Το Τμήμα Νομικής του ΑΠΘ (επισπεύδον Τμήμα), και το Τμήμα Φαρμακευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ οργανώνουν και λειτουργούν από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) με τίτλο: «Φαρμακευτικό Δίκαιο: Νομοθεσία και Πράξη» σύμφωνα με τις διατάξεις της απόφασης της Συγκλήτου του ΑΠΘ (ΦΕΚ 2514/τ.Β΄/14-6-2021).
Στο Δ.Π.Μ.Σ. γίνονται δεκτοί-ές πτυχιούχοι Τμημάτων Νομικής, Ιατρικής, Φαρμακευτικής, Κτηνιατρικής, Βιολογίας, Νοσηλευτικής και λοιπών Επιστημών Υγείας, Χημικών, Χημικών Μηχανικών, Γεωπονίας, Οικονομικών Επιστημών, Πολιτικών Επιστημών και λοιπών Επιστημών που σχετίζονται με τη λειτουργία Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Πανεπιστημίων της ημεδαπής και αντίστοιχων Τμημάτων αναγνωρισμένων ομοταγών Ιδρυμάτων της αλλοδαπής.
Ο κλάδος του φαρμάκου προσφέρει στην Ελλάδα στην εθνική οικονομία 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή το 3,3% του ελληνικού ΑΕΠ. Απασχολεί άμεσα και έμμεσα (σε εταιρείες CRO, συνεδριακό τουρισμό κλπ) 123.000-125.000 άτομα. Προσφέρει μόνιμες και όχι εποχιακές θέσεις εργασίας, υψηλά αμοιβόμενες λόγω της υψηλής ακαδημαϊκής κατάρτισης και της υψηλής εξειδίκευσης που έχουν οι απασχολούμενοι στον κλάδο – ουσιαστικά πρόκειται για ένα διαρκές Πανεπιστήμιο.
Οι θέσεις εργασίας εμφανίζουν εξωστρέφεια και έντονη κινητικότητα εκτός Ελλάδας – τα στελέχη, συνήθως μετά τα πρώτα 5-7 έτη, έχουν την δυνατότητα να μετακινηθούν σε αντίστοιχη θέση στο εξωτερικό. Με την πανδημία COVID-19, η Ευρώπη συνειδητοποίησε ότι δεν έχει παραγωγή φαρμάκων εντός ευρωπαϊκού χώρου, με αποτέλεσμα να είναι εκτεθειμένη σε σοβαρές σχετικές ελλείψεις. Έτσι λοιπόν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φρόντισε να καταγράφονται τα αποθέματα φαρμάκων σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, ούτως ώστε να γνωρίζει η Κομισιόν ανά πάσα στιγμή πόσα φάρμακα διαθέτει η Ευρώπη. Αντίστοιχα, έδωσε κίνητρα να μεταφερθεί η παραγωγή από Κίνα και Ινδία, όπου βρίσκεται το 90% της παγκόσμιας παραγωγής, στην Ευρώπη. Η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος και στον τομέα της παραγωγής, καθ’ όσον είναι η μόνη χώρα της Ευρώπης με 28 εργοστάσια παραγωγής και με επάρκεια σε βασικά φάρμακα σε περίπτωση πανδημίας ή πολέμου.
Επιλέγοντας κάποιος-α αυτό το μεταπτυχιακό, το οποίο συνδυάζει αρμονικά το αστικό (κυρίως το δίκαιο προστασίας του καταναλωτή), το διοικητικό (ρυθμιστική και κοινωνική ασφάλιση) και το ποινικό δίκαιο, μπορεί να εργαστεί σε οποιαδήποτε φαρμακευτική εταιρεία ή να γίνει συνεργάτης φαρμακευτικής εταιρείας. Μπορεί επίσης να εργαστεί και στον χώρο των καλλυντικών, καθ’ όσον έχουν περίπου ίδιο νομικό πλαίσιο και μάλιστα πιο απλό, στον χώρο των βιταμινών και του παραφάρμακου, στον χώρο των ιατροτεχνολογικών προϊόντων, στον χώρο των ειδικών τροφίμων, στον χώρο των παιδικών τροφών και του γάλακτος γενικότερα, στον χώρο των τροφίμων, στον χώρο των κτηνιατρικών και γεωργικών φαρμάκων, της κάνναβης πολύ πρόσφατα, ακόμα και στον χώρο της ενέργειας, μιας και η ενέργεια αποτελεί και αυτή ένα ειδικό καταναλωτικό αγαθό με πολύπλοκο ρυθμιστικό πλαίσιο και πολλούς μαθηματικούς συντελεστές, όπως συμβαίνει και με τα φάρμακα. Ήδη στον ελάχιστο χρόνο λειτουργίας του μεταπτυχιακού, οι απόφοιτοι-ες του συγκεκριμένου Προγράμματος στο μεγαλύτερο ποσοστό τους βρίσκουν άμεσα επαγγελματική αποκατάσταση και ήδη μεγάλος αριθμός αυτών έχει απορροφηθεί από φαρμακευτικές επιχειρήσεις.
Η ιστοσελίδα του προγράμματος για περισσότερες πληροφορίες είναι η
http://pharmaceutical.law.
Η προκήρυξη εισαγωγής στο ΔΠΜΣ για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 είναι διαθέσιμη εδώ.