Διεύθυνση

Κατερίνα Φουντεδάκη

Καθηγήτρια Αστικού Δικαίου και Αναπληρώτρια Κοσμητόρισσα Νομικής Σχολής ΑΠΘ

Διευθύντρια του Εργαστηρίου

katfount@law.auth.gr

Λίνα Παπαδοπούλου

Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου Νομικής Σχολής ΑΠΘ

Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Εργαστηρίου

linapapa@law.auth.gr

Κατερίνα Φουντεδάκη

Καθηγήτρια Αστικού Δικαίου Νομικής Σχολής ΑΠΘ

Η Κατερίνα Φουντεδάκη είναι Καθηγήτρια Αστικού Δικαίου Νομικής Σχολής του ΑΠΘ από το 2013.

Πρόσληψη στο ΑΠΘ: Πτυχίο Τμήματος Νομικής Σχολής ΝΟΠΕ ΑΠΘ, βαθμός 9,9/10 (πρωτεύσασα)

Προπτυχιακοί τίτλοι σπουδών: Πτυχίο Τμήματος Νομικής Σχολής ΝΟΠΕ ΑΠΘ, βαθμός 9,9/10 (πρωτεύσασα)

Μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών: Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στο Αστικό Δίκαιο, Τμήματος Νομικής Σχολής ΝΟΠΕ ΑΠΘ (βαθμός 10/10, πρωτεύσασα). Διδακτορικός τίτλος στο Αστικό δίκαιο από το ίδιο Τμήμα (1993) βαθμός ομόφωνα «άριστα».

Υποτροφίες: Συμβούλιο της Ευρώπης, βραβευθείσα διδακτορική υπότροφος ΙΚΥ

Τρέχουσα διοικητική θέση στο ΑΠΘ: Αναπληρώτρια Κοσμήτορας  της Νομικής Σχολής, μέλος της Κοσμητείας της Νομικής Σχολής

Μέλος του Συμβουλίου Αξιολόγησης και Πιστοποίησης της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕθΑΑΕ) για τον κλάδο των Νομικών και Πολιτικών επιστημών

Πεδία έρευνας και διδασκαλίας: Αστικό δίκαιο, ευρωπαϊκό και συγκριτικό αστικό δίκαιο, δίκαιο της αποζημίωσης, οικογενειακό δίκαιο (σχέσεις γονέων και παιδιών, συγγένεια, υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, υιοθεσία), αστική ιατρική ευθύνη, ιατρικό δίκαιο, εμπράγματο δίκαιο

Συμμετοχή σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές και επιστημονικούς φορείς: Ένωση Αστικολόγων (Γενική γραμματέας Δ.Σ.), Εταιρία Οικογενειακού Δικαίου (Γενική γραμματέας), ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος του Ομίλου Μελέτης Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής, μέλος της Εταιρίας Νομικών Βορείου Ελλάδας. Ιδρυτικό μέλος του Δικτύου του ΑΠΘ « Σύγχρονη Ιατρική Πράξη, Βιοϊατρική και Δίκαιο». Νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την αναθεώρηση του οικογενειακού δικαίου (1994-1996), Συντονίστρια Ομάδα εργασίας του Συμβουλίου της Ευρώπης που συνέταξε τη νέα Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Υιοθεσία παιδιών (2004-2008), νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την επίπτωση της βιοτεχνολογίας στο αστικό δίκαιο (ν. 3089/2002 «Ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή», Ομάδα εργασίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την αναθεώρηση του οικογενειακού δικαίου (2010), νομοπαρασκευαστική επιτροπή για τη μεταρρύθμιση του οικογενειακού δικαίου (2014) (ν. 4356/2015 (σύμφωνο συμβίωσης), ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή  για την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου  (ν. 4491/2017), ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή  του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την τροποποίηση του Οικογενειακού δικαίου (ν. 4800/2021), Ομάδα υπευθύνων ύλης «Χρονικά Ιδιωτικού Δικαίου», επιστ. συνεργάτης «Εφαρμογές Αστικού Δικαίου».

Σύνολο δημοσιεύσεων (αριθμός): 109

Σύνολο συμμετοχών σε συνέδρια- επιστημονικές εκδηλώσεις με εισήγηση ή παρέμβαση: 120

Μονογραφίες: Η ελαττωματική υιοθεσία (1993). Υιοθεσία (Προϋποθέσεις-Διαδικασία- Προσβολή/ 1998). Αστική ιατρική ευθύνη (2003). Ανθρώπινη αναπαραγωγή και αστική ιατρική ευθύνη (2007).Οι υποθέσεις γονικής μέριμνας στο νέο Κανονισμό 2201/2003 (2004. Υιοθεσία. Ο ν. 2447/1996, οι τροποποιήσεις και η εφαρμογή του (2010). Φυσικό πρόσωπο και προσωπικότητα στον ΑΚ (2012), Το νέο δίκαιο των σχέσεων γονέων και παιδιών. Οι αλλαγές που επέφερε στον Αστικό Κώδικα ο ν. 4800/2021  (2021).

Ξένες γλώσσες: Γαλλικά, Αγγλικά, Γερμανικά, Ισπανικά

Επαγγελματική εμπειρία: Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, of counsel σε δικηγορικά γραφεία στην Αθήνα.

 

Λίνα Παπαδοπούλου

Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου Νομικής Σχολής ΑΠΘ

Η Λίνα (Τριανταφυλλιά) Παπαδοπούλου είναι Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Α.Π.Θ. και κάτοχος της Έδρας Jean Monnet Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου και Πολιτισμού.

Σπούδασε Νομική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1993), συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στη Νομική (Magister der Rechte, LL.M) στο Πανεπιστήμιο Τρεβήρων Γερμανίας (1994) και στην Πολιτική Θεωρία (ΜSc) στο London School of Economics (1999), ενώ έλαβε διδακτορικό τίτλο σπουδών από το Πανεπιστήμιο του Ανοβέρου με θέμα «Ευρωπαϊκά Πολιτικά Κόμματα: Ερμηνεία και διάπλαση του άρθρου 191 ΣυνθΕΚ» και υποτροφία της Friedrich-Ebert-Stiftung (1998).

Υπήρξε υπότροφος Marie Curie της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο London School of Economics and Political Science (1999-2001) και το Α.Π.Θ. (2001-02). Από το 2002 διδάσκει επίσης στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, ενώ για μικρά χρονικά διαστήματα έχει διδάξει σε πανεπιστήμια στη Μεγ. Βρετανία (LSE), Νορβηγία (Kristiansand), Τουρκία (Bahcesehir, Kultür, Kocaeli), Γερμανία (Humboldt, FernUni) και Ιταλία (Perugia) και αλλού.

Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα και οι επιστημονικές της δημοσιεύσεις αφορούν κυρίως σε θέματα ελληνικού, συγκριτικού και ευρωπαϊκού συνταγματικού δικαίου (ιδίως, δημοκρατία και κόμματα, σχέση εθνικού και ευρωπαϊκού δικαίου), θεμελιωδών δικαιωμάτων (ιδίως, ισότητα και απαγόρευση αρνητικών διακρίσεων), θρησκείας και δικαίου (ιδίως θρησκευτικής ελευθερίας), βιοηθικής και δικαιωμάτων (ιδίως, υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και ευθανασία).

Είναι μέλος του διεπιστημονικού – διατμηματικού δικτύου έρευνας του ΑΠΘ «Σύγχρονες Ιατρικές Πράξεις – Δίκαιο – Βιοηθική» και του ‘Ομίλου Μελέτης Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής’. Επίσης, του Ομίλου «Αριστόβουλος Μάνεσης», του πανευρωπαϊκού Δικτύου ‘European Commission on Sexual Orientation Law’, της ‘Διεθνούς Ένωσης Οικογενειακού Δικαίου’, του European Consortium for Church and State Research και του European Constitutional Law Network.