ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΠΕΡΙΛΗΨΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΤΑΙ ΩΣ ΤΙΣ 16 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020
Η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής και το Εργαστήριο διοργανώνουν πανελλήνιο διαγωνισμό για μαθητές Λυκείων, δημόσιων και ιδιωτικών, με αντικείμενο τη Βιοηθική.
Ήδη από το 2011, η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικήςπραγματοποιεί σειρά ενημερωτικών εκδηλώσεων που απευθύνονται σε μαθητές, με στόχο την ενθάρρυνση του προβληματισμού για θέματα Βιοηθικής μέσα στην τάξη. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, το 2016, εκπονήθηκε ένα βοήθημα (ηλεκτρονικό βιβλίο) για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, με στόχο τη συνοπτική παρουσίαση της βασικής θεματολογίας της Βιοηθικής. Το ηλεκτρονικό βιβλίο είναι ελεύθερα διαθέσιμο εδώ. Τέλος, από το 2017, η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής και το Εργαστήριο συνδιοργανώνουν εκπαιδευτικά σεμινάρια για τη Βιοηθική.
Η μεγάλη ανταπόκριση που συνάντησαν οι προσπάθειες αυτές, οδήγησαν στην απόφαση συνδιοργάνωσης ενός πανελλήνιου μαθητικού διαγωνισμού.
Στο διαγωνισμό μπορούν να συμμετέχουν όλα τα Λύκεια της Χώρας, με ομάδες 3 – 5 μαθητών, που αναλαμβάνουν να εκπονήσουν εργασία ή δρώμενο για θέμα Βιοηθικής της επιλογής τους. Ενδεικτικά, οι ενότητες στις οποίες μπορεί να εντάσσονται τα θέματα είναι:
- Γενετική του ανθρώπου.
- Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.
- Ευθανασία.
- Μεταμοσχεύσεις.
- Σχέσεις ασθενούς/ιατρού.
- Έρευνα σε βιολογικό υλικό.
- Βλαστοκύτταρα.
- Γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί.
- Μεταχείριση ζώων.
- Βιοποικιλότητα/ βιοασφάλεια.
Κάθε Λύκειο έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει με 1 ομάδα μαθητών. Η εργασία μπορεί να έχει τη μορφή γραπτής ανάπτυξης του θέματος, ή την παρουσίαση power point, ή την δραματοποιημένη παρουσίασή του σε video ή θεατρικό παιχνίδι, ή την παρουσίασή του σε αγώνα ρητορικής (ανταλλαγή επιχειρημάτων και αντεπιχειρημάτων), ή τη μορφή εικαστικής έκφρασης του θέματος (poster, ζωγραφική, κολλάζ, κ.λπ.), ή άλλη μορφή που επιτρέπει την κατανόηση του νοήματος και την επικοινωνία με το κοινό.
Οι προτάσεις των εργασιών θα αποσταλούν ηλεκτρονικά τόσο στην ΕΕΒ (στη διεύθυνση: info@bioethics.gr) όσο και στο Εργαστήριο (στη διεύθυνση: medlawlab.auth@gmail.com), σε συνοπτική γραπτή παρουσίαση (Περίληψη, έως 800 λέξεις), έως την 1η Μαρτίου 2020. Θα πρέπει να συγκεκριμενοποιείται το θέμα και να εξηγείται με σαφήνεια η προσέγγισή του και το συμπέρασμα ως προς την ηθική του διάσταση. Προτάσεις που περιορίζονται είτε στην περιγραφή επιστημονικών δεδομένων, χωρίς να αναδεικνύουν τον προβληματισμό για τα ηθικά ζητήματα, είτε σε γενικές ηθικές αναπτύξεις, χωρίς συγκεκριμένη αναφορά σε επιστημονικά δεδομένα του θέματος, δεν είναι επιλέξιμες. Για την υποβολή των προτάσεων θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί το έντυπο που εμφανίζεται στο Παράρτημα.
Οι προτάσεις θα αξιολογηθούν από διεπιστημονικές ομάδες συνεργατών των διοργανωτών, με εμπειρία στη θεματολογία της Βιοηθικής.
Οι καλύτερες προτάσεις από κάθε Περιφέρεια της Χώρας, που θα ξεχωρίσουν για α) την πρωτοτυπία του θέματος, β) την πληρότητα της περιγραφής του, και γ) τη σαφήνεια στην ανάδειξη των ηθικών ζητημάτων, θα επιλεγούν για να παρουσιασθούν από τους ίδιους τους μαθητές στο ευρύ κοινό, σε δύο δημόσιες εκδηλώσεις των διοργανωτών στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, τον Νοέμβριο του 2020. Οι εκδηλώσεις θα μεταδίδονται και διαδικτυακά (live streaming). Οι μαθητές και οι επιβλέποντες καθηγητές τους θα τιμηθούν εκεί με ειδικό έπαινο.