Dept of Obstetrics & Gynecology, School of Medicine, Aristotle University of Thessaloniki, Greece

Vice President of the Council of the Aristotle University of Thessaloniki, Greece

Past Dean, School of Medicine, Aristotle University of Thessaloniki

Past Deputy Chairman of the National Authority of Medically Assisted Reproduction

Past Chairman of the European Society of Human Reproduction and Embryology (ESHRE)

Past President of the International Federation of Fertility Societies (IFFS)

Visiting Professor, Faculty of Medicine and Pharmacy, Dutch-speaking Brussels Free University (AZ-VUB)

International Award in Gynecology (Premio Internazionale per la Ginecologia) “Arnaldo Bruno”, Accademia  Nazionale dei Lincei, Italy.

“ASRM Service Award” American Society for Reproductive Medicine (ASRM)

“Fellow ad Eundem” Royal College of Obstetrics & Gynecology (RCOG)

Award  “G. Kotzias”, Hellenic Society of Physiology

Editorial Board Member of 14 International and 7 National Scientific Journals

Editor / Co-Editor in 5 Scientific Books

Member of 18 International and 24 National Scientific Societies

Participation in more than 600 Congresses International and National

165 Abstracts in International Congresses and 100 in National Congresses

307 Publications in International peer-reviewed Scientific Journals and 85 in National Journals

H-index 54  Citations 13022 (Scopus 2016)

Athanasios Panagiotou

Lawyer – PhD Student

Thanos Panagiotou is attorney-at-law in Athens, Greece and a member of the Athens Bar Association. He received his Law degree from the Faculty of Law of the National and Kapodistrian University of Athens in 2011. He holds a Master of Laws (LL.M.) in Medical Law from Queen Mary University of London (2013). He is currently a PhD candidate at the Faculty of Law of the Aristotle University of Thessaloniki. His articles on contemporary topics of medical liability have been published in national and international peer-review journals. He has presented papers at various medical law conferences. He is the national contact point of the European Association of Health Law in Greece. Furthermore, he is member of the European Scientific Network on Law and Tobacco (University of Groningen). He has received an Excellence Scholarship by the Research Committee of the Aristotle University of Thessaloniki. Mr. Panagiotou has been part-time instructor at the School of Business of the American College of Greece Deree since May 2016. His research interests include medical liability, the EU Directive 2011/24/EU, the regulation of patient safety, patient’s rights, and the legal issues of evidence-based medicine.

Konstantinos Rokos

President of the Court of First Instance of Heraklion

He was born in Kavala in 1971. He received his law degree from the Law School of the Aristotle University of Thessaloniki in 1993 and obtained a Master’s degree in international law from the same university. He has been a lawyer in Thessaloniki for four years, and in the year 2000 he joined the Judicial Chamber and served at the Courts of First Instance of Thessaloniki, Heraklion, Athens and Rethymnon. Today he holds the rank of President of the Court of First Instance serving in the Court of First Instance of Heraklion. He taught the course “Labor Law and Social Security Law” in the Postgraduate Studies Program entitled “Accountancy – Auditing” of the Accounting Department of the School of Management and Economics of TEI of Crete. He participated as a rapporteur at conferences on Social Security, Economic Law and Medical Law. He has four scientific publications on social security, international law and civil procedure. He speaks English and Spanish.

 

Nikolaos Taskos

Professor Emeritus of Neurology, AUTh School of Medicine

DATE AND PLACE OF BIRTH: February 1945, Thessaloniki, Greece

EDUCATION            

1970 M.D. School of Medicine, Aristotle University, Thessaloniki, Greece

1975 – 1979 Resident in Neurology and Psychiatry, Thessaloniki

1979 – 1981 Research fellow  in Neuropathology, University of Pennsylvania, USA (eighteen months)

1993 Visiting Professor in Neuropathology, University of Pennsylvania USA ( six months)

LICENSURE AND CERTIFICATION

1970 Greek license for MD.

1979 Diploma, Greek Board for Neurology and Psychiatry.

1982 Academic Dissertation (Thesis), School of Medicine, Aristotle University of Thessaloniki, Greece.

HOSPITAL APPOINTMENTS

1979 – 1987 Lecturer,   B’ University Department of Neurology, Thessaloniki, Greece.

1987 – 1997 Assistant Professor of  Neurology.

1997 – 2006 Associate   Professor   of Neurology, B’ University Department of Neurology.

2006 – 2012 Professor of Neurology, and Chairman of B’ University   Department of Neurology, AHEPA Hospital, Thessaloniki, Greece.

2013 – today Emeritus Professor of Aristotle University

Consultant Neurologist in Intensive Care Units for neurocritical states

Presentation during the last two decades, on conferences, scientific and social events, lectures on the unconsciousness critical states

MEMBERSHIP IN PROFESSIONAL SOCIETIES

-Hellenic Society of Neurology

– AUTH Research Network: Medical Practice, Biomedicine and Law

– Group of Medical Law and Bioethics

Christina Sachinidou

AUTh Interdisciplinary Master’s Program “CONTEMPORARY MEDICAL ACTS: LEGAL REGULATION AND BIOETHICAL DIMENSION Graduate

Christina Sachinidou was born in Thessaloniki in 1977. In 1997 she graduated from the 2nd General Evening School of Thessaloniki and entered the Department of Medical Laboratories of the School of Health and Welfare from where she graduated with “Honours” degree (9.00) in 2001. In 2008 she entered the Law School of the Aristotle University of Thessaloniki from where she graduated in 2012 with a “Very Good” (7.08) degree.

In 2012, (the first in her year to enter the postgraduate programme) she entered in the Interdepartmental Project of Postgraduate Studies (IPPS) of the Aristotle University of Thessaloniki. titled “Contemporary Medical Acts: Legal Regulation And Bioethical Dimension” which  held between the Departments and Faculties of Law, Medicine, Dentistry and Theology. She graduated with “Honours” degree (9.8) having written and published studies on assisted reproduction and medical liability while her thesis was on “Medically Assisted Reproduction in the Transexual People”.

In 2002 she was seated in the “Hippokratio” General Hospital of Thessaloniki where she is still working. She has assumed duty on a variety of posts of her professional body and its Health District, such as the National Regional Centre of Histocompatibility, the Centre of Molecular Blood Control, and the “Hippokratia” Medical Journal. Moreover, she has worked and is still in the position of a secretary in collective and single bodies of Administration (the Regional Board of the Selection and Assessment of the “National Health System” (NHS) Practitioners, Ethical Committee and Administration Board, Administrator’s office).

In February 2017 she  was placed as Head of the Independent “Office for the protection of health services users” of “Hippocratio” General Hospital of Thessaloniki

From March 2014 until October 2005 she conducted research at the School of Law of Aristotle University of Thessaloniki, concerning “Assisted Reproduction and Protection of the Embryo in vitro” as part of the ARISTEIA II project, which was co-funded by the General Secretariat for Research and Technology and by the National Strategic Reference Framework (ESPA).

Since 2016, she is a member of the Laboratory for the Research of Medical Law and Bioethics of the Law Department of the Law School of the Aristotle University of Thessaloniki.

Her scientific works include publications in scientific journals, propositions, statements as well as attending in conferences and giving lectures that pertain to both of her knowledge areas.

Christos Tsironis

Ass. Professor of Ethics & Sociology, AUTh Department of Theology

Dr. Christos Tsironis was born in Thessaloniki, Greece. He followed graduate studies in Theology (dep. of Theology,1995) and Philosophy (dep. Philosophy and education, 2005) in the Aristotle University of Thessaloniki. His postgraduate (M.A., 1999) and doctoral studies (PHD, 2002) were focused on social theory and Ethics. Ηe took part in various Seminars and Long Term Training courses (1-2 years each Tr. C.) of the Council of Europe and other organizations (the latest is ACT, Advanced Course for Trainers in Human Rights Education. Council of Europe 2006-2007).

He worked as a social researcher in national and international research Programs and was elected Assistant Professor in Contemporary Social Theory: Modernity and Christianity (2014) at the School of Theology, Aristotle University of Thessaloniki. His research interests include Social and Cultural Theory, Sociology of Religion, Bioethics, Welfare State.

He has published articles in the areas of social theory, sociology of religion, theology,  bioethics, intercultural dialogue and epistemology of humanities and social sciences.

His main publications include:

  1. Consumerism in Contemporary Social Theory: A critical appraisal of Z. Bauman, Thessaloniki: Barbounakis, 2013 (Gr pp.295)
  2. Man and Society: A contribution on the Dialogue between Theology and Social Theory, Thessaloniki: Vanias, 2013 (Gr pp. 330)
  3. Globalization and Local Communities: Social Ethics and Community Work, Thessaloniki: Vanias, 2007, (Gr pp.267)
  4. Social Exclusion and Education in Late Modernity, Thessaloniki: Vanias, 2003, (Gr pp.531)
  5. Ateni-zo: An educational guide on Trafficking, KEPAD- KMOP, 2014 (Gr pp.96)

Theodoros Trokanas

Lawyer – DrJur

Theodoros Trokanas was born in Thessaloniki. He graduated from the Faculty of Law of Aristotle University of Thessaloniki in 2000. He holds a Master’s degree in Human rights and protection of humanity in a private law specialty from the University of Burgundy in Dijon (France) (2003) as well as a Phd in Civil Law from the Faculty of Law of Aristotle University of Thessaloniki (2011). He has been a practising lawyer since 2002, a member of the Bar Association of Thessaloniki. From 2011 to 2013 he taught courses in Civil Law at the Department of Accounting and Finance of the University of Macedonia in Thessaloniki. He currently holds the post of lecturer at the School of Law of European University of Cyprus (Nicosia), where he teaches courses in General Principles of Civil Law, Family Law, Law of Succession and Medical Law. He is also a visiting professor at the Interdepartmental Postgraduate Program “Contemporary medical acts: Legal Regulation and Bioethical Dimension” of the Departments of Medicine and Dentistry, the School of Law and the Department of Theology of Aristotle University of Thessaloniki. He is the author of the books “Human reproduction, Individual autonomy and its limits” (Sakkoulas Publications, 2011) and “The Cypriot Law on Medically Assisted Reproduction” (Sakkoulas Publications, 2016). He has an excellent command of English, French and a good command of German and Spanish.

Evmorfia Tziva

Ass. Professor of Commercial Law, AUTh School of Law

She was born in Alexandroupolis, where she attended the first four grades of elementary education at the then Alexandroupolis Academy and then completed her student studies in Thessaloniki, at the 3rd Model Primary School of the Academy and at the 2nd Gymnasium – Lyceum and Lyceum of Thessaloniki, from where graduated in 1977.
Graduate of the Law School of Thessaloniki, on 20.12.1981, with the grade “Excellent”.

In 1985 he received a postgraduate diploma from the Law School of Thessaloniki, in the field of private law, with the degree
“Excellent”. In August 1982 he was hired as a research associate at the then Second Regular Chair of Commercial Law of the Law School of AUTh. On 28.11.1996 he received from the Law Department of AUTh. her doctoral degree, with the grade “Excellent”, after the support of her doctoral dissertation, on the subject: “Corporate participation in the cooperative and in particular the rights of the partner”.
In 1992 she became a permanent research associate in the Department of Commercial and Economic Law, while in 1998, after the preparation of her doctoral dissertation, she was elected a permanent lecturer in this Department. Subsequently and after a relevant electoral process, she evolved into the position of Assistant Professor, and already into the position of Associate Professor, a position she currently holds.
She practiced law as a lawyer at the Court of First Instance of Thessaloniki, from 1984 until her resignation in 2008. She is fluent in English, German and Italian and sufficiently in French.

Since her appointment as a lecturer, which took place with the rector’s act No. A 11992 / 22.6.1998 and her swearing in on 25.8.1998, she has taught independently and continues to teach the following courses:
1. Insurance law in the course Commercial Law,
2. Competition and Consumer Protection Law,
3. Company law, as a repetitive course,
4. Cooperative Law, as a general choice course,
5. European Commercial Law, as a course of general choice in collaboration with the group. Prof. L. Kotsiri,
6. Banking Law in the framework of the postgraduate program of the Sector (A and B year), in collaboration with Om. Prof. L. Kotsiri, Prof. S. Psychomanis, assistant Prof. R. Giovannopoulos and N. Eleftheriadis.
7. In the framework of the new curriculum of the School, it participates in the interdisciplinary seminars “Consumer Protection”, “Medical Liability Law” and “International and European Environmental Governance”, while it has been assigned the teaching of the following courses: Commercial Law, Law of Law Commercial Companies, Commercial Law – Commercial Law and Composition of Commercial Law, as a repetitive course.
Finally, he participated in various international and national Conferences of sociological, theological, environmental and bioethical content.

Antonios Tsalidis

PhD Student

Antonios Tsalidis was born in Veria, Greece and in 2006 he graduated from the 3rd High School of Kozani, Greece. In the same year he entered the School of Law of the Aristotle University of Thessaloniki and graduated in 2011 with grade 8,09/10 “Very well”. In 2014 he finished his postgraduate studies in Business and Labour law (LLM) in Law School of Democritus University of Thrace, Greece, with the grade “Excellent”. During his studies he was awarded a scholarship from the Greek State Scholarship Foundation. In 2016 he finished his studies in MSc “Contemporary Medical Acts: Legal Regulation and Bioethical Dimension” from the Interdisciplinary Program of Postgraduate Studies from the Schools of Law, Medicine, Dentistry and Theology of the Aristotle University of Thessaloniki with the grade “Excellent”. Since 2017 he is PhD Candidate at the Faculty of Law of Aristotle University of Thessaloniki. The subject of his PhD thesis is “Unfair commercial practices in the context of health services”. He wrote many scientific papers and essays concerning this field and published some of them. He has attented many conferences and gave lectures. He is currently member of the Laboratory for the Study of Medical Law and Bioethics of Aristotle University of Thessaloniki.

From March 2014- July 2015 he conducted research at the Law School of Aristotle University of Thessaloniki concerning “Assisted Reproduction and Protection of the Embryo in vitro” as part of the ARISTEIA II project, which was co funded by the General Secretariat for Research and Technology and by the National Strategic Reference Framework (ΕSPΑ).

Since 2013 he is a lawyer, member of the Thessaloniki Bar Association. He is also since 2012 trainer for adults of the Centre for Security Studies (KEMEA) of Ministry of Public Order and Citizen Protection and E.O.P.P.E.P. and teaches law courses in Private and Public Vocational Training Institutions.

He has an excellent knowledge of English, French and German.

Katerina Fountedaki

Professor of Civil Law, AUTh School of Law

Katerina Fountedaki has been a Professor of Civil Law at the Law School since 2013.

Recruitment at AUTh: Degree from the Law School of NOPE AUTh, grade 9.9 / 10 (capital)

Undergraduate degrees: Degree from the Law School of NOPE AUTh, grade 9.9 / 10 (capital)

Postgraduate degrees: Diploma of Postgraduate Studies in Civil Law, Department of Law, NOPE AUTh (grade 10/10, capital). Doctorate in Civil Law from the same Department (1993) degree unanimously “excellent”.

Scholarships: Council of Europe, award-winning IKY doctoral fellow

Areas of research and teaching: Civil law, European and comparative civil law, Compensation law, Family law (with emphasis on kinship, assisted reproduction and adoption), Civil liability, Medical law, Property law

Participation in law drafting committees and scientific bodies: Association of Urbanists (Special Secretary of the Board), Family Law Society (Board Member, founding member of the Medical Law and Bioethics Study Group, member of the Northern Law Society of North. of the Aristotle University of Thessaloniki “Modern Medical Practice, Biomedicine and Law.” Legislative Drafting Committee for the Review of Family Law (1994-1996) Committee on the Impact of Biotechnology on Civil Law (Law 3089/2002 “Medical Assisted Reproduction”, Working Group of the Ministry of Justice for the review of family law (2010), Legislative Drafting Committee on the reform of family law (2014-) (2014-). 4356/2015 (cohabitation agreement), SCN for the recognition of gender identity, group of people in charge of “Chronicles of Private Law”, επιστ. Associate “Civil Law Applications”

Total publications (number): 84

Total participation in conferences – scientific events with a suggestion or intervention: 84

Monographs: The Defective Adoption (1993). Adoption (Conditions-Procedure-Infringement / 1998). Civil liability (2003). Human reproduction and medical liability (2007). The cases of parental responsibility in the new Regulation 2201/2003 (2004. Adoption. Law 2447/1996, its amendments and application (2010). Natural person and personality in the Civil Code (2012) ).

Foreign languages: French, English, German, Spanish

Professional experience: Lawyer at the Court of Appeal of Thessaloniki, of counsel in law firms in Athens.

Roxani Fragkou

GNCHR Legal Advisor – DrJur

Εργάζεται ως επιστημονική συνεργάτιδα στην Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) και διδάσκει στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ). Παράλληλα, εκπονεί μεταδιδακτορική έρευνα με θέμα Η συμβολή των Εθνικών Θεσμών για την προώθηση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΘΑΔ) στην ενίσχυση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ως υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ).

Απόφοιτος της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ, ολοκλήρωσε το 2005 τις Μεταπτυχιακές της Σπουδές στο Δημόσιο Δίκαιο στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Robert Schuman στο Στρασβούργο και το Νοέμβριο του 2010 έλαβε το διδακτορικό της δίπλωμα (διατριβή με τίτλο Η ευθανασία και το δικαίωμα άρνησης θεραπείας ενόψει της εξέλιξης του Ευρωπαϊκού Συγκριτικού δικαίου (Γαλλία, Ελλάδα, Ελβετία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο) από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου. Το 2015 ολοκλήρωσε μεταδιδακτορική έρευνα στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ (πεδίο έρευνας: Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και προστασία του εμβρύου in vitro).

Από το 2009 έως το 2012 εργάστηκε στη Νομική Σχολή και το Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου, διδάσκοντας Δημόσιο Δίκαιο, Συνταγματικό Δίκαιο και Πολιτικούς Θεσμούς στη Γαλλία και το Συγκριτικό Δίκαιο. Από το 2011 έως το 2014 δίδαξε Εφαρμοσμένη Ηθική. Πηγές και θεμέλια: πηγές σχετικά με τη βιοηθική στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Διδασκαλίας και Έρευνας στην Ηθική του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου (CEERE), ενώ από το 2013 έως και σήμερα συνεργάζεται με το Γαλλικό Κολλέγιο-IdEF/Πανεπιστήμιο Paris XIII για τη διδασκαλία του Συνταγματικού Δικαίου. Άρθρα, μελέτες και σχολιασμοί της έχουν κυκλοφορήσει στην ελληνική, αγγλική και γαλλική γλώσσα.

Dimitra Hadjipavlou-Litina

Professor of Pharmaceutical Chemistry, AUth Department of Pharmacy

Dr Dimitra Hadjipavlou-Litina currently a professor in the School of Pharmacy, AUTh, was borned  February, 1957, in Kavala and married to professor K. Litinas, Faculty of Chemistry, AUTh. She got a Bachelor in Pharmacy, School of Pharmacy, AUTh (1979) and a PhD from the School of Pharmacy, AUTh  (1989). Her academic career started in 1980 as Research Assistant (1980-1990) in the Department of Pharmaceutical Chemistry. She continued as Lecturer (1990-1998), Assistant professor (1998), Αssociate professor (2004) and Professor (2009) and Chairman of the School of Pharmacy in 2015. She is fluent in English and well experienced in whereas French, Russian and German. In 1976, 1977, 1978 awarded Scholarships from the State Scholarship Foundation.

Her research interests involve synthesis and pharmacochemical studies on anti- inflammatory and antioxidant agents and inhibitors of enzymes implicated in the inflammation, cancer and in the coagulation process, the relationship between structure and activity of various drug classes (use of Computational Chemistry in Drug Design) and biological studies of bioactive plants .

She is a member of national and international scientific societies, as well as Editor in Chief in three journals and Editorial Board in seven journals, supervising more than 20 MScs and 9 PhDs, publishing more than 216 published papers in peer reviewed journals (Citations 6073, h factor= 42), author of 8 chapters in scientific books, participating in more than 500 National and International congresses. She has been Scientific Responsible for National Grants, national/international evaluator, chairman and vice chairman of the school of Pharmacy, member of the senate, director of the post graduate program, member of the board of RED CROSS in Thessaloniki and others

Her research has been awarded in National and International Congresses whereas the American Chemical Society awarded her twice for most assessed papers. She has gained Excellence in Research 2014,2015, 2016, Aristotle University of Thessaloniki.

Theodora Chortara

AUTh Interdisciplinary Master’s Program “CONTEMPORARY MEDICAL ACTS: LEGAL REGULATION AND BIOETHICAL DIMENSION Graduate

Theodora Chortara was born in Serres in 1985 and graduated from the 1st High School of Serres in the year 2002. She entered the same year the School of Law of the Aristotle University of Thessaloniki and graduated in 2007 with the grade “Very well”. In 2008, she obtained her Postgraduate Second Level Degree in” Applied Clinical Bioethics” from the I Faculty of Medicine and Surgery of the «La Sapienza» University of Rome with honors. At the same year, she attended classes about Biolaw at the School of Medicine and Surgery at the Catholic University «Sacro Cuore» of Rome. In 2014 she obtained the MSc entitled “Contemporary Medical Acts: Legal Regulation and Bioethical Dimension” from the Interdisciplinary Program of Postgraduate Studies from the Schools of Law, Medicine, Dentistry and Theology of the Aristotle University of Thessaloniki with the grade “Excellent” .The subject of her thesis is “The concept of the complication.  Medical terms, definition and implementation at the Civil Trial “. From 2014 until 2015 she has conducted research at the Law School of Aristotle University of Thessaloniki concerning the Assisted Reproduction and embryo protection in vitro within the framework of the Action ARISTEIA II.

She has participated as a lecturer in scientific meetings, international and Greek conferences and summer schools regarding  bioethical issues.

Since 2009, she has been a lawyer and a member of the Thessaloniki Bar Association specializing in cases of medical liability and health law in general. She has an excellent knowledge of English and Italian, good knowledge of French, basic knowledge of Portuguese.