Συνεργαζόμενα Μέλη

Σημαντική σημείωση: Τα μέλη και συνεργαζόμενα μέλη του Εργαστηρίου είναι αποκλειστικά τα αναφερόμενα στην παρούσα ιστοσελίδα

Μαριάννα Βασιλείου

Δικηγόρος – Υποψήφια Διδακτόρισσα Ιατρικής

mariannaglvasileiou@gmail.com

Αθανάσιος Γαλήνας

Εισαγγελέας Πρωτοδικών Ηρακλείου

thanasis.galinas1@gmail.com

Νικόλαος Δαγκλής

Δικηγόρος – Διδάκτωρ Νομικής

ndagklis@yahoo.gr

Ιωάννης Δημολιάτης

Αν. Καθηγητής Υγιεινής και Ιατρικής Εκπαίδευσης Τμήματος Ιατρικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

idimolia@uoi.gr

Νίκος Δημόπουλος

Δικηγόρος – Απόφοιτος του ΔΠΜΣ «ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ: ΔΙΚΑΙΪΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ»

niko-dimo@windowslive.com

Μαρίνα Δημοπούλου

Δικηγόρος – Απόφοιτος του ΔΠΜΣ «ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ: ΔΙΚΑΙΪΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ»

marinaleda21@gmail.com

Ιωάννης Επιτροπάκης

Δικηγόρος – Δρ. Νομικής

ioannisepitropakis@gmail.com

Καλλιόπη Κηπουρίδου

Δικηγόρος – Δρ. Νομικής

kalliopi.kipouridou@gmail.com

Ελεάνα Κόκκα

Βιολόγος

kokkaelef@gmail.com

Νικόλαος Κουμουτζής

Επ. Καθηγητής Ελληνικού Αστικού Δικαίου Πανεπιστημίου Λευκωσίας Κύπρου

nikos_koumoutzis@hotmail.com

Εμμανουήλ Λασκαρίδης

Δικηγόρος – Δρ. Νομικής

llosecretary2@outlook.com

Βενετία Μαυρίδου

Ιατρός Αναισθησιολόγος – Απόφοιτος του ΔΠΜΣ «ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ: ΔΙΚΑΙΪΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ»

vmavridou1105@yahoo.com

Μαρία Μηλαπίδου

Δρ. Νομικής – Επιστ. Συνεργάτιδα Νομικής Σχολής ΑΠΘ

mimmaki@gmail.com

Αθανάσιος Παναγιώτου

Δικηγόρος – Υποψήφιος Δρ. Νομικής

panagiotou.law@gmail.com

Κωνσταντίνος Ρόκος

Πρόεδρος Πρωτοδικών Ηρακλείου

rokos13@otenet.gr

Χριστίνα Σαχινίδου

Απόφοιτος του ΔΠΜΣ «ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ: ΔΙΚΑΙΪΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ»

sachinidouchristina@hotmail.com

Θεόδωρος Τροκάνας

Δικηγόρος – Δρ. Νομικής

trokanas@mycosmos.gr

Αντώνιος Τσαλίδης

Δικηγόρος – Υποψ. Δρ. Νομικής

a-tsalidis@hotmail.com

Ρωξάνη Φράγκου

Δρ. Νομικής – Επιστ. Συνεργάτιδα ΕΕΔΑ

roxannefragou@hotmail.com

Θεοδώρα Χορταρά

Δικηγόρος – Απόφοιτος του ΔΠΜΣ «ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ: ΔΙΚΑΙΪΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ»

th.chortara@gmail.com

Άννα Δεσποτίδου

Λέκτορας Εμπορικού Δικαίου Νομικής Σχολής ΑΠΘ

Γεννήθηκε στις Σέρρες. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Νομικής του ΑΠΘ (1988) και κάτοχος του μεταπτυχιακού τίτλου LL.M. (Master in Laws) από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Berkeley των ΗΠΑ (1989 – UC Berkeley Law).

Το 2002 αναγορεύθηκε Διδάκτωρ Νομικών Επιστημών του Τμήματος Νομικής της Σχολής Νομικών και Οικονομικών Σπουδών του ΑΠΘ με το βαθμό «Άριστα». Υπηρέτησε ως Ειδική Μεταπτυχιακή Υπότροφος στον Τομέα Εμπορικού και Οικονομικού Δικαίου του ως άνω Τμήματος (1990 – 1996) και διετέλεσε Νομική Επιστήμονας σε θέση Λέκτορα στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Λογιστικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (2004-2007).

Τον Ιούνιο του 2009 εκλέχθηκε Λέκτορας του Εμπορικού Δικαίου στο Τμήμα Νομικής του ΑΠΘ και από τον Ιανουάριο του 2011 -οπότε και διορίσθηκε στην ως άνω θέση- διδάσκει διάφορα μαθήματα του οικείου κλάδου σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο [όπως λ.χ. Δίκαιο Ανταγωνισμού (Ελεύθερου και Αθέμιτου) και Προστασίας Καταναλωτή, Δίκαιο Διανοητικής Ιδιοκτησίας, Σύνθεση Εμπορικού Δικαίου, Λογιστική Εμπορικών Εταιρειών, Δίκαιο Εμπορικών Δικαιοπραξιών, Ευρωπαϊκό Εμπορικό Δίκαιο, EU Intellectual Property Law, Private Maritime Law κλπ.]. Από τον Ιανουάριο του 2017 διδάσκει Δίκαιο Ελεύθερου Ανταγωνισμού στο Διιδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΠΜΣ) «Δίκαιο και Οικονομικά» που λειτουργεί σε συνεργασία της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ και του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Έχει συγγράψει δύο μονογραφίες [«Φύση και Λειτουργία της Εκδοτικής Σύμβασης» (διδ. διατριβή – 2003) και «Παροχή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών από απόσταση» (2009)] καθώς και σειρά εκτενών ερμηνευτικών συμβολών, μελετών, άρθρων και σχολίων στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα. Έχει λάβει μέρος σε επιστημονικά συνέδρια, ημερίδες και επιμορφωτικά σεμινάρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ ως “expert” στο Δίκαιο της Πνευματικής Ιδιοκτησίας συμμετείχε ενεργά σε δράσεις του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Phare European Twinning Project» στην Τουρκία και την Εσθονία (2004-2007).

Είναι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (1992), όπου ασκεί ενεργή δικηγορία, αλλά και αρκετών επιστημονικών και κοινωνικών ενώσεων και συλλόγων, και νομική σύμβουλος του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης από τον Απρίλιο του 2009.

Από το 2004 είναι μέλος του ΔΣ της Ένωσης Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΕΠΠΙ, που αποτελεί το ελληνικό τμήμα της διεθνούς ένωσης ALAI) και από το Σεπτέμβριο του 2013 μέλος της επιστημονικής επιτροπής του νομικού περιοδικού «Επισκόπηση Εμπορικού Δικαίου».

Είναι άριστη γνώστης της αγγλικής και της γερμανικής γλώσσας, ενώ διαθέτει άνεση και στη γαλλική. Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα κινούνται στο χώρο του δικαίου της διανοητικής ιδιοκτησίας (βιομηχανικής και πνευματικής) του ανταγωνισμού (αθέμιτου και ελεύθερου), της προστασίας του καταναλωτή και του εταιρικού δικαίου.

Μαριάννα Βασιλείου

Δικηγόρος – Υποψ. Δρ. Ιατρικής

Η Μαριάννα Βασιλείου είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (2007) και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης του Τομέα Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών της ίδιας Σχολής (2011). Είναι επίσης κάτοχος του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης «Σύγχρονες Ιατρικές Πράξεις: Δικαιική Ρύθμιση και Βιοηθική Διάσταση» του Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Ειδίκευσης των Σχολών Νομικής, Ιατρικής, Οδοντιατρικής και Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (2014). Κατά τα έτη 2014-2015 δραστηριοποιήθηκε ως μεταπτυχιακή ερευνήτρια στον Τομέα Ποινικών και Εγκληματολογικών Σπουδών της Νομικής Σχολής ΑΠΘ, με αντικείμενο την “Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και προστασία του εμβρύου in vitro” στο πλαίσιο της Δράσης ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΙΙ που συγχρηματοδοτήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας και το ΕΣΠΑ.

Είναι μέλος του Εργαστηρίου Μελέτης Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, επιστημονική συνεργάτιδα του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Κλινική και Βιομηχανική  Φαρμακολογία» του Εργαστηρίου Κλινικής Φαρμακολογίας του Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ και υποψήφια διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το θέμα της διατριβής της είναι «Κενά και ανεπάρκειες του ισχύοντος δεοντολογικού πλαισίου που ρυθμίζει τις εφαρμοζόμενες και τις αναμενόμενες να εφαρμοστούν μεθόδους ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής».

Από το έτος 2009 ασκεί μαχόμενη δικηγορία, ως μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια ως εισηγήτρια και ως μέλος οργανωτικών επιτροπών και έχει σημαντικό αριθμό δημοσιεύσεων σε συλλογικά έργα και σε επιστημονικά περιοδικά. Μιλάει αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά και τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν, εκτός από τη βιοηθική, τη φεμινιστική θεώρηση του δικαίου και τη σχέση του δικαίου με τις καλές τέχνες και την ποπ κουλτούρα.

Αθανάσιος Γαλήνας

Εισαγγελέας Πρωτοδικών Ηρακλείου

Γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1964. Είναι πτυχιούχος Νομικής από τη Νομική Σχολή του Α.Π.Θ.. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος (δικαστικό ρεπορτάζ). Δικηγόρησε στο Ηράκλειο. Το έτος 2000 εισήλθε στο Δικαστικό Σώμα και υπηρέτησε στο Πρωτοδικείο Αθηνών ως Δικαστικός Πάρεδρος (2001 – 2002). Από το 2002 υπηρέτησε στις Εισαγγελίες Πρωτοδικών Αθηνών, Χανίων, Ρεθύμνης και Ηρακλείου. Σήμερα κατέχει το βαθμό του Εισαγγελέα Πρωτοδικών υπηρετώντας στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηρακλείου. Κατά το διάστημα της υπηρεσίας του άσκησε και καθήκοντα Εισαγγελέα Ανηλίκων, καθώς και Επόπτη Καταστήματος Κράτησης. Έχει χειριστεί ικανό αριθμό υποθέσεων ‘’ιατρικής  αμέλειας’’  κατά το στάδιο της προδικασίας και συμμετείχε σε πολλές συνεδριάσεις δικαστηρίων κατά την εκδίκαση σχετικών υποθέσεων. Δίδαξε το μάθημα: ««Στοιχεία εργατικού και εμπορικού δικαίου» στο Δημόσιο Ι.Ε.Κ. Ηρακλείου. Συμμετείχε ως εισηγητής σε συνέδρια Ιατρικού Δικαίου. Έχει επιστημονική δημοσίευση επί θεμάτων ποινικού δικαίου.

Νικόλαος Ι. Δαγκλής

Δικηγόρος - Διδάκτωρ Νομικής

Ο Ν. Δαγκλής είναι απόφοιτος του Τμήματος Νομικής του ΑΠΘ, κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ και διδάκτωρ της ίδιας σχολής. Κατά τα έτη 2016-2020 υπηρέτησε ως ειδικός επιστήμων στη Νομική ΔΠΘ και ακολούθως το εαρινό εξάμηνο του έτους 2021 ως ακαδημαϊκός υπότροφος στην ίδια σχολή, ενώ την τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά εκπονεί μεταδιδακτορική έρευνα στην Ιατρική ΑΠΘ.

 Τα βασικά ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι διαχρονικά εστιασμένα στις εναλλακτικές/συναινετικές ποινικές διαδικασίες και στην απόδειξη στην ποινική δίκη. Έχει συγγράψει δύο μονογραφίες. Το 2016 εκδόθηκε η διδακτορική του διατριβή με τίτλο «Μορφές συμβιβαστικής περάτωσης της ποινικής δίκης de lege lata και de lege ferenda” (εκδόσεις Σάκκουλα) και το 2020 η δεύτερη μονογραφία του με τίτλο «Η Ποινική Διαπραγμάτευση στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας» (Νομική Βιβλιοθήκη). Έχει επίσης δημοσιεύσει άρθρα και μελέτες σε επιστημονικά περιοδικά και σε συλλογικούς τόμους και έχει πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό διαλέξεων σε πανεπιστήμια, συμπεριλαμβανομένων και μεταπτυχιακών προγραμμάτων, καθώς και εισηγήσεις σε επιστημονικά συνέδρια.

Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ποινικού Δικαίου και δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω στον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης.

Ιωάννης Δημολιάτης

Αν. Καθηγητής Υγιεινής και Ιατρικής Εκπαίδευσης Τμήματος Ιατρικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Ιατρική. Πνευμονολογία-Φυματιολογία. Κοινωνική ιατρική. Master of public health. Master of medical education. PhD (θνησιμότητα ελληνικού πληθυσμού). ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: παιδεία, υγιεινή (αίτια υγείας, προϋποθέσεις για υγεία: οτιδήποτε δεν είναι διάγνωση ή θεραπεία), ποιότητα ζωής και θανάτου. ΒΙΒΛΙΑ: (αντι)Παιδαγωγικό Πανόραμα ή πώς η Κοινωνία (ανα)Παράγει Ανθρωπάκους (1985, 1992). Πολιτική Δημογραφία: Ακτινογραφία Βουλής (1992). Εισαγωγή στη Σύγχρονη Επιδημιολογία (1992). Γλώσσα Σώματος (1999, 2007). Υγεία 21 (2002). Διατριβή περί Ευθανασίας (2005). Μεγάλη Κραυγή (2014). ΑΡΘΡΑ: “Εμβόλιο ή επιδημία;” (1985). “Γιατί δεν κόβεται το κάπνισμα” (1988). “Computer-Εγκέφαλος: βίοι παράλληλοι” (1990). “Ευθανασία ή ευζωία;” (1990). “Τι έπιπλα φοράνε οι μαθητές;” (1991). “1 γιατρός ανά 1 κάτοικο!” (1992). “Η Α΄ ηλικία σε Λαό και Βουλή” (1994). “Εναλλακτική θεώρηση συνόρων” (1994). “Νοσηρότητα καρδιαγγειακών: έχει η Κρήτη τη μικρότερη;” (1995). “Αεικίνητη ανάπτυξη” (1999). “Η ευλογία των πλημμυρών” (1999). “Αν ήμουν υπουργός παιδείας για μία μέρα… θα έδιωχνα τα πανεπιστήμια από το υπουργείο Παιδείας” (2001). “Η ‘ιστορική’ ορθογραφία είναι αδύνατη” (2001). “Υγιεινή χρόνου εργασίας και μη-εργασίας” (2001). “Μύθος υπεργεννητικότητας Γ΄ κόσμου” (2001). “Κατανάλωση ψωμιού ολικού αλεύρου” (2001). “A master of public health must be the health-minister minimum prerequisite” (2003). “Νυν απολύεις τον δούλον σου” (2003). “Should reviewers have their names published?” (2004). “Κατάπτυξη” (2005). “Ζωή σημαίνει σύνορο” (2007). “Students do not consider all subjects equally relevant” (2011). “12+1 roles: The student is more than a listener” (2012), ΜΠΟΡΩ! (iCAN!) Όργανο μέτρησης εκβάσεων σχολής” (2011), “The 1-to-L Bias” (2013). “Η διαθήκη ζωής μου” (2016). “Πότε Πρέπει να Πεθαίνομε; (ΠΠΠ)”: αφιέρωμα (2016), συμπόσιο (2017).

Ελένη Ζερβογιάννη

Επίκουρη Καθηγήτρια Αστικού Δικαίου Νομικής Σχολής ΑΠΘ

Η Ελένη Ζερβογιάννη έλαβε πτυχίο Νομικής από το Τμήμα Νομικής του ΕΚΠΑ το 2000 και τον μεταπτυχιακό τίτλο “European Master in Law and Economics” από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Αμβούργου το 2001.

Το 2006 αναγορεύθηκε Διδάκτωρ Νομικής από τη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ. Κατά τη διάρκεια των διδακτορικών και μεταδιδακτορικών σπουδών της τιμήθηκε επανειλημμένα με υποτροφίες από διάφορους φορείς, ελληνικούς και ευρωπαϊκούς.

Το ακαδημαϊκό έτος 2001-2002 ήταν επιστημονική συνεργάτις (Marie Curie Fellow) στο Ινστιτούτο Οικονομικής Ανάλυσης του Δικαίου του Πανεπιστημίου του Αμβούργου. Από το 2005 έως το 2007 απασχολήθηκε ως επιστημονική συνεργάτις στο Ελληνικό Ινστιτούτο Διεθνούς και Αλλοδαπού Δικαίου. Κατά τα έτη 2006-2010 διετέλεσε π.δ. 407/1980 στο Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Το 2010 διορίστηκε Λέκτορας στο γνωστικό αντικείμενο «Αστικό Δίκαιο» στη Νομική και το 2015 Επίκουρη Καθηγήτρια στην ίδια Σχολή. Το συγγραφικό της έργο περιλαμβάνει δύο μονογραφίες, την επιμέλεια ενός συλλογικού έργου και περισσότερες από 50 μελέτες σε επιστημονικά περιοδικά και συμβολές σε συλλογικά έργα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, που καλύπτουν όλους τους κλάδους του Αστικού Δικαίου.

Έχει επίσης συμμετάσχει σε πλήθος συνεδρίων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και είναι μέλος πολλών επιστημονικών ενώσεων.

Νίκος Δημόπουλος

Δικηγόρος – Απόφοιτος του ΔΠΜΣ «ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ: ΔΙΚΑΙΪΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ»

Γεννήθηκε το 1987. Το 2005 αποφοίτησε από το 1ο Ενιαίο Λύκειο Συκεών Θεσσαλονίκης. Την ίδια χρονιά εισήχθη στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ από την οποία και αποφοίτησε το 2009 με βαθμό πτυχίου «Άριστα» (9,13). Κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών του σπουδών διετέλεσε υπότροφος του κληροδοτήματος Ν. Αβραμίδη.

Το 2011 έλαβε την άδεια ασκήσεως δικηγορικού επαγγέλματος και έκτοτε είναι εγγεγραμμένος ως δικηγόρος παρά πρωτοδίκαις στον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης.

Το 2010 εισήχθη στο διετές Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τομέα Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικής Επιστήμης της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ ως υπότροφος του ΙΚΥ από το οποίο και αποφοίτησε το 2013 με βαθμό «Άριστα» (9,25). Η διπλωματική εργασία που εκπόνησε στο Συνταγματικό Δίκαιο έλαβε βαθμό «Άριστα» (10).

To 2012 εισήχθη  Διατμηματικό  Μεταπτυχιακό Προγράμμα Ειδίκευσης «ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ: ΔΙΚΑΙΪΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ» των Σχολών Νομικής, Ιατρικής, Οδοντιατρικής και Θεολογίας του ΑΠΘ, με υποτροφία του Ιδρύματος Λίλιαν Βουδούρη. Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, έχει συγγράψει μελέτες απτόμενες ζητημάτων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και γενικότερα βιοηθικής, καθώς επίσης και θεμάτων αστικής ιατρικής ευθύνης. Η διπλωματική του με τίτλο «Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και Ενωσιακό Δίκαιο » βαθμολογήθηκε με άριστα 10.

Από το Μάρτιο του 2014 είναι επιστημονικός συνεργάτης του προγράμματος «Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και προστασία του εμβρύου in vitro».

Έχει άριστη γνώση της Αγγλικής γλώσσας και καλή γνώση της Γερμανικής.

Λήδα Κοβάτση

Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ

Εκπαίδευση

Ιατρική ειδικότητα Ιατροδικαστικής (2011)
Ιατρική Σχολή, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Πτυχίο Ιατρικής (2007)
Ιατρική Σχολή, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Διδακτορική Διατριβή με γνωστικό αντικείμενο “Τοξικολογία” (2000)
Ιατρική Σχολή, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Πτυχίο Χημείας (1996)
Τμήμα Χημείας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Παρούσα Θέση

Εργαστήριο Ιατροδικαστικής & Τοξικολογίας, Τμήμα Ιατρικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Επίκουρη Καθηγήτρια (μόνιμη)
Επιστημονικά υπεύθυνη του Τμήματος Μοριακής Ιατροδικαστικής
(www.test-patrotitas.web.auth.gr)
Προϋπηρεσία-Μετεκπαιδεύσεις-Συνεργασίες

Department of Forensic Molecular Biology, Erasmus MC University, Medical Center Rotterdam, The Netherlands.
Biocentre, University of Leicester, UK.
Armed Forces DNA Identification Laboratory (AFDIL), Maryland, USA.
Centre for Blood Research, Harvard Medicine School, Boston MA, USA.
Medical Toxicology Unit, Guy’s and St. Thomas’ Hospital Trust, London, UK.
Toxicology Centre of Antwerp, Belgium.
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό ‘Ιδρυμα Θεσσαλονίκης.
Εργαστήριο Βιολογικής Χημείας, Τμήμα Ιατρικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Εργαστήριο Κλινικής Χημείας, Π.Γ.Ν. ΑΧΕΠΑ, Θεσσαλονίκη.


Ξένες Γλώσσες
Αγγλική, Γαλλική, Ιταλική

Μαρίνα Δημοπούλου

Δικηγόρος – Απόφοιτος του ΔΠΜΣ «ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ: ΔΙΚΑΙΪΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ»

Η Μαρίνα Δημοπούλου αποφοίτησε το 2012 από τη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το 2013 εισήχθη κατόπιν εξετάσεων στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών: «Σύγχρονες ιατρικές πράξεις: δικαιική ρύθμιση και βιοηθική διάσταση». Για την περάτωση του προγράμματος αυτού υποστήριξε τη διπλωματική της εργασία «Ποινική ευθύνη στην άσκηση της χειρουργικής: βιοηθικές και κοινωνικές όψεις του ιατρικού σφάλματος» και της απονεμήθηκε Δίπλωμα Ειδίκευσης με βαθμό 9,88/10.

Από το 2013 είναι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Σήμερα είναι συνεργαζόμενο μέλος του «Εργαστηρίου Μελέτης Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής».

Το Σεπτέμβριο 2016 παρουσίασε στο πλαίσιο Σεμιναρίου του Εργαστηρίου case study στη θεματική «Πειραματικές μορφές θεραπείας».

Στα επιστημονικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται: ιατρική ευθύνη, ευθανασία, υποβοηθούμενη αυτοκτονία, διαθήκες ζωής, ιατρικά υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, κλωνοποίηση, κλινικές μελέτες στον άνθρωπο, ενημερωμένη συναίνεση ασθενούς, δίκαιη κατανομή των διαθέσιμων πόρων στην ιατρική περίθαλψη κ.ά.

Αθηνά Κοτζάμπαση

Καθηγήτρια Αστικού Δικαίου Νομικής Σχολής ΑΠΘ

Η Αθηνά Κοτζάμπαση γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, σπούδασε στο Νομικό Τμήμα του ΑΠΘ, ως υπότροφος του Ι.Κ.Υ και έλαβε το πτυχίο της το 1978 και το Δίπλωμα του Μεταπτυχιακού Τμήματος του ίδιου τμήματος το 1982, με βαθμό «άριστα».

Διορίστηκε το 1979 ως επιστημονική συνεργάτις στο Σπουδαστήριο του Αστικού Δικαίου. Έλαβε εκπαιδευτική άδεια για σπουδές στην Γερμανία στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης υπό την επίβλεψη του καθηγητή Ε.Jayme (1983-1984) και αργότερα για το Πανεπιστήμιο του Freiburg (1996) υπό την επίβλεψη του καθηγητή Rainer Frank. Αναγορεύτηκε Διδάκτωρ Νομικής του Τμήματος Νομικής-ΑΠΘ το 1991 και, στη συνέχεια, το 1992 μονιμοποιήθηκε σε προσωποπαγή θέση ` το 1994 διορίστηκε Λέκτορας στο Τμήμα Νομικής με ειδίκευση το Αστικό Δίκαιο.. Εκλέχτηκε Επίκουρη Καθηγήτρια Αστικού Δικαίου το 2002, Αν. Καθηγήτρια το 2008 και Καθηγήτρια Αστικού Δικαίου πρώτης βαθμίδας στη Νομική Σχολή- ΑΠΘ το 2013.

Είναι μέλος πολλών επιστημονικών συλλόγων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως της Ένωσης Αστικολόγων (ΕΝΑΣ), της Εταιρείας Νομικών Βορείου Ελλάδος (ΕΝΟΒΕ), του Ομίλου Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής (ΟΙΔΒ) και της Εταιρίας Οικογενειακού Δικαίου (ΕΟΔ) καθώς και της Διεθνούς Ένωσης του Οικογενειακού Δικαίου (International Society of Family Law).

Με απόφαση της Συγκλήτου του ΑΠΘ ορίστηκε Πρόεδρος της Επιτροπής Κληροδοτημάτων του ΑΠΘ (2010- ) ` Ακαδημαϊκή Σύμβουλος στο Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π του Υπουργείου Παιδείας (2010-2017) ` Αναπληρωματικό Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Σχολής Δικαστών (2015- )` Αναπληρωματικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Διοίκησης και Διαχείρισης Πανεπιστημιακών Δασών (2015-2017)` Διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Θεσ/νίκης του Υπουργείου Δικαιοσύνης (2011-2014) και από τον Ιανουάριο του 2017 αποτελεί μέλος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής (2017- ).

Υπήρξε μέλος της ΝΟΜΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ του Υπουργείου Δικαιοσύνης «Για τη μεταρρύθμιση διατάξεων του Οικογενειακού δικαίου» (Φθινόπωρο 2010), μέλος της ΝΟΜΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ του Υπουργείου Δικαιοσύνης (2015) «Για τις τροποποιήσεις στο Σύμφωνο Συμβίωσης» και μέλος της ΝΟΜΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ «Για την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου» (2016) , καθώς και ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ του Α.Π.Θ (2007-2010).

Το συγγραφικό έργο της περιλαμβάνει συνολικά 9 βιβλία (τέσσερις μονογραφίες, τρεις εκτεταμένες μελέτες, ένα βιβλίο με συλλογή άρθρων, ένα συλλογικό διδακτικό βοήθημα) και 27 αυτοτελή δημοσιευμένα άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, αρκετά σχόλια σε δημοσιευμένες δικαστικές αποφάσεις και πολλές παρεμβάσεις δημοσιευμένες σε Συνέδρια.

Ιωάννης Επιτροπάκης

Δικηγόρος – Δρ. Νομικής

Ο δικηγόρος Αθηνών Ιωάννης Γ. Επιτροπάκης γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι απόφοιτος του Ελληνοαμερικάνικου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος – «Κολλέγιο Αθηνών» και της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετά την ολοκλήρωση της πρακτικής του άσκησης σε δικηγορικά γραφεία της Αθήνας, με κύριο αντικείμενο ενασχόλησης το αστικό, εμπορικό και ποινικό δίκαιο, έλαβε το 2013 μεταπτυχιακό τίτλο στο γερμανικό ποινικό δίκαιο από το Πανεπιστήμιο Ludwig-Maximilians-Universität του Μονάχου (LL.M München). Το θέμα της μεταπτυχιακής του διατριβής ήταν «Η ευθύνη από ιατρικό σφάλμα υπό το πρίσμα του νέου νόμου για τα δικαιώματα των ασθενών – Behandlungsfehlerhaftung vor dem Hintergrund des neuen Patientenrechtegesetzes».

Στη συνέχεια, κι αφού εργάστηκε ως επιστημονικός συνεργάτης σε δικηγορικό γραφείο ποινικού δικαίου στο Μόναχο, εκπόνησε στο ίδιο Πανεπιστήμιο τη διδακτορική του διατριβή στον τομέα του ιατρικού ποινικού δικαίου με θέμα «Το αξιόποινο της αλλοίωσης της διαδικασίας διανομής οργάνων με βάση τα εγκλήματα κατά της ζωής και της υγείας -DieStrafbarkeitderManipulationenbeiderOrganallokationnachdenTötungs- undKörperverletzungsdelikten», λαμβάνοντας τον Ιούλιο του 2019 τον τίτλο του διδάκτορα νομικής («Dr. juris»). Τον Απρίλιο δε του 2020 η εν λόγω διατριβή εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο Nomosστην ειδική σειρά μονογραφιών Ιατρικού Ποινικού Δικαίου.

Από τον Οκτώβριο του 2019 διατηρεί δικηγορικό γραφείο στην Αθήνα αναλαμβάνοντας υποθέσεις τόσο ιατρικού δικαίου όσο και γενικής δικηγορίας,ενώ έχει παρακολουθήσει πληθώρα σεμιναρίων με κύρια θεματολογία την άσκησης της ποινικής δικηγορίας. Παράλληλα αρθρογραφεί στον τύπο σε θέματα που άπτονται του ιατρικού ποινικού δικαίου.

Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ποινικού Δικαίου και του Εργαστηρίου Μελέτης Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μιλάει Γερμανικά κι Αγγλικά.

Καλλιόπη Κηπουρίδου

Δικηγόρος – Δρ. Νομικής

Η Καλλιόπη Κηπουρίδου είναι πτυχιούχος του Τμήματος Νομικής της Σχολής Νομικών και Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στον Κλάδο Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών. Το 2012 αναγορεύτηκε διδάκτορας Νομικών Επιστημών. Η εκπόνηση της διδακτορικής της διατριβής πραγματοποιήθηκε με την οικονομική υποστήριξη του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.).

Από το έτος 2002 είναι δικηγόρος και μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης διορισμένη στο Εφετείο, από το έτος 2013 είναι μέλος του Ομίλου Μελέτης Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής και από το έτος 2016 είναι συνεργαζόμενο μέλος του Εργαστηρίου Μελέτης Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής. Παράλληλα, κατά τα ακαδημαϊκά έτη από 1/10/2016 έως 31/07/2017 και από 1/10/2015 έως 31/7/2016 είναι μέλος Σ.Ε.Π της ΔΤΕ 50 του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου ενώ ήταν και επιστημονική συνεργάτης στο Τ.Ε.Ι Δυτικής Μακεδονίας (Γρεβενά) κατά το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016. Επίσης είναι εξωτερική συνεργάτις διδάσκουσα το μάθημα “Legal and Bioethical Aspects of Organ Transplantations” στο πλαίσιο του μαθήματος “Introduction to Bioethics” («Εισαγωγή στη Βιοηθική») στο Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ στο πλαίσιο του ΠΜΣ Medical Research Methodology. Έχει διδάξει στα πλαίσια προγράμματος επιμόρφωσης αστυνομικών αναφορικά με θέματα εξαρτήσεων που διοργανώνει ο Ο.ΚΑ.ΝΑ. (2014-2015), έχει διδάξει ως επιστημονική συνεργάτης στο Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας-Παράρτημα Καστοριάς (ακαδημαϊκό έτος 2012-2013), σε Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (2007, 2010, 2012, 2013), στη Σχολή Ξεναγών Θεσσαλονίκης (2009). Από τον Απρίλιο του έτους 2015 είναι επιστημονική συνεργάτης του περιοδικού «Ιατρικό Δίκαιο & Βιοηθική».

Κατά τα ακαδημαϊκά έτη 2011-2012, 2012-2013, 2013-2014, 2014-2015, 2015-2016 έχει συμμετάσχει ως εισηγήτρια στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών των Σχολών Ιατρικής, Οδοντιατρικής και Νομικής και του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ. με τίτλο «Σύγχρονες Ιατρικές Πράξεις : Δικαιϊκή Ρύθμιση και Βιοηθική Διάσταση». Από τον Ιανουάριο του 2014 μέχρι τον Οκτώβριο του 2015 πραγματοποίησε μεταδιδακτορική έρευνα στη Νομική Σχολή ΑΠΘ, στον Τομέα Ποινικών και Εγκληματολογικών Σπουδών με αντικείμενο την «Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και προστασία του εμβρύου in vitro» στο πλαίσιο της Δράσης ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΙΙ που συγχρηματοδοτείται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας και το ΕΣΠΑ.

Έχει συμμετάσχει ως εισηγήτρια σε συνέδρια και θερινά σχολεία και έχει συγγράψει μελέτες που έχουν δημοσιευθεί σε νομικά περιοδικά και σε συλλογικά έργα. Γνωρίζει άριστα αγγλικά και γαλλικά.

Νικόλαος Μπιτζιλέκης

Καθηγητής Ποινικού Δικαίου Νομικής Σχολής ΑΠΘ

Ο Νικόλαος Μπιτζιλέκης είναι πτυχιούχος του Τμήματος Νομικής της Σχολής Ν.Ο.Π.Ε. του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1979). Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ποινικό Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας ως υπότροφος της DAAD, όπου και αναγορεύθηκε αριστούχος διδάκτορας Νομικών Επιστημών της εκεί Νομικής Σχολής (1984).

Υπήρξε στη συνέχεια υπότροφος του Ιδρύματος Alexander von Humboldt για μεταδιδακτορική έρευνα στη Γερμανία (1988, 1992, 2010). Το 1988 εξελέγη Λέκτορας Ποινικού Δικαίου στο Τμήμα Νομικής του Α.Π.Θ, στη συνέχεια Επίκουρος Καθηγητής (1992), Αναπληρωτής Καθηγητής (1996) και από το 2000 είναι Καθηγητής στο ίδιο Τμήμα. Διδάσκει όλο τον κύκλο των μαθημάτων Ουσιαστικού Ποινικού Δικαίου σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο.

Διδάσκει επίσης Ποινικό Δίκαιο στην Εθνική Σχολή Δικαστών. Είναι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, μέλος της συντακτικής επιτροπής του νομικού περιοδικού “Ποινικά Χρονικά” και μέλος του Board of Editors του περιοδικού EuCLR (European Criminal Law Review). Υπήρξε επίσης μέλος της πρώτης (2006-2009) και της δεύτερης (2010-2011) εθνικής επιτροπής για τη σύνταξη νέου Ποινικού Κώδικα.

Στο διάστημα 2004-2006 υπήρξε μέλος της ευρωπαϊκής επιτροπής του προγράμματος AGIS (για την ευρωπαϊκή ποινική δικαιοσύνη), ενώ από το 2007 μετέχει στην ομάδα καθηγητών Ποινικού δικαίου έντεκα ευρωπαϊκών χωρών για μια αντεγκληματική πολιτική στην Ευρώπη (European Criminal Policy Initiative). Από το 2007 έως το 2009 χρημάτισε Αναπληρωτής Πρόεδρος και από το 2009 έως το 2013 Πρόεδρος του Τμήματος Νομικής της Σχολής Ν.Ο.Π.Ε του Α.Π.Θ.

Υπήρξε επίσης μέλος του Δικαστηρίου Αγωγών Κακοδικίας και αναπληρωματικό μέλος του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα κινούνται στο χώρο του Ουσιαστικού Ποινικού Δικαίου, του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Ποινικού Δικαίου και της Γενικής Θεωρίας και Φιλοσοφίας του Ποινικού Δικαίου. Έχει συγγράψει μονογραφίες και μελέτες που αναφέρονται σε βασικά θέματα του Γενικού Μέρους του Ποινικού Δικαίου, ειδικότερα σε θέματα λόγων άρσης του αδίκου, απόπειρας, συμμετοχής, συρροής εγκλημάτων, αλλά και του Ειδικού Μέρους του Ποινικού Δικαίου, όπως οι αναλύσεις των υπηρεσιακών εγκλημάτων και των εγκλημάτων κατά της ιδιοκτησίας.

Έχει επίσης ασχοληθεί και με θέματα γενικότερου φιλοσοφικού προβληματισμού, όπως η ηθική νομιμοποίηση του Ποινικού Δικαίου, η ελεύθερη βούληση στην υπαναχώρηση από την απόπειρα και στην έμπρακτη μετάνοια, η έννοια των γεγονότων και κρίσεων στο Ποινικό Δίκαιο, τέλος δε έχει συγγράψει και μελέτες με θέματα Διεθνούς Ποινικού Δικαίου.

Ελεάνα Κόκκα

Βιολόγος

Η Ελεάνα Κόκκα γεννήθηκε το έτος 1992, στη Λάρισα. Το 2010 αποφοίτησε από το Λύκειο με βαθμό “Άριστα”. Το 2011 εισήχθη στο τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, από το οποίο αποφοίτησε το 2015 με βαθμό πτυχίου “Λίαν καλώς”. Την ίδια χρονιά, εισήχθη στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου φοιτά μέχρι σήμερα. Το 2017 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και συγκεκριμένα είναι απόφοιτος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών ” Τοξικολογία ” με βαθμό πτυχίου “Άριστα”. Έχει δημοσιεύσει εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά στους τομείς της Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών και της Τοξικολογίας. Το 2018 παρακολούθησε το Επιμορφωτικό πρόγραμμα που διοργανώθηκε από το κέντρο Επιμόρφωσης και Διά βίου Μάθησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με τίτλο ” Ιατρικές πράξεις: Νομικά και ηθικά ζητήματα- Σύγχρονα θέματα βιοηθικής.” Από το 2019 είναι μέλος του Εργαστήριου Μελέτης Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής ΑΠΘ. Έχει άριστη γνώση της αγγλικής γλώσσας και πολύ καλή γνώση της γαλλικής και ρωσικής γλώσσας.

Νικόλαος Κουμουτζής

Επ. Καθηγητής Ελληνικού Αστικού Δικαίου Πανεπιστημίου Λευκωσίας Κύπρου

Ο Νίκος Κουμουτζής γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι κάτοχος πτυχίου της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας, μεταπτυχιακού τίτλου (DEA) του Πανεπιστημίου Bordeaux I, με ειδίκευση στο Ιδιωτικό Δίκαιο, διδακτορικού τίτλου της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας (για τη διατριβή με θέμα: «Η γονική μέριμνα του γεννημένου χωρίς γάμο παιδιού και το δικαίωμα οικογενειακής ζωής του πατέρα» – βραβείο Ακαδημίας Αθηνών 2011). Στα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνoνται τα ανθρώπινα δικαιώματα, το οικογενειακό δίκαιο, ιδίως το δίκαιο της ιατρικής υποβοήθησης στην ανθρώπινη αναπαραγωγή, το δίκαιο του αδικαιολόγητου πλουτισμού, το δίκαιο των αδικοπραξιών.

Είναι δικηγόρος, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, της Ένωσης Ελλήνων Αστικολόγων, του Ομίλου Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής, της Εταιρείας Οικογενειακού Δικαίου, και συνεργάτης του περιοδικού «Χρονικά Ιδιωτικού Δικαίου». Yπηρετεί ως Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, όπου διδάσκει Ελληνικό Αστικό Δίκαιο.

Μιλά Ελληνικά (μητρική γλώσσα), Γαλλικά, Αγγλικά και μπορεί να διαβάζει Γερμανικά.

Ανθούλα Παπαδοπούλου

Αν. Καθηγήτρια Εμπορικού Δικαίου Νομικής Σχολής ΑΠΘ

Η Ανθούλα Παπαδοπούλου είναι απόφοιτος του Τμήματος Νομικής, της Σχολής Νομικών και Οικονομικών Επιστημών [ήδη Νομική Σχολή] του ΑΠΘ 1981 [9 και 1/10 άριστα]. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Μεταπτυχιακών Σπουδών, στον Κλάδο του Ιδιωτικού Δικαίου του ιδίου Πανεπιστημίου το 1985 [άριστα]. Έλαβε το διδακτορικό της Δίπλωμα [άριστα ομόφωνα] και το 1996 αναγορεύθηκε Διδάκτωρ Νομικών Επιστημών του Τμήματος Νομικής ΑΠΘ. Η διδακτορική της διατριβή με θέμα: Το δικαίωμα του δημιουργού για διατήρηση της ακεραιότητας του έργου του, εκδόθηκε από τις Εκδόσεις Σάκκουλα το 1997.

Έχει συγγράψει, επίσης, άλλες δύο μονογραφίες, έχει δημοσιεύσει σε νομικά περιοδικά πολλές μελέτες, άρθρα, γνωμοδοτήσεις , κλπ και έχει συμμετάσχει σε δύο συλλογικά έργα με εκτενείς συμβολές. Οι μονογραφίες είναι : ι) Το επιχειρηματικό απόρρητο, Εκδόσεις Σάκκουλα 2007 [σ. 1-459] και (ιι) Το κέντρο των κύριων συμφερόντων του οφειλέτη στη διαδικασία αφερεγγυότητας, Νομική Βιβλιοθήκη 2014 [σ 1-297].
Έχει διδάξει σε επίπεδο προπτυχιακών σπουδών κυρίως: Εμπορικό Δίκαιο, Δίκαιο Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, Εμβάθυνση Εμπορικού Δικαίου, Δίκαιο Εταιριών, Δίκαιο Πνευματικής Ιδιοκτησίας, κ.ά. ενώ σε μεταπτυχιακό επίπεδο διδάσκει το Δίκαιο Βιομηχανικής ιδιοκτησίας και άυλων αγαθών – Δίκαιο Προστασίας Καταναλωτή.

Έχει συμμετάσχει ως εισηγήτρια σε πολλά ελληνικά και διεθνή συνέδρια. Τα επιστημονικά και συγγραφικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται κυρίως στους κλάδους του Δικαίου της Διανοητικής Ιδιοκτησίας (Πνευματικής και Βιομηχανικής), του Δικαίου του Αθέμιτου Ανταγωνισμού, του Δικαίου των Εμπορικών Εταιριών και του Πτωχευτικού Δικαίου.

Ως ειδική εισηγήτρια (“expert”) στο Δίκαιο της Πνευματικής Ιδιοκτησίας έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις σε επιμορφωτικά σεμινάρια που απευθύνονταν σε δικαστές, καθηγητές και άλλους κρατικούς λειτουργούς: (ι) στην Κωνσταντινούπολη (Απρίλιος 2007) στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος Support to Turkey’s efforts in the full Alignment and Enforcement in the field of Intellectual Property Rights with a focus on fight against Piracy TW/2004/IB/OT/01 του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δημοσίου Δικαίου, (ιι) στη Θεσσαλονίκη (Μάρτιος 2007) στο πλαίσιο του επιμορφωτικού συνεδρίου που διοργάνωσε η Εθνική Σχολή Δικαστών, κ.ά. Με την ως άνω ιδιότητά της, εξάλλου, ορίστηκε με την αρθμ. ΥΠΠΟ/ΔΙΟΙΚ/Α3/Φ.70/34760/28-4-2005 απόφαση του ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού, μέλος της Ομάδας Εργασίας για την αναμόρφωση της νομοθεσίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας, υπό την Προεδρία του καθηγητή Γ. Κουμάντου.

Εμμανουήλ Λασκαρίδης

Δικηγόρος – Δρ. Νομικής

Ο δικηγόρος Εμμανουήλ I. Λασκαρίδης φοίτησε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Νομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Χαϊδελβέργης. Η διεπιστημονική διδακτορική διατριβή του είχε θέμα «Die ärztliche Dokumentationspflicht und elektronische Datenverarbeitung» («Η υποχρέωση τήρησης ιατρικού αρχείου και ηλεκτρονική επεξεργασία δεδομένων»). Η μεταδιδακτορική του έρευνα περιλαμβάνει τη «Θεωρία της στάθμισης συμφερόντων ως μέθοδος ευρέσεως ιδιωτικού δικαίου»(υπό δημοσίευση), ενώ είχε την επιμέλεια του συλλογικού έργου «Ερμηνεία Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας (Ν.3418/2005)», Νομική Βιβλιοθήκη 2013. Από το 1992 μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει δεκάδες ομιλίες σε Ελλάδα και εξωτερικό και έχει παρακολουθήσει πάνω από 50 σεμινάρια, συνέδρια και ημερίδες σε ζητήματα αστικού, ιατρικού, αθλητικού και λοιπών κλάδων δικαίου αλλά και δημόσιας διοίκησης και διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού. Οι συνολικά 25 δημοσιεύσεις του σε γερμανική, γαλλική, αγγλική και ελληνική γλώσσα (μεταξύ των οποίων 1 διατριβή, 1 συλλογικό έργο, συμμετοχή σε 8 συλλογικά έργα) έχουν τύχει ευρείας παραπομπής και αναφοράς σε συγγράμματα και συνέδρια. Έχει συμμετάσχει σε επιτροπές για την δημιουργία νομοθετημάτων στον χώρο της Υγείας και της Κοινωνικής Ασφάλισης τόσο σε Ειδική Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων όσο και στο Υπουργείου Υγείας και την Ε.Α.Ι.Υ.Α.

Είναι Δικηγόρος Αθηνών Παρ΄ Αρείω Πάγω και Διδάκτωρ Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Χαϊδελβέργης. Μετά την άσκησή του στο γραφείο του Ακαδημαϊκού και Καθηγητή Απόστολου Γεωργιάδη εγγράφηκε στον ΔΣΑ τον Φεβρουάριο 1998. Έχει αναλάβει πάσης φύσης υποθέσεις αστικού, ιατρικού, αθλητικού δικαίου και προστασίας προσωπικών δεδομένων καθώς και σε περιορισμένο βαθμό υποθέσεις εμπορικού, διοικητικού και ποινικού δικαίου. Υπήρξε Ειδικός Επιστήμονας στη Νομική Σχολή του Δ.Π.Θ., στον Κύκλο Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης στο Συνήγορο του Πολίτη και Νομικός Ελεγκτής στην ΑΠΔΠΧ.

Διαθέτει ενδεκαετή διδακτική εμπειρία στις Γενικές Αρχές Αστικού Δικαίου, Γενικό και Ειδικό Ενοχικό Δίκαιο και σε επαγγελματικά σεμινάρια ιατρών, δικηγόρων, δικαστών, νοσηλευτριών και διασωστών. Από 20 Απριλίου 2014 αποτελεί μέλος της Ανεξάρτητης Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

Λίνα Παπαδοπούλου

Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου Νομικής Σχολής ΑΠΘ

Η Λίνα (Τριανταφυλλιά) Παπαδοπούλου είναι Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Α.Π.Θ. και κάτοχος της Έδρας Jean Monnet Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου και Πολιτισμού.

Σπούδασε Νομική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1993), συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στη Νομική (Magister der Rechte, LL.M) στο Πανεπιστήμιο Τρεβήρων Γερμανίας (1994) και στην Πολιτική Θεωρία (ΜSc) στο London School of Economics (1999), ενώ έλαβε διδακτορικό τίτλο σπουδών από το Πανεπιστήμιο του Ανοβέρου με θέμα «Ευρωπαϊκά Πολιτικά Κόμματα: Ερμηνεία και διάπλαση του άρθρου 191 ΣυνθΕΚ» και υποτροφία της Friedrich-Ebert-Stiftung (1998).

Υπήρξε υπότροφος Marie Curie της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο London School of Economics and Political Science (1999-2001) και το Α.Π.Θ. (2001-02). Από το 2002 διδάσκει επίσης στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, ενώ για μικρά χρονικά διαστήματα έχει διδάξει σε πανεπιστήμια στη Μεγ. Βρετανία (LSE), Νορβηγία (Kristiansand), Τουρκία (Bahcesehir, Kultür, Kocaeli), Γερμανία (Humboldt, FernUni) και Ιταλία (Perugia) και αλλού.

Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα και οι επιστημονικές της δημοσιεύσεις αφορούν κυρίως σε θέματα ελληνικού, συγκριτικού και ευρωπαϊκού συνταγματικού δικαίου (ιδίως, δημοκρατία και κόμματα, σχέση εθνικού και ευρωπαϊκού δικαίου), θεμελιωδών δικαιωμάτων (ιδίως, ισότητα και απαγόρευση αρνητικών διακρίσεων), θρησκείας και δικαίου (ιδίως θρησκευτικής ελευθερίας), βιοηθικής και δικαιωμάτων (ιδίως, υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και ευθανασία).

Είναι μέλος του διεπιστημονικού – διατμηματικού δικτύου έρευνας του ΑΠΘ «Σύγχρονες Ιατρικές Πράξεις – Δίκαιο – Βιοηθική» και του ‘Ομίλου Μελέτης Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής’. Επίσης, του Ομίλου «Αριστόβουλος Μάνεσης», του πανευρωπαϊκού Δικτύου ‘European Commission on Sexual Orientation Law’, της ‘Διεθνούς Ένωσης Οικογενειακού Δικαίου’, του European Consortium for Church and State Research και του European Constitutional Law Network.

Βενετία Μαυρίδου

Ιατρός Αναισθησιολόγος – Απόφοιτος του ΔΠΜΣ «ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ: ΔΙΚΑΙΪΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ»

Η Βενετία Μαυρίδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το έτος 1981. Αποφοίτησε από το 1οΛύκειο Τούμπας με βαθμό «Άριστα» το 1999. Το 2000 εισήχθη στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ από την οποία αποφοίτησε το 2009 με βαθμό πτυχίου «Λίαν Καλώς». Μετά την ολοκλήρωση της Υπηρεσίας Υπαίθρου στον νομό Σερρών(Π.Ι. Αλιστράτης), ειδικεύτηκε στην ειδικότητα της Αναισθησιολογίας στο Γ.Ν.Ν. Σερρών, στο Γ.Ν.Θ. ‘’Παπανικολάου’’ και στο Α.Ν.Θ. ‘’Θεαγένειο’’ όπου και την ολοκλήρωσε το 2017.

Το 2015 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο διετές Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ειδίκευσης των Σχολών Νομικής, Ιατρικής, Οδοντιατρικής και Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης «ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ: ΔΙΚΑΙΪΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ», με θέμα της διπλωματικής εργασίας «Διαθήκη ζωής- Προγενέστερες οδηγίες για το τέλος της ζωής» με βαθμό «Άριστα». Την ίδια χρονιά έλαβε το δίπλωμα του Ιατρικού Βελονισμού μετά την παρακολούθηση του διετούς κύκλου σεμιναρίων του Εκπαιδευτικού Ινστιτούτου Βελονισμού.

Έχει παρακολουθήσει πολυάριθμα συνέδρια Αναισθησιολογίας, Εντατικής Ιατρικής, Πόνου, Παρηγορητικής Αγωγής και Βιοηθικής. Έχει δημοσιεύσει εργασίες και έχει λάβει μέρος ως εισηγήτρια σε συνέδρια με θέματα «Προγενέστερες Οδηγίες για το Τέλος της Ζωής», «Θεραπευτική Συμμαχία στον Χρόνιο Πόνο», «Παρηγορητική Φροντίδα: Πολυτέλεια ή Ανθρωπιστική Ανάγκη;». Αποτέλεσε μέλος της οργανωτικής επιτροπής της Επιστημονικής Διημερίδας ‘’Καρκινικός Πόνος και Ιατρείο Πόνου’’. Έχει παραδώσει μαθήματα «Πρώτων Βοηθειών» στους εκπαιδευτικούς της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών και έχει συμμετάσχει στο Πρόγραμμα Επιμόρφωσης του Εργαστηρίου Μελέτης Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής ΑΠΘ με θέμα τις «Διαθήκες Ζωής». Έχει συγγράψει κεφάλαιο σε Ιατρικό Ξενόγλωσσο Βιβλιο.

Έχει άριστη γνώση της Αγγλικής γλώσσας, πολύ καλή γνώση της Ιταλικής γλώσσας και βασικές γνώσεις της Γερμανικής γλώσσας.

Μαρία Μηλαπίδου

Δρ. Νομικής – Επιστημονική συνεργάτιδα Νομικής Σχολής ΑΠΘ

Η Μαρία Μηλαπίδου γεννήθηκε το 1979 στη Θεσσαλονίκη. Το 1997 αποφοίτησε από το Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με «Άριστα». Το 1998 εισήχθη στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ από την οποία αποφοίτησε το 2002 με βαθμό «Άριστα». Από τον Αύγουστο του 2004 έως το Δεκέμβριο του 2017 υπήρξε Δικηγόρος Θεσσαλονίκης και έκτοτε εργάζεται ως Νομικός στο Υπουργείο Οικονομικών. Το 2004 ολοκλήρωσε τις Μεταπτυχιακές της Σπουδές στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ και πιο συγκεκριμένα στον Τομέα Ποινικών και Εγκληματολογικών Σπουδών με «Άριστα». Το 2011 αναγορεύτηκε διδάκτωρ της Νομικής Σχολής ΑΠΘ. Καθόλη τη διάρκεια της εκπόνησης της διδακτορικής της διατριβής υπήρξε υπότροφος του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης».

Από τον Ιανουάριο του 2014 έως τον Οκτώβριο του 2015 συμμετείχε στο πλαίσιο της Δράσης ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΙΙ, που συγχρηματοδοτήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας και το ΕΣΠΑ, ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στη Νομική Σχολή ΑΠΘ, στον Τομέα Ποινικών και Εγκληματολογικών Σπουδών με αντικείμενο την «Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και προστασία του εμβρύου in vitro».

Από τον Ιανουάριο του 2012 συμμετέχει ως εισηγήτρια στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΑΠΘ «Σύγχρονες Ιατρικές Πράξεις: Δικαιϊκή Ρύθμιση & Βιοηθική Διάσταση», ενώ από το 2005 έχει απασχοληθεί με συμβάσεις στον Τομέα Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής ΑΠΘ για την παροχή επικουρικής διδασκαλίας στους φοιτητές. Από το 2016 συμμετέχει ως διδάσκουσα στο αγγλόφωνο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ με τίτλο “Medical Research Methodology, ενώ από το 2015 διδάσκει επίσης στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Ιατρικής του ΔΠΘ με τίτλο «Ανθρώπινη Αναπαραγωγή». Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 υπήρξε εξωτερικός επιστημονικός συνεργάτης στο Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών της Νομικής Σχολής ΑΠΘ, της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας και του ΚΕΘΕΑ με τίτλο «Ποινικό Δίκαιο και Εξαρτήσεις». Συμμετέχει στην οργάνωση και διδασκαλία Σεμιναρίων που διοργανώνει το Εργαστήριο Μελέτης Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής της Νομικής Σχολής ΑΠΘ στο πλαίσιο της Δομής Δια Βίου Μάθησης ΑΠΘ με θέμα «Ιατρικές Πράξεις: Νομικά και Ηθικά Ζητήματα», όπως επίσης και στα θερινά σχολεία που από το 2016 διοργανώνει το Εργαστήριο.

Από το Δεκέμβριο του 2005 συμμετέχει στο θεματικό ΔΙΚΤΥΟ της Επιτροπής Ερευνών ΑΠΘ «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΡΑΞΗ, ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΒΙΟΗΘΙΚΗ», είναι μέλος του Ομίλου Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής, και ιδρυτικό μέλος του Εργαστηρίου Μελέτης Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής της Νομικής Σχολής ΑΠΘ, ενώ είναι επιστημονικός συνεργάτης των περιοδικών Ποινική Δικαιοσύνη και Ιατρικό Δίκαιο και Βιοηθική. Από τον Ιανουάριο του 2019 ασκεί χρέη Εκτελεστικής Διευθύντριας του Εργαστηρίου Μελέτης Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής της Νομικής Σχολής ΑΠΘ.

Έχει συμμετάσχει ως εισηγήτρια σε συνέδρια και σεμινάρια που άπτονται του χώρου της Βιοηθικής. Έχει συγγράψει μια μονογραφία, ένα βιβλίο σε συνεργασία με άλλο συγγραφέα και πάνω από 60 μελέτες – σχόλια που έχουν δημοσιευτεί σε νομικά περιοδικά, ελληνικά και ξενόγλωσσα. Γνωρίζει άριστα Αγγλικά, Γερμανικά και Γαλλικά. Είναι έγγαμη και έχει δύο τέκνα.

Βασίλειος Ταρλατζής

Ομ. Καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας και Ανθρώπινης Αναπαραγωγής Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ

Καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας και Ανθρώπινης Αναπαραγωγής Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ

Διευθυντής Α’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινική Α.Π.Θ.

Αν. Πρόεδρος Συμβουλίου, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Πρώην Πρόεδρος Ιατρικής Σχολής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Πρώην Αναπληρωτής Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής

Πρώην Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής & Εμβρυολογίας (ESHRE), και μέλος της Επιτροπής Ηθικής και Δεοντολογίας της ESHRE

Πρώην Πρόεδρος Διεθνούς Ομοσπονδίας Εταιρειών Γονιμότητας (IFFS)

Διεθνές Βραβείο Γυναικολογίας (Premio Internazionale per la Ginecologia) “Arnaldo Bruno”, Εθνική Ακαδημία Ιταλίας (Accademia Nazionale dei Lincei),

Βραβείο «ASRM Service Award» Αμερικάνικη Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής (ASRM)

Βραβείο «Αριστείας» Τμήμα Ιατρικής Σχολής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

«Επίτιμος Εταίρος» (Fellow ad Eundem), Βασιλικό Κολλέγιο Μαιευτήρων & Γυναικολόγων (RCOG), Λονδίνο, Αγγλία

Βραβείο «Γ. Κοτζιάς» Ελληνική Εταιρεία Φυσιολογίας

Μέλος της Επιτροπής Σύνταξης και Κριτής σε 14 διεθνή επιστημονικά περιοδικά και 7 ελληνικά

Υπεύθυνος Έκδοσης 6 Επιστημονικών συγγραμμάτων

316 επιστημονικές εργασίες σε Ξενόγλωσσα Επιστημονικά Περιοδικά (με 13649 βιβλιογραφικές αναφορές, h-index: 55) και 81 σε Ελληνικά Περιοδικά

32 κεφάλαια σε Ξενόγλωσσα Βιβλία και 29 σε Ελληνικά Βιβλία

45 κεφάλαια σε Πρακτικά Ξένων Συνεδρίων και 42 σε Πρακτικά Ελληνικών Συνεδρίων

160 επιστημονικές εργασίες σε Ξενόγλωσσα Συνέδρια και 92 σε Ελληνικά Συνέδρια

Αθανάσιος Παναγιώτου

Δικηγόρος – Υποψήφιος Δρ. Νομικής

Ο Θάνος Παναγιώτου είναι Δικηγόρος και µέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Το 2011 αποφοίτησε από τη Νοµική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου Αθηνών. Είναι κάτοχος µεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (LL.M.) στο Ιατρικό Δίκαιο από το Queen Mary University of London (2013). Είναι υποψήφιος διδάκτωρ στη Νοµική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης. Έχει δηµοσιεύσει άρθρα για σύγχρονα ζητήµατα ιατρικής ευθύνης σε ελληνικά και διεθνή επιστηµονικά περιοδικά. Έχει πραγµατοποιήσει παρουσιάσεις σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια ιατρικού δικαίου. Εκπροσωπεί την Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαίου της Υγείας στην Ελλάδα. Επιπλέον, είναι µέλος του European Scientific Network on Law and Tobacco του Πανεπιστηµίου του Groningen. Έλαβε υποτροφία αριστείας από την Επιτροπή Ερευνών του Αριστοτελείου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης. Από τον Μάιο του 2016, διδάσκει στο Αµερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος-Deree. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαµβάνουν την ιατρική ευθύνη, την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2011/24, την ασφάλεια των ασθενών, τα δικαιώµατα των ασθενών και τα νοµικά ζητήµατα της βασισµένης σε ενδείξεις ιατρικής.

Κωνσταντίνος Ρόκος

Πρόεδρος Πρωτοδικών Ηρακλείου

Γεννήθηκε στην Καβάλα το 1971. Ελαβε το πτυχίο της Νομικής από τη Νομική Σχολή του ΑΠΘ το 1993 και απέκτησε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στο Διεθνές Δίκαιο από το ίδιο Πανεπιστήμιο. Δικηγόρησε στη Θεσσαλονίκη επί τετραετία και κατά το έτος 2000 εισήλθε στο Δικαστικό Σώμα και υπηρέτησε στα Πρωτοδικεία Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου, Αθηνών και Ρεθύμνης. Σήμερα κατέχει το βαθμό του Προέδρου Πρωτοδικών υπηρετώντας στο Πρωτοδικείο Ηρακλείου. Δίδαξε  το μάθημα «Εργατικό Δίκαιο και Δίκαιο Κοινωνικής Ασφάλισης» στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο «Λογιστική – Ελεγκτική» του τμήματος Λογιστικής της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του ΤΕΙ Κρήτης. Συμμετείχε ως εισηγητής σε συνέδρια Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλισης, Οικονομικού δικαίου και Ιατρικού Δικαίου. Εχει τέσσερις επιστημονικές δημοσιεύσεις επί θεμάτων κοινωνικής ασφάλισης, διεθνούς δικαίου και πολιτικής δικονομίας. Ομιλεί Αγγλικά και Ισπανικά.

Νικόλαος Τάσκος

Ομ. Καθηγητής Νευρολογίας Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟΠΟΣ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ

Φεβρουάριος 1945 Θεσσαλονίκη

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

1970 Πτυχίο Ιατρικής ΑΠΘ

1975-1979 Ειδικευόμενος για την ειδικότητα της Νευρολογίας και Ψυχιατρικής

1979 Λήψη της ειδικότητας Νευρολογία-Ψυχιατρική

1979-1981 Υπότροφος ερευνητής στην Νευροπαθολογία στο πανεπιστήμιο της Πεννσυλβάνιας των ΗΠΑ (18 μήνες)

1993 Επισκέπτης καθηγητής στην Νευροπαθολογία στο πανεπιστήμιο της Πεννσυλβάνιας των ΗΠΑ (6 μήνες)

ΆΔΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

1970 Άδεια ασκήσεως Ιατρικού επαγγέλματος

1979 Λήψη της ειδικότητας της Νευρολογίας και Ψυχιατρικής

1982 Λήψη του διδακτορικού διπλώματος της Ιατρικής σχολής του ΑΠΘ

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ

1979-1987 Λέκτορας στη Β΄ Νευρολογική κλινική της Ιατρικής σχολής του ΑΠΘ

1987-1997 Επίκουρος Καθηγητής

1997-2006 Αναπληρωτής Καθηγητής

2006-2012 Καθηγητής και Διευθυντής της Β΄ Νευρολογικής κλινικής στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ

2013- σήμερα Ομότιμος Καθηγητής του ΑΠΘ

Σύμβουλος Νευρολόγος Μονάδων Εντατικής Θεραπείας για ασθενείς σε κρίσιμες καταστάσεις, για τρεις 10ετίες.

Παρουσίαση κατά την διάρκεια των τελευταίων δύο δεκαετιών, σε συνέδρια, επιστημονικές και κοινωνικές εκδηλώσεις, διαλέξεων για ασθενείς που βρίσκονται χωρίς συνείδηση, σε κρίσιμες καταστάσεις

ΜΕΛΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

-Ελληνική Νευρολογική Εταιρεία

-Ερευνητικό Δίκτυο του ΑΠΘ. Ιατρική πρακτική, Βιοϊατρική και Δίκαιο

-Όμιλος Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής

Χριστίνα Σαχινίδου

Απόφοιτος του ΔΠΜΣ «ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ: ΔΙΚΑΙΪΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ»

Η Χριστίνα Σαχινίδου γεννήθηκε το 1977 στη Θεσσαλονίκη. Το 1997 αποφοίτησε από το 2ο Γενικό Εσπερινό Λύκειο Θεσσαλονίκης και εισήχθη στο Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας αποφοιτώντας το 2001 με βαθμό «άριστα» (9.00). Το 2008 εισήχθη στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από την οποία αποφοίτησε το 2012 με βαθμό «λίαν καλώς» (7.08).

Το 2012 εισήχθη πρώτη στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΠΜΣ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης των τμημάτων και σχολών Νομικής, Ιατρικής, Οδοντιατρικής και Θεολογίας με τίτλο «Σύγχρονες Ιατρικές Πράξεις: Δικαιϊκή Ρύθμιση και Βιοηθική Διάσταση». Αποφοίτησε το 2014 με βαθμό «άριστα» (9.8), έχοντας συγγράψει και δημοσιεύσει μελέτες σχετικά με την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και την ιατρική ευθύνη ενώ η διπλωματική της εργασία είχε ως θέμα «Η Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή στους τρανσέξουαλ».

Το 2002 διορίστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ» όπου και υπηρετεί έως σήμερα, διατελώντας υπηρεσία σε διάφορα πόστα του φορέα της και της Υγειονομικής Περιφέρειας όπου αυτός ανήκει, όπως Εθνικό Περιφερειακό Κέντρο Ιστοσυμβατότητας, Κέντρο Μοριακού Ελέγχου Αίματος, Ιατρικό Επιστημονικό περιοδικό «Ιπποκράτεια» αλλά και ως γραμματέας σε συλλογικά και μονομελή όργανα της Διοίκησης (Περιφερειακό Συμβούλιο Επιλογής και Αξιολόγησης Ιατρών Ε.Σ.Υ, Επιστημονικό και Διοικητικό Συμβούλιο, γραφείο Διοικητή).

Από τον Φεβρουάριο του 2017 έχει τοποθετηθεί ως Προϊσταμένη του Αυτοτελούς  «Γραφείου Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας» του  Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ».

Από το Μάρτιο του  2014 έως τον Οκτώβριο του 2015 συμμετείχε σε έρευνα της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ με αντικείμενο την «Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και προστασία του εμβρύου in vitro» στο πλαίσιο της Δράσης ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΙΙ που συγχρηματοδοτήθηκε  από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας και το ΕΣΠΑ.

Από το έτος 2016 είναι μέλος του Εργαστήριου Μελέτης Ιατρικού Δίκαιου και Βιοηθικής του Τμήματος Νομικής της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Στο επιστημονικό της έργο περιλαμβάνονται δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά, εισηγήσεις και ανακοινώσεις σε συνέδρια καθώς και παρακολούθηση αυτών, που άπτονται και των δύο γνωστικών πεδίων που κατέχει.

Χρήστος Τσιρώνης

Επ. Καθηγητής Ηθικής και Κοινωνιολογίας Τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ

Ο Χρήστος Τσιρώνης είναι απόφοιτος της Θεολογικής σχολής (τμήμα Θεολογίας) και της Φιλοσοφικής σχολής (τμήμα Φιλοσοφίας- Παιδαγωγικής) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Οι μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές του επικεντρώθηκαν σε ζητήματα θεολογίας, ηθικής και κοινωνικής θεωρίας. Έλαβε μακρόχρονη κατάρτιση ως Εκπαιδευτής Νέων στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης. Είναι μέλος επιστημονικών και επαγγελματικών ενώσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και ασχολείται ενεργά με την ανάλυση και αντιμετώπιση ποικίλων κοινωνικών προβλημάτων σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.

Έχει εκλεγεί επίκουρος καθηγητής στο Α.Π.Θ. (2014) με γνωστικό αντικείμενο «Κοινωνική Θεωρία του σύγχρονου πολιτισμού και του Χριστιανισμού». Μια επιλογή από τις δημοσιεύσεις του περιλαμβάνει:

Βιβλία

1 Κοινωνικός Αποκλεισμός και Εκπαίδευση στην Ύστερη Νεωτερικότητα, Θεσσαλονίκη: Βάνιας, (2003)

Παγκοσμιοποίηση και τοπικές κοινότητες. Συμβολή στην κοινωνική ηθική και το κοινοτικό έργο, Θεσσαλονίκη: Βάνιας (2007)
Ο καταναλωτισμός στη σύγχρονη Κοινωνική Θεωρία: τομές στο έργο του Z. Bauman,Θεσσαλονίκη: Μπαρμπουνάκης, 2013
Άνθρωπος και Κοινωνία: Συμβολή στο διάλογο Θεολογίας και Κοινωνικής Θεωρίας, Θεσσαλονίκη: Βάνιας, 2013
ΑΤΕΝΙ-ΖΩ Εκπαιδευτικό Εγχειρίδιο Μη Τυπικής Εκπαίδευσης για την Παράνομη Διακίνηση και Εμπορία Ανθρώπων, KEPAD- KMOP, 2014

Θεόδωρος Τροκάνας

Δικηγόρος – Δρ. Νομικής

Ο Θεόδωρος Τροκάνας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Νομικής ΑΠΘ (2000). Το 2003 έλαβε το μεταπτυχιακό δίπλωμα «Ανθρώπινα δικαιώματα και προστασία της ανθρωπότητας» με κατεύθυνση το ιδιωτικό δίκαιο από το Πανεπιστήμιο της Βουργουνδίας με έδρα τη Ντιζόν της Γαλλίας. Το 2011 αναγορεύτηκε διδάκτορας του Αστικού Δικαίου από το Τμήμα Νομικής ΑΠΘ. Ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου ως μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης από το 2002. Από το 2011 ως το 2013 δίδαξε μαθήματα αστικού δικαίου στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας της Θεσσαλονίκης. Σήμερα κατέχει τη θέση του Λέκτορα Αστικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου (Λευκωσία), όπου διδάσκει Γενικές Αρχές Αστικού Δικαίου, Οικογενειακό Δίκαιο, Κληρονομικό Δίκαιο και Ιατρικό Δίκαιο. Διδάσκει επίσης ως επισκέπτης καθηγητής στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Σύγχρονες ιατρικές πράξεις: Δικαιική ρύθμιση και βιοηθική διάσταση» των Τμημάτων Ιατρικής και Οδοντιατρικής, της Νομικής Σχολής και του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ. Είναι ο συγγραφέας των βιβλίων «Ανθρώπινη αναπαραγωγή: η ιδιωτική αυτονομία και τα όριά της» (Εκδόσεις Σάκκουλα, 2011) και «Το Κυπριακό Δίκαιο της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής» (Εκδόσεις Σάκκουλα, 2016). Έχει άριστη γνώση της αγγλικής και γαλλικής γλώσσας και καλή γνώση της γερμανικής και της ισπανικής γλώσσας.

Ευμορφία Τζίβα

Αν. Καθηγήτρια Εμπορικού Δικαίου Νομικής Σχολής ΑΠΘ

Γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη, όπου και παρακολούθησε τις τέσσερις πρώτες τάξεις στοιχειώδους εκπαίδευσης στην τότε Ακαδημία Αλεξανδρουπόλεως και στη συνέχεια ολοκλήρωσε τις μαθητικές της σπουδές, στη Θεσσαλονίκη, στο Γ’ Πρότυπο δημοτικό σχολείο της Ακαδημίας και στο ΙΒ’ Γυμνάσιο – Λύκειο Θεσσαλονίκης, απ’ όπου και αποφοίτησε το 1977.
Απόφοιτος της Νομικής Σχολής Θεσσαλονίκης, στις 20.12.1981, με το βαθμό «Άριστα».

Το 1985 έλαβε δίπλωμα μεταπτυχιακών σπουδών της Νομικής Σχολής Θεσσαλονίκης, στον κλάδο του ιδιωτικού δικαίου, με το βαθμό
«Άριστα». Τον Αύγουστο του 1982 προσλήφθηκε ως επιστημονική συνεργάτης στην τότε Β΄ Τακτική Έδρα του Εμπορικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. Στις 28.11.1996 έλαβε από το Τμήμα Νομικής του Α.Π.Θ. το διδακτορικό της δίπλωμα, με το βαθμό «Άριστα», ύστερα από την υποστήριξη διδακτορικής διατριβής, με θέμα: «Η εταιρική συμμετοχή στο συνεταιρισμό και ειδικότερα τα δικαιώματα του συνεταίρου».
Το 1992 μονιμοποιήθηκε σε προσωποπαγή θέση επιστημονικού συνεργάτη στον Τομέα Εμπορικού και Οικονομικού Δικαίου, ενώ το 1998, μετά την εκπόνηση της διδακτορικής της διατριβής, εκλέχτηκε μόνιμη λέκτορας στον εν λόγω Τομέα. Στη συνέχεια και ύστερα από σχετική εκλογική διαδικασία εξελίχθηκε σε θέση επίκουρης καθηγήτριας, και ήδη σε θέση αναπληρώτριας καθηγήτριας, ιδιότητα που κατέχει σήμερα.
Άσκησε ενεργή δικηγορία ως δικηγόρος στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, από το 1984 μέχρι την παραίτησή της, το 2008. Γνωρίζει πολύ καλά την αγγλική, γερμανική και ιταλική γλώσσα και επαρκώς τη γαλλική γλώσσα.

Από το διορισμό της σε θέση λέκτορα, που πραγματοποιήθηκε με την υπ. αριθμ. Α 11992/22.6.1998 πρυτανική πράξη και την ορκωμοσία της στις 25.8.1998 δίδαξε αυτοτελώς και συνεχίζει να διδάσκει τα ακόλουθα μαθήματα:
1. Ασφαλιστικό δίκαιο στο πλαίσιο του μαθήματος Δίκαιο Εμπορικών Δικαιοπραξιών,
2. Δίκαιο Ανταγωνισμού και Προστασίας του Καταναλωτή,
3.Δίκαιο των Εταιριών, ως επαναληπτικό μάθημα,
4. Δίκαιο Συνεταιρισμών, ως μάθημα γενικής επιλογής,
5. Ευρωπαϊκό Εμπορικό Δίκαιο, ως μάθημα γενικής επιλογής σε συνεργασία με τον ομ. Καθ. Λ. Κοτσίρη,
6. Τραπεζικό Δίκαιο στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού προγράμματος του Τομέα (Α και Β έτος), σε συνεργασία με τους Ομ. Καθ. Λ. Κοτσίρη, Καθ. Σ. Ψυχομάνη, επικ. Καθ. Ρ. Γιοβαννόπουλο και Ν. Ελευθεριάδη.
7. Στα πλαίσια του νέου προγράμματος σπουδών της Σχολής συμμετέχει στα διακλαδικά σεμινάρια «Προστασία Καταναλωτών», «Δίκαιο Ιατρικής Ευθύνης» και «Διεθνής και ευρωπαϊκή περιβαλλοντική διακυβέρνηση», ενώ της έχει ανατεθεί η διδασκαλία των εξής μαθημάτων: Εμπορικό Δίκαιο – Δίκαιο Ανταγωνισμού, Δίκαιο Εμπορικών Εταιριών, Εμπορικό Δίκαιο – Δίκαιο Εμπορικών Δικαιοπραξιών και Σύνθεση Εμπορικού Δικαίου, ως επαναληπτικό μάθημα.

Αντώνιος Τσαλίδης

Δικηγόρος – Υποψ. Δρ. Νομικής

Ο Αντώνιος Β. Τσαλίδης γεννήθηκε στη Βέροια και μεγάλωσε στην Κοζάνη όπου αποφοίτησε το 2006 από το 3ο Ενιαίο Λύκειο Κοζάνης με βαθμό «Άριστα». Την ίδια χρονιά εισήχθη στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ από την οποία και αποφοίτησε το 2011 με βαθμό πτυχίου «Λίαν Καλώς» (8,09). Κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών του σπουδών διετέλεσε υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών. Το 2014 ολοκλήρωσε τις Μεταπτυχιακές του Σπουδές στο ΔΠΘ στον τομέα Δικαίου των Επιχειρήσεων και Εργασιακού Δικαίου ως υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, με βαθμό «Άριστα». Το 2016 ολοκλήρωσε τις Μεταπτυχιακές του Σπουδές στο Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ειδίκευσης «ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ: ΔΙΚΑΙΪΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ» των Σχολών Νομικής, Ιατρικής, Οδοντιατρικής και Θεολογίας του ΑΠΘ, με βαθμό «Άριστα». Από το 2017 είναι υποψήφιος διδάκτορας στη Νομική σχολή του ΑΠΘ και εκπονεί διδακτορική διατριβή με θέμα «Αθέμιτες εμπορικές πρακτικές κατά την παροχή ιατρικών υπηρεσιών». Έχει συγγράψει μελέτες πάνω σε θέματα βιοηθικής, ιατρικού δικαίου και υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Έχει παρακολουθήσει πληθώρα συνεδρίων, ενώ ταυτόχρονα συμμετείχε ως εισηγητής σε συνέδρια που άπτονται θεμάτων ιατρικού δικαίου και έχει δημοσιεύσει σχετικές μελέτες. Είναι μέλος του εργαστηρίου Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής του Α.Π.Θ.

Από το Μάρτιο του 2014 έως τον Ιούλιο του 2015 πραγματοποίησε έρευνα στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ με αντικείμενο την «Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και προστασία του εμβρύου in vitro» στο πλαίσιο της Δράσης ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΙΙ που συγχρηματοδοτείται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας και το ΕΣΠΑ.

Από το 2013 ασκεί μαχόμενη δικηγορία ως μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Παράλληλα από το 2012 ανήκει στο μητρώο εκπαιδευτών του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και του ΕΟΠΠΕΠ και διδάσκει νομικά μαθήματα σε Ιδιωτικά και Δημόσια Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης.

Μιλάει άριστα αγγλικά και γαλλικά και πολύ καλά γερμανικά.

Ρωξάνη Φράγκου

Επιστ. Συνεργάτιδα ΕΕΔΑ – Δρ. Νομικής

Εργάζεται ως επιστημονική συνεργάτιδα στην Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) και διδάσκει στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ). Παράλληλα, εκπονεί μεταδιδακτορική έρευνα με θέμα Η συμβολή των Εθνικών Θεσμών για την προώθηση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΘΑΔ) στην ενίσχυση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ως υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ).

Απόφοιτος της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ, ολοκλήρωσε το 2005 τις Μεταπτυχιακές της Σπουδές στο Δημόσιο Δίκαιο στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Robert Schuman στο Στρασβούργο και το Νοέμβριο του 2010 έλαβε το διδακτορικό της δίπλωμα (διατριβή με τίτλο Η ευθανασία και το δικαίωμα άρνησης θεραπείας ενόψει της εξέλιξης του Ευρωπαϊκού Συγκριτικού δικαίου (Γαλλία, Ελλάδα, Ελβετία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο) από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου. Το 2015 ολοκλήρωσε μεταδιδακτορική έρευνα στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ (πεδίο έρευνας: Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και προστασία του εμβρύου in vitro).

Από το 2009 έως το 2012 εργάστηκε στη Νομική Σχολή και το Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου, διδάσκοντας Δημόσιο Δίκαιο, Συνταγματικό Δίκαιο και Πολιτικούς Θεσμούς στη Γαλλία και το Συγκριτικό Δίκαιο. Από το 2011 έως το 2014 δίδαξε Εφαρμοσμένη Ηθική. Πηγές και θεμέλια: πηγές σχετικά με τη βιοηθική στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Διδασκαλίας και Έρευνας στην Ηθική του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου (CEERE), ενώ από το 2013 έως και σήμερα συνεργάζεται με το Γαλλικό Κολλέγιο-IdEF/Πανεπιστήμιο Paris XIII για τη διδασκαλία του Συνταγματικού Δικαίου. Άρθρα, μελέτες και σχολιασμοί της έχουν κυκλοφορήσει στην ελληνική, αγγλική και γαλλική γλώσσα.

Δήμητρα Χατζηπαύλου-Λίτινα

Καθηγήτρια Φαρμακευτικής Χημείας Τμήματος Φαρμακευτικής ΑΠΘ

Η κα Δήμητρα Χατζηπαύλου-Λίτινα, καθηγήτρια και από το 2015 πρόεδρος του τμήματος Φαρμακευτικής γεννήθηκε τον Φεβρουάριο του 1957 στην Kαβάλα.

Είναι Πτυχιούχος και Διδάκτορας του Τμήματος Φαρμακευτικής Α.Π.Θ. (1979 και 1989) και διετέλεσε Επιστημονικός συνεργάτης στον Τομέα Φαρμακευτικής Χημείας, ΑΠΘ (1980-1990), Λέκτορας (1990-1998), Eπίκουρη καθηγήτρια (1998), Αναπληρώτρια καθηγήτρια (2004) και Kαθηγήτρια (2009).

Γνωρίζει: Αγγλικά πολύ καλά, Γαλλικά, Ρωσικά και Γερμανικά σε καλό επίπεδο. Για τα έτη 1976, 1977, 1978 ήταν υπότροφος ΙΚΥ.

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν: α) τον σχεδιασμό (computer-aided drug design), σύνθεση και φαρμακοχημική μελέτη βιολογικά δραστικών ενώσεων, ιδιαίτερα αντιφλεγμονωδών και αντιοξειδωτικών ενώσεων, ενώσεων που αναστέλλουν παράγοντες της φλεγμονής και της πήξης του αίματος, σύνδεση της φλεγμονής με τον καρκίνο, β) την εφαρμoγή 2D & 3D υπολογιστικών προγραμμάτων στο σχεδιασμό βιοδραστικών μορίων και γ) τις In vitro/ In vivo Μελέτες βιοδραστικών φυτών.

Συμμετέχει σε επιστημονικές εταιρείες ημεδαπής/αλλοδαπής, Editor in Chief σε τρία ξενόγλωσσα περιοδικά, και Editorial Board σε επτά ξενόγλωσσα περιοδικά.

Eπιβλέπουσα σε περισσότερα από 20 Master και 9 διδακτορικές διατριβές με δημοσιευμένες περισσότερες από 216 εργασίες σε περιοδικά με σύστημα αξιολογητών (αναφορές 6073, h-42) και περισσότερες από 500 συμμετοχές σε διεθνή και εθνικά συνέδρια και συγγραφέας 8 κεφαλαίων βιβλιοσειρών. Χρημάτισε επιστημονικός υπεύθυνος ερευνητικών προγραμμάτων και αξιολογητής ερευνητικών προτάσεων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Οι διοικητικές της δραστηριότητες περιλαμβάνουν: α) μέλος της επταμελούς επιτροπής Ειδικός Λογαριασμός ΕΛΚΕ, ΑΠΘ, β) Αναπληρωτής πρόεδρος και πρόεδρος του Τμήματος Φαρμακευτικής, γ) Διευθύντρια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών , δ) Μέλος της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Α.Π.Θ., ε) Μέλος της επιτροπής του Κέντρου Διεπιστημονικής ‘Έρευνας και Καινοτομίας του Α.Π.Θ., στ) Συντονιστής coordinator ECTs, ζ) Συντονιστής ΟΜΕΑ, η) Mέλος της Συγκλήτου, θ) Μέλος επιτροπής ΚΥΣΑΤΣ, ι) Επιστημονικός Σύμβουλος στο ΙΔΕΑΦ, κ) μέλος του ΔΣ του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Θεσσαλονίκης.

Έχει βραβευθεί 2 φορές από την American Chemical Society για most assessed εργασίες, για καινοτόμο έρευνα σε εθνικά και διεθνή συνέδρια και για την αριστεία στην έρευνα 2014, 2015, 2016, ΑΠΘ.

Θεοδώρα Χορταρά

Δικηγόρος – Απόφοιτος του ΔΠΜΣ «ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ: ΔΙΚΑΙΪΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ»

Γεννήθηκε στις Σέρρες, το έτος 1985. Αποφοίτησε από το 1ο Ενιαίο Λύκειο Σερρών το έτος 2002 και εισήχθη στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ, όπου και ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές της σπουδές το έτος 2007 με βαθμό «Λίαν Καλώς».
Το έτος 2008 έλαβε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης Β’ Επιπέδου στην «Εφαρμοσμένη Κλινική Βιοηθική» στην Ι Σχολή Ιατρικής και Χειρουργικής του Πανεπιστημίου «La Sapienza» της Ρώμης με τιμητική διάκριση. Την ίδια χρονιά, παρακολούθησε μαθήματα σε σχέση με το Βιοδίκαιο στη Σχολή Ιατρικής και Χειρουργικής του Καθολικού Πανεπιστημίου «Sacro Cuore» της Ρώμης. Το έτος 2014 ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών των Σχολών Νομικής, Ιατρικής, Οδοντιατρικής και του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ με τίτλο «Σύγχρονες ιατρικές πράξεις: Δικαιϊκή ρύθμιση και βιοηθική διάσταση» με θέμα της διπλωματικής της εργασίας «Η έννοια της επιπλοκής. Ιατρική σκοπιά, ορισμός και εφαρμογή στην Αστική Δίκη» με βαθμό «Άριστα».  Kατά τα έτη 2014 – 2015 πραγματοποίησε έρευνα στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ με αντικείμενο την Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και προστασία του εμβρύου in vitro στο πλαίσιο της Δράσης ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΙΙ.
Έχει συμμετάσχει ως εισηγήτρια σε επιστημονικές ημερίδες, διεθνή και ελληνικά συνέδρια και θερινά σχολεία σχετικά με βιοηθικά ζητήματα.
Από το έτος 2009 ασκεί μαχόμενη δικηγορία ως μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης με εξειδίκευση σε υποθέσεις ιατρικής ευθύνης και Δικαίου της Υγείας εν γένει.
Έχει άριστη γνώση της αγγλικής γλώσσας και της ιταλικής γλώσσας, καλή γνώση της γαλλικής γλώσσας και βασικές γνώσεις της πορτογαλικής γλώσσας.

Δημήτριος Κούβελας

Καθηγήτης Φαρμακολογίας Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ

Ο Δημήτριος Κούβελας πήρε πτυχίο Φαρμακευτικής και κατόπιν Ιατρικής στο ΑΠΘ. Εκπόνησε τη Διδακτορική Διατριβή του στο Εργαστήριο Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ και την ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής στο Γ.Π.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑ.

Εξελέγη ως Λέκτορας Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ το 1992, και εξελίχθηκε σταδιακώς στην ακαδημαϊκή ιεραρχία. Αναπληρωτής Καθηγητής εξελέγη το 2002. Μετεκπαιδεύτηκε επί 1,5 έτος στη Νευρο και Ψυχο- Φαρμακολογία στο Institut fuer Pharmakologie und Toxikologie του Πανεπιστημίου του Innsbruck Αυστρίας.

Ταυτοχρόνως συνεργάζεται από την ίδρυσή του με το Κέντρο Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας (ΚΕΣΑΥ) στο Α.Π.Θ., και με την Ουρολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ σε θέματα Ουρο-Φαρμακολογίας, Κλινικής Φαρμακολογίας και Συνταγογραφίας. Είναι Ιδρυτικό Μέλος και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Τεκμηριωμένης Ιατρικής (Evidence Based Medicine) και Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας και Κλινικής Φαρμακολογίας. Είναι κριτής σε 17 Διεθνή Επιστημονικά Περιοδικά, Εισηγητής στον ΕΟΦ και μέλος Επιτροπών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φαρμάκων (ΕΜΕΑ) (Adverse Drug Reactions, Environmental Risk assesment).

Έχει δημοσιεύσει 62 επιστημονικές εργασίες σε διεθνή περιοδικά, έχει συμμετάσχει σε πληθώρα συνεδρίων και επιστημονικών εκδηλώσεων ως προσκεκλημένος ομιλητής και έχει συγγράψει δύο βιβλία, ενώ έχει συγγράψει κεφάλαια και έχει κάνει την επιστημονική επιμέλεια σε 8 βιβλία.

Αδάμ Παπαδαμάκης

Καθηγητής Ποινικού Δικαίου Νομικής Σχολής ΑΠΘ

Ο Αδάμ Παπαδαμάκης είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο ποινικό δίκαιο και αναγορεύθηκε διδάκτορας Νομικών επιστημών του Τμήματος Νομικής του ΑΠΘ.

Ακολούθησε τη σταδιοδρομία του Δικαστικού λειτουργού της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης υπηρετώντας κυρίως σε θέσεις Αντεισαγγελέα και Εισαγγελέα στα στρατιωτικά δικαστήρια Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

Με την ιδιότητά του αυτή χειρίστηκε μεγάλο αριθμό υποθέσεων με ευρύ και ποικίλο ποινικό περιεχόμενο. Πολλές από τις θέσεις που υιοθέτησε έτυχαν μεγάλης δημοσιότητας λόγω της επιστημονικής τους σημασίας αλλά και της κοινωνικής τους αιχμής (ενδεικτικά: το δικαίωμα του στρατιωτικού να εκφράζεται ελεύθερα μέσω του τύπου, η ποινική αντιμετώπιση των αντιρρησιών συνείδησης και το πλαίσιο εναλλακτικής θητείας, οι πράξεις αυτοπροσβολής του στρατιωτικού, αρμοδιότητα στρατιωτικών δικαστηρίων, η κάμψη της προσωρινής κράτησης με την για πρώτη φορά υιοθέτηση των περιοριστικών όρων, άμυνα υπέρ κοινωνικών αγαθών, αντικειμενική οριοθέτηση της απόπειρας, το δικαίωμα σιωπής του κατηγορουμένου, διάκριση ποινικού και πειθαρχικού αδικήματος, ο ποινικός χαρακτήρας της καθ’ υπέρβαση του πιστωτικού υπολοίπου ανάληψης χρημάτων από ΑΤΜ τράπεζας).

Δεκάδες εισαγγελικών προτάσεών του για σημαντικά ποινικά θέματα έχουν δημοσιευτεί σε νομικά περιοδικά. Το έτος 1992 εκλέχθηκε σε θέση επίκουρου καθηγητή του τμήματος Νομικής του ΑΠΘ. Το έτος 1996 εκλέχθηκε στη βαθμίδα του αναπληρωτή καθηγητή και από το έτος 2000 είναι καθηγητής του Ποινικού Δικαίου. Διετέλεσε μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου Φυλακών Ελλάδας.

Συμμετείχε σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές των Υπουργείων Δικαιοσύνης (νόμος για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς) και Άμυνας (Οργανισμός στρατιωτικών φυλακών).

Επίσης συμμετείχε στην Α’ νομοπαρασκευαστική επιτροπή για τη σύνταξη νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (2005-2009), στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή για τον εξορθολογισμό και την επιτάχυνση της ποινικής διαδικασίας (Νοε. 2009 – Μάρτ. 2010) και στη συνέχεια στη Β’ νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την αναμόρφωση του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (Απρ. 2010 – Οκτ. 2010). Κατά το έτος 2007 διετέλεσε αναπληρωματικό μέλος του Ειδικού Δικαστηρίου υποθέσεων άρθρου 88 § 2 του Συντάγματος και του Ειδικού Δικαστηρίου εκδικάσεως αγωγών κακοδικίας. Την ίδια θέση κατείχε ως τακτικό μέλος και κατά το έτος 2013.

Κατά τα έτη 2004-2006 άσκησε καθήκοντα Αντιπροέδρου της Νομικής επιτροπής του ΑΠΘ και από το έτος 2006 μέχρι το έτος 2010 καθήκοντα Προέδρου της Νομικής επιτροπής του Πανεπιστημίου. Κατά το β’ εξάμηνο του έτους 2013 συμμετέχει ως μέλος της Επιτροπής Κρίσεως και της Επιτροπής Επανεξετάσεως στο ποινικό δίκαιο του Κυπριακού Συμβουλίου Αναγνώρισης τίτλων σπουδών (Κ.Υ.Σ.Α.Τ.Σ.).

Κατ’ τα ακαδημαϊκά έτη 1998-1999, 2005-2006, 2011-2013 εκλέχτηκα Διευθυντής του Τομέα Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών. Υπήρξε μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του νομικού περιοδικού «Υπεράσπιση» (1991-2000) και σήμερα είναι μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του νομικού περιοδικού «Ποινική Δικαιοσύνη». Είναι επίσης μέλος της «Ένωσης Νομικών Βορείου Ελλάδος» καθώς και της «Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων».

Έχει συγγράψει βιβλία της ειδικότητάς του ενώ συμμετείχε με εισηγήσεις του σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια και δημοσίευσε σειρά άρθρων, μελετών και γνωμοδοτήσεων σε έγκριτα νομικά περιοδικά και συλλογικούς τίτλους. Επίσης δημοσίευσε σχόλια και παρατηρήσεις σε θέσεις της νομολογίας και κυρίως σε αποφάσεις του Αρείου Πάγου.

Σήμερα διδάσκει Ποινικό Δίκαιο και Ποινική Δικονομία στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ και Ποινική Δικονομία στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών ενώ παράλληλα είναι δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Η κα Δήμητρα Χατζηπαύλου-Λίτινα, καθηγήτρια και από το 2015 πρόεδρος του τμήματος Φαρμακευτικής γεννήθηκε τον Φεβρουάριο του 1957 στην Kαβάλα.

Είναι Πτυχιούχος και Διδάκτορας του Τμήματος Φαρμακευτικής Α.Π.Θ. (1979 και 1989) και διετέλεσε Επιστημονικός συνεργάτης στον Τομέα Φαρμακευτικής Χημείας, ΑΠΘ (1980-1990), Λέκτορας (1990-1998), Eπίκουρη καθηγήτρια (1998), Αναπληρώτρια καθηγήτρια (2004) και Kαθηγήτρια (2009).

Γνωρίζει: Αγγλικά πολύ καλά, Γαλλικά, Ρωσικά και Γερμανικά σε καλό επίπεδο. Για τα έτη 1976, 1977, 1978 ήταν υπότροφος ΙΚΥ.

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν: α) τον σχεδιασμό (computer-aided drug design), σύνθεση και φαρμακοχημική μελέτη βιολογικά δραστικών ενώσεων, ιδιαίτερα αντιφλεγμονωδών και αντιοξειδωτικών ενώσεων, ενώσεων που αναστέλλουν παράγοντες της φλεγμονής και της πήξης του αίματος, σύνδεση της φλεγμονής με τον καρκίνο, β) την εφαρμoγή 2D & 3D υπολογιστικών προγραμμάτων στο σχεδιασμό βιοδραστικών μορίων και γ) τις In vitro/ In vivo Μελέτες βιοδραστικών φυτών.

Συμμετέχει σε επιστημονικές εταιρείες ημεδαπής/αλλοδαπής, Editor in Chief σε τρία ξενόγλωσσα περιοδικά, και Editorial Board σε επτά ξενόγλωσσα περιοδικά.

Eπιβλέπουσα σε περισσότερα από 20 Master και 9 διδακτορικές διατριβές με δημοσιευμένες περισσότερες από 216 εργασίες σε περιοδικά με σύστημα αξιολογητών (αναφορές 6073, h-42) και περισσότερες από 500 συμμετοχές σε διεθνή και εθνικά συνέδρια και συγγραφέας 8 κεφαλαίων βιβλιοσειρών. Χρημάτισε επιστημονικός υπεύθυνος ερευνητικών προγραμμάτων και αξιολογητής ερευνητικών προτάσεων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Οι διοικητικές της δραστηριότητες περιλαμβάνουν: α) μέλος της επταμελούς επιτροπής Ειδικός Λογαριασμός ΕΛΚΕ, ΑΠΘ, β) Αναπληρωτής πρόεδρος και πρόεδρος του Τμήματος Φαρμακευτικής, γ) Διευθύντρια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών , δ) Μέλος της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Α.Π.Θ., ε) Μέλος της επιτροπής του Κέντρου Διεπιστημονικής ‘Έρευνας και Καινοτομίας του Α.Π.Θ., στ) Συντονιστής coordinator ECTs, ζ) Συντονιστής ΟΜΕΑ, η) Mέλος της Συγκλήτου, θ) Μέλος επιτροπής ΚΥΣΑΤΣ, ι) Επιστημονικός Σύμβουλος στο ΙΔΕΑΦ, κ) μέλος του ΔΣ του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Θεσσαλονίκης.

Έχει βραβευθεί 2 φορές από την American Chemical Society για most assessed εργασίες, για καινοτόμο έρευνα σε εθνικά και διεθνή συνέδρια και για την αριστεία στην έρευνα 2014, 2015, 2016, ΑΠΘ.

Ιωάννης Πέτρου

Ομότιμος Καθηγητής Ηθικής και Κοινωνιολογίας Τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1948. Έκανε σπουδές Θεολογίας και Κοινωνιολογίας στα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης, Βέρνης και Fribourg (Ελβετία) (1966-1975) και Νομικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1975-1981).

Έγινε διδάκτορας στον Τομέα Ηθικής και Κοινωνιολογίας του Τμήματος Θεολογίας Α.Π.Θ. (1983).

Τα θερινά εξάμηνα 1985-1986 και 1986-1987 παρακολούθησε Σεμινάρια κοινωνιολογικής θεωρίας και κοινωνικής και περιβαλλοντικής ηθικής στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου και εργάσθηκε στην εκεί κρατική Βιβλιοθήκη.

Το 1975 διορίστηκε Βοηθός στη Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ. και το 1982 εντάχθηκε στο Τμήμα Θεολογίας με βάση το Νόμο 1268/82. Μετά από κρίση εκλέχθηκε Λέκτορας στον Τομέα Ηθικής και Κοινωνιολογίας του Τμήματος Θεολογίας (1983), Επίκουρος Καθηγητής (1986), Αναπληρωτής Καθηγητής (1990) και Καθηγητής (1993). Το γνωστικό του αντικείμενο είναι Κοινωνιολογία του Χριστιανισμού και Ηθική.

Διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ. (1995-1997) και Αναπλ. Πρόεδρος και Πρόεδρος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε. του Α.Π.Θ. (2007-2010). Επίσης, είναι συντονιστής του διεπιστημονικού δικτύου «Πρωταγόρας» που ασχολείται με τη μελέτη των σχέσεων θρησκείας και πολιτικής.

Διδάσκει στο Τμήμα Θεολογίας Α.Π.Θ. τα υποχρεωτικά μαθήματα Γενική Κοινωνιολογία (από το 1988), Κοινωνιολογία του Χριστιανισμού (από το 1984-2010) και Σημειολογία του Σύγχρονου Πολιτισμού (από το 1998). Ακόμη έχει διδάξει στο Τμήμα Θεολογίας διάφορα κατ’ επιλογήν μαθήματα με αντικείμενα «Κοινωνικά προβλήματα», «Ανθρώπινα δικαιώματα», «Θρησκεία και Πολιτική», «Μοντέρνο, μεταμοντέρνο, ύστερη νεοτερικότητα», «Κοινωνιολογική ανάλυση του θρησκευτικού λόγου», «Φύση, πόλη, οικοπολιτική», «Άνθρωπος, θρησκεία, πολιτισμός», «Πολυπολιτισμικότητα και θρησκευτική ελευθερία», «Θρησκεία και κοινωνία στη σύγχρονη πραγματικότητα», «Γυναίκα, θρησκεία, πολιτισμός» (το τελευταίο σε συνεργασία με την Αναπλ. Καθηγήτρια Νίκη Παπαγεωργίου).

Στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Τμήματος Θεολογίας Α.Π.Θ. διδάσκει τα τελευταία χρόνια τα θέματα: «Άνθρωπος, θρησκεία, πολιτισμός», «Κοινωνικά προβλήματα». Επίσης δίδαξε «Περιβαλλοντικά προβλήματα και κοινωνία» και «Κοινωνική ηθική και τεχνολογία».

Συμμετέχει στο διατμηματικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Σύγχρονες Ιατρικές πράξεις: δικαιϊκή ρύθμιση και βιοηθική διάσταση» που είναι ενταγμένο στην Ιατρική Σχολή ως Συντονιστής ενός υποχρεωτικού μαθήματος και δύο επιλεγομένων.

Έχει επιβλέψει δεκατέσσερις (14) διδακτορικές διατριβές και τριάντα εννιά (39) μεταπτυχιακές εργασίες, που έχουν ολοκληρωθεί.

Ασχολείται με τα κοινωνικά προβλήματα και την κοινωνική θεωρία, την κοινωνική διάσταση των περιβαλλοντικών και βιοηθικών προβλημάτων, το ρόλο των αξιών και των συμβολικών συστημάτων στη σύγχρονη κοινωνία, τη διεπιστημονικότητα και τα ζητήματα πολιτιστικού πλουραλισμού και θρησκευτικής ελευθερίας.

Συμμετείχε σε δύο Ευρωπαϊκά Προγράμματα, στο ένα με θέμα «Ευρωπαϊκή ταυτότητα, κράτος πρόνοιας, θρησκεία» ως επιστημονικός υπεύθυνος της ελληνικής ερευνητικής ομάδας, και στο άλλο με θέμα «Υλικό εκπαίδευσης στελεχών διαπολιτισμικού διαλόγου σε επίπεδο τοπικής κοινότητας» ως συντονιστής. Και τα δύο περιελάμβαναν έρευνα πεδίου. Επίσης, πήρε μέρος σε δύο εθνικά: το ένα με θέμα «Άνθρωπος, θρησκεία, πολιτισμός σε εποχή παγκοσμιοποίησης και πολυπολιτισμικότητας. Θεωρητικές εικόνες και εμπειρίες από την Ελλάδα της δεκαετίας του ’90», και το άλλο «Καταγραφή περιβαλλοντικών επιπτώσεων στο Α.Π.Θ.».

Υπήρξε μέλος Ομάδας προβληματισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με αντικείμενο τη μελέτη της Πολιτιστικής διάστασης στην Ευρώπη. Είναι μέλος του Συμβουλίου Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ., του διεπιστημονικού δικτύου «Ιατρική πράξη και δίκαιο» και του Ομίλου Βιοηθικής.

Τέλος, πήρε μέρος σε διάφορα διεθνή και εθνικά Συνέδρια κοινωνιολογικού, θεολογικού, περιβαλλοντικού και βιοηθικού περιεχομένου.

Κατερίνα Φουντεδάκη

Καθηγήτρια Αστικού Δικαίου Νομικής Σχολής ΑΠΘ

Η Κατερίνα Φουντεδάκη είναι Καθηγήτρια Αστικού Δικαίου Νομικής Σχολής του ΑΠΘ από το 2013.

Πρόσληψη στο ΑΠΘ: Πτυχίο Τμήματος Νομικής Σχολής ΝΟΠΕ ΑΠΘ, βαθμός 9,9/10 (πρωτεύσασα)

Προπτυχιακοί τίτλοι σπουδών: Πτυχίο Τμήματος Νομικής Σχολής ΝΟΠΕ ΑΠΘ, βαθμός 9,9/10 (πρωτεύσασα)

Μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών: Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στο Αστικό Δίκαιο, Τμήματος Νομικής Σχολής ΝΟΠΕ ΑΠΘ (βαθμός 10/10, πρωτεύσασα). Διδακτορικός τίτλος στο Αστικό δίκαιο από το ίδιο Τμήμα (1993) βαθμός ομόφωνα «άριστα».

Υποτροφίες: Συμβούλιο της Ευρώπης, βραβευθείσα διδακτορική υπότροφος ΙΚΥ

Τρέχουσα διοικητική θέση στο ΑΠΘ: Αναπληρώτρια Κοσμήτορας  της Νομικής Σχολής, μέλος της Κοσμητείας της Νομικής Σχολής

Μέλος του Συμβουλίου Αξιολόγησης και Πιστοποίησης της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕθΑΑΕ) για τον κλάδο των Νομικών και Πολιτικών επιστημών

Πεδία έρευνας και διδασκαλίας: Αστικό δίκαιο, ευρωπαϊκό και συγκριτικό αστικό δίκαιο, δίκαιο της αποζημίωσης, οικογενειακό δίκαιο (σχέσεις γονέων και παιδιών, συγγένεια, υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, υιοθεσία), αστική ιατρική ευθύνη, ιατρικό δίκαιο, εμπράγματο δίκαιο

Συμμετοχή σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές και επιστημονικούς φορείς: Ένωση Αστικολόγων (Γενική γραμματέας Δ.Σ.), Εταιρία Οικογενειακού Δικαίου (Γενική γραμματέας), ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος του Ομίλου Μελέτης Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής, μέλος της Εταιρίας Νομικών Βορείου Ελλάδας. Ιδρυτικό μέλος του Δικτύου του ΑΠΘ « Σύγχρονη Ιατρική Πράξη, Βιοϊατρική και Δίκαιο». Νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την αναθεώρηση του οικογενειακού δικαίου (1994-1996), Συντονίστρια Ομάδα εργασίας του Συμβουλίου της Ευρώπης που συνέταξε τη νέα Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Υιοθεσία παιδιών (2004-2008), νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την επίπτωση της βιοτεχνολογίας στο αστικό δίκαιο (ν. 3089/2002 «Ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή», Ομάδα εργασίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την αναθεώρηση του οικογενειακού δικαίου (2010), νομοπαρασκευαστική επιτροπή για τη μεταρρύθμιση του οικογενειακού δικαίου (2014) (ν. 4356/2015 (σύμφωνο συμβίωσης), ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή  για την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου  (ν. 4491/2017), ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή  του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την τροποποίηση του Οικογενειακού δικαίου (ν. 4800/2021), Ομάδα υπευθύνων ύλης «Χρονικά Ιδιωτικού Δικαίου», επιστ. συνεργάτης «Εφαρμογές Αστικού Δικαίου».

Σύνολο δημοσιεύσεων (αριθμός): 109

Σύνολο συμμετοχών σε συνέδρια- επιστημονικές εκδηλώσεις με εισήγηση ή παρέμβαση: 120

Μονογραφίες: Η ελαττωματική υιοθεσία (1993). Υιοθεσία (Προϋποθέσεις-Διαδικασία- Προσβολή/ 1998). Αστική ιατρική ευθύνη (2003). Ανθρώπινη αναπαραγωγή και αστική ιατρική ευθύνη (2007).Οι υποθέσεις γονικής μέριμνας στο νέο Κανονισμό 2201/2003 (2004. Υιοθεσία. Ο ν. 2447/1996, οι τροποποιήσεις και η εφαρμογή του (2010). Φυσικό πρόσωπο και προσωπικότητα στον ΑΚ (2012), Το νέο δίκαιο των σχέσεων γονέων και παιδιών. Οι αλλαγές που επέφερε στον Αστικό Κώδικα ο ν. 4800/2021  (2021).

Ξένες γλώσσες: Γαλλικά, Αγγλικά, Γερμανικά, Ισπανικά

Επαγγελματική εμπειρία: Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, of counsel σε δικηγορικά γραφεία στην Αθήνα.