Μαριάννα Βασιλείου, Δικηγόρος – Υποψ. Δρ. Ιατρικής

Η Μαριάννα Βασιλείου είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (2007) και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης του Τομέα Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών της ίδιας Σχολής (2011). Είναι επίσης κάτοχος του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης «Σύγχρονες Ιατρικές Πράξεις: Δικαιική Ρύθμιση και Βιοηθική Διάσταση» του Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Ειδίκευσης των Σχολών Νομικής, Ιατρικής, Οδοντιατρικής και Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (2014). Κατά τα έτη 2014-2015 δραστηριοποιήθηκε ως μεταπτυχιακή ερευνήτρια στον Τομέα Ποινικών και Εγκληματολογικών Σπουδών της Νομικής Σχολής ΑΠΘ, με αντικείμενο την “Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και προστασία του εμβρύου in vitro” στο πλαίσιο της Δράσης ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΙΙ που συγχρηματοδοτήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας και το ΕΣΠΑ.

Είναι μέλος του Εργαστηρίου Μελέτης Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, επιστημονική συνεργάτιδα του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Κλινική και Βιομηχανική  Φαρμακολογία» του Εργαστηρίου Κλινικής Φαρμακολογίας του Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ και υποψήφια διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το θέμα της διατριβής της είναι «Κενά και ανεπάρκειες του ισχύοντος δεοντολογικού πλαισίου που ρυθμίζει τις εφαρμοζόμενες και τις αναμενόμενες να εφαρμοστούν μεθόδους ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής».

Από το έτος 2009 ασκεί μαχόμενη δικηγορία, ως μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια ως εισηγήτρια και ως μέλος οργανωτικών επιτροπών και έχει σημαντικό αριθμό δημοσιεύσεων σε συλλογικά έργα και σε επιστημονικά περιοδικά. Μιλάει αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά και τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν, εκτός από τη βιοηθική, τη φεμινιστική θεώρηση του δικαίου και τη σχέση του δικαίου με τις καλές τέχνες και την ποπ κουλτούρα.

Αθανάσιος Γαλήνας, Εισαγγελέας Πρωτοδικών Ηρακλείου

Γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1964. Είναι πτυχιούχος Νομικής από τη Νομική Σχολή του Α.Π.Θ.. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος (δικαστικό ρεπορτάζ). Δικηγόρησε στο Ηράκλειο. Το έτος 2000 εισήλθε στο Δικαστικό Σώμα και υπηρέτησε στο Πρωτοδικείο Αθηνών ως Δικαστικός Πάρεδρος (2001 – 2002). Από το 2002 υπηρέτησε στις Εισαγγελίες Πρωτοδικών Αθηνών, Χανίων, Ρεθύμνης και Ηρακλείου. Σήμερα κατέχει το βαθμό του Εισαγγελέα Πρωτοδικών υπηρετώντας στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηρακλείου. Κατά το διάστημα της υπηρεσίας του άσκησε και καθήκοντα Εισαγγελέα Ανηλίκων, καθώς και Επόπτη Καταστήματος Κράτησης. Έχει χειριστεί ικανό αριθμό υποθέσεων ‘’ιατρικής  αμέλειας’’  κατά το στάδιο της προδικασίας και συμμετείχε σε πολλές συνεδριάσεις δικαστηρίων κατά την εκδίκαση σχετικών υποθέσεων. Δίδαξε το μάθημα: ««Στοιχεία εργατικού και εμπορικού δικαίου» στο Δημόσιο Ι.Ε.Κ. Ηρακλείου. Συμμετείχε ως εισηγητής σε συνέδρια Ιατρικού Δικαίου. Έχει επιστημονική δημοσίευση επί θεμάτων ποινικού δικαίου.

Ιωάννης Δημολιάτης, Αν. Καθηγητής Υγιεινής και Ιατρικής Εκπαίδευσης Τμήματος Ιατρικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Ιατρική. Πνευμονολογία-Φυματιολογία. Κοινωνική ιατρική. Master of public health. Master of medical education. PhD (θνησιμότητα ελληνικού πληθυσμού). ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: παιδεία, υγιεινή (αίτια υγείας, προϋποθέσεις για υγεία: οτιδήποτε δεν είναι διάγνωση ή θεραπεία), ποιότητα ζωής και θανάτου. ΒΙΒΛΙΑ: (αντι)Παιδαγωγικό Πανόραμα ή πώς η Κοινωνία (ανα)Παράγει Ανθρωπάκους (1985, 1992). Πολιτική Δημογραφία: Ακτινογραφία Βουλής (1992). Εισαγωγή στη Σύγχρονη Επιδημιολογία (1992). Γλώσσα Σώματος (1999, 2007). Υγεία 21 (2002). Διατριβή περί Ευθανασίας (2005). Μεγάλη Κραυγή (2014). ΑΡΘΡΑ: “Εμβόλιο ή επιδημία;” (1985). “Γιατί δεν κόβεται το κάπνισμα” (1988). “Computer-Εγκέφαλος: βίοι παράλληλοι” (1990). “Ευθανασία ή ευζωία;” (1990). “Τι έπιπλα φοράνε οι μαθητές;” (1991). “1 γιατρός ανά 1 κάτοικο!” (1992). “Η Α΄ ηλικία σε Λαό και Βουλή” (1994). “Εναλλακτική θεώρηση συνόρων” (1994). “Νοσηρότητα καρδιαγγειακών: έχει η Κρήτη τη μικρότερη;” (1995). “Αεικίνητη ανάπτυξη” (1999). “Η ευλογία των πλημμυρών” (1999). “Αν ήμουν υπουργός παιδείας για μία μέρα… θα έδιωχνα τα πανεπιστήμια από το υπουργείο Παιδείας” (2001). “Η ‘ιστορική’ ορθογραφία είναι αδύνατη” (2001). “Υγιεινή χρόνου εργασίας και μη-εργασίας” (2001). “Μύθος υπεργεννητικότητας Γ΄ κόσμου” (2001). “Κατανάλωση ψωμιού ολικού αλεύρου” (2001). “A master of public health must be the health-minister minimum prerequisite” (2003). “Νυν απολύεις τον δούλον σου” (2003). “Should reviewers have their names published?” (2004). “Κατάπτυξη” (2005). “Ζωή σημαίνει σύνορο” (2007). “Students do not consider all subjects equally relevant” (2011). “12+1 roles: The student is more than a listener” (2012), ΜΠΟΡΩ! (iCAN!) Όργανο μέτρησης εκβάσεων σχολής” (2011), “The 1-to-L Bias” (2013). “Η διαθήκη ζωής μου” (2016). “Πότε Πρέπει να Πεθαίνομε; (ΠΠΠ)”: αφιέρωμα (2016), συμπόσιο (2017).

Νίκος Δημόπουλος, Δικηγόρος – Απόφοιτος του ΔΠΜΣ «ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ: ΔΙΚΑΙΪΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ»

Γεννήθηκε το 1987. Το 2005 αποφοίτησε από το 1ο Ενιαίο Λύκειο Συκεών Θεσσαλονίκης. Την ίδια χρονιά εισήχθη στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ από την οποία και αποφοίτησε το 2009 με βαθμό πτυχίου «Άριστα» (9,13). Κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών του σπουδών διετέλεσε υπότροφος του κληροδοτήματος Ν. Αβραμίδη.

Το 2011 έλαβε την άδεια ασκήσεως δικηγορικού επαγγέλματος και έκτοτε είναι εγγεγραμμένος ως δικηγόρος παρά πρωτοδίκαις στον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης.

Το 2010 εισήχθη στο διετές Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τομέα Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικής Επιστήμης της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ ως υπότροφος του ΙΚΥ από το οποίο και αποφοίτησε το 2013 με βαθμό «Άριστα» (9,25). Η διπλωματική εργασία που εκπόνησε στο Συνταγματικό Δίκαιο έλαβε βαθμό «Άριστα» (10).

To 2012 εισήχθη  Διατμηματικό  Μεταπτυχιακό Προγράμμα Ειδίκευσης «ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ: ΔΙΚΑΙΪΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ» των Σχολών Νομικής, Ιατρικής, Οδοντιατρικής και Θεολογίας του ΑΠΘ, με υποτροφία του Ιδρύματος Λίλιαν Βουδούρη. Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, έχει συγγράψει μελέτες απτόμενες ζητημάτων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και γενικότερα βιοηθικής, καθώς επίσης και θεμάτων αστικής ιατρικής ευθύνης. Η διπλωματική του με τίτλο «Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και Ενωσιακό Δίκαιο » βαθμολογήθηκε με άριστα 10.

Από το Μάρτιο του 2014 είναι επιστημονικός συνεργάτης του προγράμματος «Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και προστασία του εμβρύου in vitro».

Έχει άριστη γνώση της Αγγλικής γλώσσας και καλή γνώση της Γερμανικής.

Μαρίνα Δημοπούλου, Δικηγόρος – Απόφοιτος του ΔΠΜΣ «ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ: ΔΙΚΑΙΪΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ»

Η Μαρίνα Δημοπούλου αποφοίτησε το 2012 από τη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το 2013 εισήχθη κατόπιν εξετάσεων στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών: «Σύγχρονες ιατρικές πράξεις: δικαιική ρύθμιση και βιοηθική διάσταση». Για την περάτωση του προγράμματος αυτού υποστήριξε τη διπλωματική της εργασία «Ποινική ευθύνη στην άσκηση της χειρουργικής: βιοηθικές και κοινωνικές όψεις του ιατρικού σφάλματος» και της απονεμήθηκε Δίπλωμα Ειδίκευσης με βαθμό 9,88/10.

Από το 2013 είναι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Σήμερα είναι συνεργαζόμενο μέλος του «Εργαστηρίου Μελέτης Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής».

Το Σεπτέμβριο 2016 παρουσίασε στο πλαίσιο Σεμιναρίου του Εργαστηρίου case study στη θεματική «Πειραματικές μορφές θεραπείας».

Στα επιστημονικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται: ιατρική ευθύνη, ευθανασία, υποβοηθούμενη αυτοκτονία, διαθήκες ζωής, ιατρικά υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, κλωνοποίηση, κλινικές μελέτες στον άνθρωπο, ενημερωμένη συναίνεση ασθενούς, δίκαιη κατανομή των διαθέσιμων πόρων στην ιατρική περίθαλψη κ.ά.

Ιωάννης Επιτροπάκης, Δικηγόρος – Δρ. Νομικής

Ο δικηγόρος Αθηνών Ιωάννης Γ. Επιτροπάκης γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι απόφοιτος του Ελληνοαμερικάνικου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος – «Κολλέγιο Αθηνών» και της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετά την ολοκλήρωση της πρακτικής του άσκησης σε δικηγορικά γραφεία της Αθήνας, με κύριο αντικείμενο ενασχόλησης το αστικό, εμπορικό και ποινικό δίκαιο, έλαβε το 2013 μεταπτυχιακό τίτλο στο γερμανικό ποινικό δίκαιο από το Πανεπιστήμιο Ludwig-Maximilians-Universität του Μονάχου (LL.M München). Το θέμα της μεταπτυχιακής του διατριβής ήταν «Η ευθύνη από ιατρικό σφάλμα υπό το πρίσμα του νέου νόμου για τα δικαιώματα των ασθενών – Behandlungsfehlerhaftung vor dem Hintergrund des neuen Patientenrechtegesetzes».

Στη συνέχεια, κι αφού εργάστηκε ως επιστημονικός συνεργάτης σε δικηγορικό γραφείο ποινικού δικαίου στο Μόναχο, εκπόνησε στο ίδιο Πανεπιστήμιο τη διδακτορική του διατριβή στον τομέα του ιατρικού ποινικού δικαίου με θέμα «Το αξιόποινο της αλλοίωσης της διαδικασίας διανομής οργάνων με βάση τα εγκλήματα κατά της ζωής και της υγείας -DieStrafbarkeitderManipulationenbeiderOrganallokationnachdenTötungs- undKörperverletzungsdelikten», λαμβάνοντας τον Ιούλιο του 2019 τον τίτλο του διδάκτορα νομικής («Dr. juris»). Τον Απρίλιο δε του 2020 η εν λόγω διατριβή εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο Nomosστην ειδική σειρά μονογραφιών Ιατρικού Ποινικού Δικαίου.

Από τον Οκτώβριο του 2019 διατηρεί δικηγορικό γραφείο στην Αθήνα αναλαμβάνοντας υποθέσεις τόσο ιατρικού δικαίου όσο και γενικής δικηγορίας,ενώ έχει παρακολουθήσει πληθώρα σεμιναρίων με κύρια θεματολογία την άσκησης της ποινικής δικηγορίας. Παράλληλα αρθρογραφεί στον τύπο σε θέματα που άπτονται του ιατρικού ποινικού δικαίου.

Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ποινικού Δικαίου και του Εργαστηρίου Μελέτης Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μιλάει Γερμανικά κι Αγγλικά.

Καλλιόπη Κηπουρίδου, Δικηγόρος – Δρ. Νομικής

Η Καλλιόπη Κηπουρίδου είναι πτυχιούχος του Τμήματος Νομικής της Σχολής Νομικών και Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στον Κλάδο Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών. Το 2012 αναγορεύτηκε διδάκτορας Νομικών Επιστημών. Η εκπόνηση της διδακτορικής της διατριβής πραγματοποιήθηκε με την οικονομική υποστήριξη του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.).

Από το έτος 2002 είναι δικηγόρος και μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης διορισμένη στο Εφετείο, από το έτος 2013 είναι μέλος του Ομίλου Μελέτης Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής και από το έτος 2016 είναι συνεργαζόμενο μέλος του Εργαστηρίου Μελέτης Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής. Παράλληλα, κατά τα ακαδημαϊκά έτη από 1/10/2016 έως 31/07/2017 και από 1/10/2015 έως 31/7/2016 είναι μέλος Σ.Ε.Π της ΔΤΕ 50 του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου ενώ ήταν και επιστημονική συνεργάτης στο Τ.Ε.Ι Δυτικής Μακεδονίας (Γρεβενά) κατά το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016. Επίσης είναι εξωτερική συνεργάτις διδάσκουσα το μάθημα “Legal and Bioethical Aspects of Organ Transplantations” στο πλαίσιο του μαθήματος “Introduction to Bioethics” («Εισαγωγή στη Βιοηθική») στο Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ στο πλαίσιο του ΠΜΣ Medical Research Methodology. Έχει διδάξει στα πλαίσια προγράμματος επιμόρφωσης αστυνομικών αναφορικά με θέματα εξαρτήσεων που διοργανώνει ο Ο.ΚΑ.ΝΑ. (2014-2015), έχει διδάξει ως επιστημονική συνεργάτης στο Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας-Παράρτημα Καστοριάς (ακαδημαϊκό έτος 2012-2013), σε Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (2007, 2010, 2012, 2013), στη Σχολή Ξεναγών Θεσσαλονίκης (2009). Από τον Απρίλιο του έτους 2015 είναι επιστημονική συνεργάτης του περιοδικού «Ιατρικό Δίκαιο & Βιοηθική».

Κατά τα ακαδημαϊκά έτη 2011-2012, 2012-2013, 2013-2014, 2014-2015, 2015-2016 έχει συμμετάσχει ως εισηγήτρια στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών των Σχολών Ιατρικής, Οδοντιατρικής και Νομικής και του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ. με τίτλο «Σύγχρονες Ιατρικές Πράξεις : Δικαιϊκή Ρύθμιση και Βιοηθική Διάσταση». Από τον Ιανουάριο του 2014 μέχρι τον Οκτώβριο του 2015 πραγματοποίησε μεταδιδακτορική έρευνα στη Νομική Σχολή ΑΠΘ, στον Τομέα Ποινικών και Εγκληματολογικών Σπουδών με αντικείμενο την «Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και προστασία του εμβρύου in vitro» στο πλαίσιο της Δράσης ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΙΙ που συγχρηματοδοτείται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας και το ΕΣΠΑ.

Έχει συμμετάσχει ως εισηγήτρια σε συνέδρια και θερινά σχολεία και έχει συγγράψει μελέτες που έχουν δημοσιευθεί σε νομικά περιοδικά και σε συλλογικά έργα. Γνωρίζει άριστα αγγλικά και γαλλικά.

Ελεάνα Κόκκα, Βιολόγος

Η Ελεάνα Κόκκα γεννήθηκε το έτος 1992, στη Λάρισα. Το 2010 αποφοίτησε από το Λύκειο με βαθμό “Άριστα”. Το 2011 εισήχθη στο τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, από το οποίο αποφοίτησε το 2015 με βαθμό πτυχίου “Λίαν καλώς”. Την ίδια χρονιά, εισήχθη στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου φοιτά μέχρι σήμερα. Το 2017 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και συγκεκριμένα είναι απόφοιτος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών ” Τοξικολογία ” με βαθμό πτυχίου “Άριστα”. Έχει δημοσιεύσει εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά στους τομείς της Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών και της Τοξικολογίας. Το 2018 παρακολούθησε το Επιμορφωτικό πρόγραμμα που διοργανώθηκε από το κέντρο Επιμόρφωσης και Διά βίου Μάθησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με τίτλο ” Ιατρικές πράξεις: Νομικά και ηθικά ζητήματα- Σύγχρονα θέματα βιοηθικής.” Από το 2019 είναι μέλος του Εργαστήριου Μελέτης Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής ΑΠΘ. Έχει άριστη γνώση της αγγλικής γλώσσας και πολύ καλή γνώση της γαλλικής και ρωσικής γλώσσας.

Νικόλαος Κουμουτζής, Επ. Καθηγητής Ελληνικού Αστικού Δικαίου Πανεπιστημίου Λευκωσίας Κύπρου

Ο Νίκος Κουμουτζής γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι κάτοχος πτυχίου της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας, μεταπτυχιακού τίτλου (DEA) του Πανεπιστημίου Bordeaux I, με ειδίκευση στο Ιδιωτικό Δίκαιο, διδακτορικού τίτλου της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας (για τη διατριβή με θέμα: «Η γονική μέριμνα του γεννημένου χωρίς γάμο παιδιού και το δικαίωμα οικογενειακής ζωής του πατέρα» – βραβείο Ακαδημίας Αθηνών 2011). Στα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνoνται τα ανθρώπινα δικαιώματα, το οικογενειακό δίκαιο, ιδίως το δίκαιο της ιατρικής υποβοήθησης στην ανθρώπινη αναπαραγωγή, το δίκαιο του αδικαιολόγητου πλουτισμού, το δίκαιο των αδικοπραξιών.

Είναι δικηγόρος, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, της Ένωσης Ελλήνων Αστικολόγων, του Ομίλου Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής, της Εταιρείας Οικογενειακού Δικαίου, και συνεργάτης του περιοδικού «Χρονικά Ιδιωτικού Δικαίου». Yπηρετεί ως Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, όπου διδάσκει Ελληνικό Αστικό Δίκαιο.

Μιλά Ελληνικά (μητρική γλώσσα), Γαλλικά, Αγγλικά και μπορεί να διαβάζει Γερμανικά.

Εμμανουήλ Λασκαρίδης, Δικηγόρος – Δρ. Νομικής

Ο δικηγόρος Εμμανουήλ I. Λασκαρίδης φοίτησε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Νομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Χαϊδελβέργης. Η διεπιστημονική διδακτορική διατριβή του είχε θέμα «Die ärztliche Dokumentationspflicht und elektronische Datenverarbeitung» («Η υποχρέωση τήρησης ιατρικού αρχείου και ηλεκτρονική επεξεργασία δεδομένων»). Η μεταδιδακτορική του έρευνα περιλαμβάνει τη «Θεωρία της στάθμισης συμφερόντων ως μέθοδος ευρέσεως ιδιωτικού δικαίου»(υπό δημοσίευση), ενώ είχε την επιμέλεια του συλλογικού έργου «Ερμηνεία Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας (Ν.3418/2005)», Νομική Βιβλιοθήκη 2013. Από το 1992 μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει δεκάδες ομιλίες σε Ελλάδα και εξωτερικό και έχει παρακολουθήσει πάνω από 50 σεμινάρια, συνέδρια και ημερίδες σε ζητήματα αστικού, ιατρικού, αθλητικού και λοιπών κλάδων δικαίου αλλά και δημόσιας διοίκησης και διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού. Οι συνολικά 25 δημοσιεύσεις του σε γερμανική, γαλλική, αγγλική και ελληνική γλώσσα (μεταξύ των οποίων 1 διατριβή, 1 συλλογικό έργο, συμμετοχή σε 8 συλλογικά έργα) έχουν τύχει ευρείας παραπομπής και αναφοράς σε συγγράμματα και συνέδρια. Έχει συμμετάσχει σε επιτροπές για την δημιουργία νομοθετημάτων στον χώρο της Υγείας και της Κοινωνικής Ασφάλισης τόσο σε Ειδική Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων όσο και στο Υπουργείου Υγείας και την Ε.Α.Ι.Υ.Α.

Είναι Δικηγόρος Αθηνών Παρ΄ Αρείω Πάγω και Διδάκτωρ Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Χαϊδελβέργης. Μετά την άσκησή του στο γραφείο του Ακαδημαϊκού και Καθηγητή Απόστολου Γεωργιάδη εγγράφηκε στον ΔΣΑ τον Φεβρουάριο 1998. Έχει αναλάβει πάσης φύσης υποθέσεις αστικού, ιατρικού, αθλητικού δικαίου και προστασίας προσωπικών δεδομένων καθώς και σε περιορισμένο βαθμό υποθέσεις εμπορικού, διοικητικού και ποινικού δικαίου. Υπήρξε Ειδικός Επιστήμονας στη Νομική Σχολή του Δ.Π.Θ., στον Κύκλο Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης στο Συνήγορο του Πολίτη και Νομικός Ελεγκτής στην ΑΠΔΠΧ.

Διαθέτει ενδεκαετή διδακτική εμπειρία στις Γενικές Αρχές Αστικού Δικαίου, Γενικό και Ειδικό Ενοχικό Δίκαιο και σε επαγγελματικά σεμινάρια ιατρών, δικηγόρων, δικαστών, νοσηλευτριών και διασωστών. Από 20 Απριλίου 2014 αποτελεί μέλος της Ανεξάρτητης Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

Βενετία Μαυρίδου, Ιατρός Αναισθησιολόγος – Απόφοιτος του ΔΠΜΣ «ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ: ΔΙΚΑΙΪΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ»

Η Βενετία Μαυρίδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το έτος 1981. Αποφοίτησε από το 1οΛύκειο Τούμπας με βαθμό «Άριστα» το 1999. Το 2000 εισήχθη στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ από την οποία αποφοίτησε το 2009 με βαθμό πτυχίου «Λίαν Καλώς». Μετά την ολοκλήρωση της Υπηρεσίας Υπαίθρου στον νομό Σερρών(Π.Ι. Αλιστράτης), ειδικεύτηκε στην ειδικότητα της Αναισθησιολογίας στο Γ.Ν.Ν. Σερρών, στο Γ.Ν.Θ. ‘’Παπανικολάου’’ και στο Α.Ν.Θ. ‘’Θεαγένειο’’ όπου και την ολοκλήρωσε το 2017.

Το 2015 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο διετές Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ειδίκευσης των Σχολών Νομικής, Ιατρικής, Οδοντιατρικής και Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης «ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ: ΔΙΚΑΙΪΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ», με θέμα της διπλωματικής εργασίας «Διαθήκη ζωής- Προγενέστερες οδηγίες για το τέλος της ζωής» με βαθμό «Άριστα». Την ίδια χρονιά έλαβε το δίπλωμα του Ιατρικού Βελονισμού μετά την παρακολούθηση του διετούς κύκλου σεμιναρίων του Εκπαιδευτικού Ινστιτούτου Βελονισμού.

Έχει παρακολουθήσει πολυάριθμα συνέδρια Αναισθησιολογίας, Εντατικής Ιατρικής, Πόνου, Παρηγορητικής Αγωγής και Βιοηθικής. Έχει δημοσιεύσει εργασίες και έχει λάβει μέρος ως εισηγήτρια σε συνέδρια με θέματα «Προγενέστερες Οδηγίες για το Τέλος της Ζωής», «Θεραπευτική Συμμαχία στον Χρόνιο Πόνο», «Παρηγορητική Φροντίδα: Πολυτέλεια ή Ανθρωπιστική Ανάγκη;». Αποτέλεσε μέλος της οργανωτικής επιτροπής της Επιστημονικής Διημερίδας ‘’Καρκινικός Πόνος και Ιατρείο Πόνου’’. Έχει παραδώσει μαθήματα «Πρώτων Βοηθειών» στους εκπαιδευτικούς της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών και έχει συμμετάσχει στο Πρόγραμμα Επιμόρφωσης του Εργαστηρίου Μελέτης Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής ΑΠΘ με θέμα τις «Διαθήκες Ζωής». Έχει συγγράψει κεφάλαιο σε Ιατρικό Ξενόγλωσσο Βιβλιο.

Έχει άριστη γνώση της Αγγλικής γλώσσας, πολύ καλή γνώση της Ιταλικής γλώσσας και βασικές γνώσεις της Γερμανικής γλώσσας.

Μαρία Μηλαπίδου, Δρ. Νομικής – Επιστημονική συνεργάτιδα Νομικής Σχολής ΑΠΘ

Η Μαρία Μηλαπίδου γεννήθηκε το 1979 στη Θεσσαλονίκη. Το 1997 αποφοίτησε από το Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με «Άριστα». Το 1998 εισήχθη στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ από την οποία αποφοίτησε το 2002 με βαθμό «Άριστα». Από τον Αύγουστο του 2004 έως το Δεκέμβριο του 2017 υπήρξε Δικηγόρος Θεσσαλονίκης και έκτοτε εργάζεται ως Νομικός στο Υπουργείο Οικονομικών. Το 2004 ολοκλήρωσε τις Μεταπτυχιακές της Σπουδές στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ και πιο συγκεκριμένα στον Τομέα Ποινικών και Εγκληματολογικών Σπουδών με «Άριστα». Το 2011 αναγορεύτηκε διδάκτωρ της Νομικής Σχολής ΑΠΘ. Καθόλη τη διάρκεια της εκπόνησης της διδακτορικής της διατριβής υπήρξε υπότροφος του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης».

Από τον Ιανουάριο του 2014 έως τον Οκτώβριο του 2015 συμμετείχε στο πλαίσιο της Δράσης ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΙΙ, που συγχρηματοδοτήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας και το ΕΣΠΑ, ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στη Νομική Σχολή ΑΠΘ, στον Τομέα Ποινικών και Εγκληματολογικών Σπουδών με αντικείμενο την «Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και προστασία του εμβρύου in vitro».

Από τον Ιανουάριο του 2012 συμμετέχει ως εισηγήτρια στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΑΠΘ «Σύγχρονες Ιατρικές Πράξεις: Δικαιϊκή Ρύθμιση & Βιοηθική Διάσταση», ενώ από το 2005 έχει απασχοληθεί με συμβάσεις στον Τομέα Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής ΑΠΘ για την παροχή επικουρικής διδασκαλίας στους φοιτητές. Από το 2016 συμμετέχει ως διδάσκουσα στο αγγλόφωνο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ με τίτλο “Medical Research Methodology, ενώ από το 2015 διδάσκει επίσης στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Ιατρικής του ΔΠΘ με τίτλο «Ανθρώπινη Αναπαραγωγή». Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 υπήρξε εξωτερικός επιστημονικός συνεργάτης στο Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών της Νομικής Σχολής ΑΠΘ, της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας και του ΚΕΘΕΑ με τίτλο «Ποινικό Δίκαιο και Εξαρτήσεις». Συμμετέχει στην οργάνωση και διδασκαλία Σεμιναρίων που διοργανώνει το Εργαστήριο Μελέτης Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής της Νομικής Σχολής ΑΠΘ στο πλαίσιο της Δομής Δια Βίου Μάθησης ΑΠΘ με θέμα «Ιατρικές Πράξεις: Νομικά και Ηθικά Ζητήματα», όπως επίσης και στα θερινά σχολεία που από το 2016 διοργανώνει το Εργαστήριο.

Από το Δεκέμβριο του 2005 συμμετέχει στο θεματικό ΔΙΚΤΥΟ της Επιτροπής Ερευνών ΑΠΘ «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΡΑΞΗ, ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΒΙΟΗΘΙΚΗ», είναι μέλος του Ομίλου Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής, και ιδρυτικό μέλος του Εργαστηρίου Μελέτης Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής της Νομικής Σχολής ΑΠΘ, ενώ είναι επιστημονικός συνεργάτης των περιοδικών Ποινική Δικαιοσύνη και Ιατρικό Δίκαιο και Βιοηθική. Από τον Ιανουάριο του 2019 ασκεί χρέη Εκτελεστικής Διευθύντριας του Εργαστηρίου Μελέτης Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής της Νομικής Σχολής ΑΠΘ.

Έχει συμμετάσχει ως εισηγήτρια σε συνέδρια και σεμινάρια που άπτονται του χώρου της Βιοηθικής. Έχει συγγράψει μια μονογραφία, ένα βιβλίο σε συνεργασία με άλλο συγγραφέα και πάνω από 60 μελέτες – σχόλια που έχουν δημοσιευτεί σε νομικά περιοδικά, ελληνικά και ξενόγλωσσα. Γνωρίζει άριστα Αγγλικά, Γερμανικά και Γαλλικά. Είναι έγγαμη και έχει δύο τέκνα.

Αθανάσιος Παναγιώτου, Δικηγόρος – Υποψήφιος Δρ. Νομικής

Ο Θάνος Παναγιώτου είναι Δικηγόρος και µέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Το 2011 αποφοίτησε από τη Νοµική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου Αθηνών. Είναι κάτοχος µεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (LL.M.) στο Ιατρικό Δίκαιο από το Queen Mary University of London (2013). Είναι υποψήφιος διδάκτωρ στη Νοµική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης. Έχει δηµοσιεύσει άρθρα για σύγχρονα ζητήµατα ιατρικής ευθύνης σε ελληνικά και διεθνή επιστηµονικά περιοδικά. Έχει πραγµατοποιήσει παρουσιάσεις σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια ιατρικού δικαίου. Εκπροσωπεί την Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαίου της Υγείας στην Ελλάδα. Επιπλέον, είναι µέλος του European Scientific Network on Law and Tobacco του Πανεπιστηµίου του Groningen. Έλαβε υποτροφία αριστείας από την Επιτροπή Ερευνών του Αριστοτελείου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης. Από τον Μάιο του 2016, διδάσκει στο Αµερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος-Deree. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαµβάνουν την ιατρική ευθύνη, την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2011/24, την ασφάλεια των ασθενών, τα δικαιώµατα των ασθενών και τα νοµικά ζητήµατα της βασισµένης σε ενδείξεις ιατρικής.

Κωνσταντίνος Ρόκος, Πρόεδρος Πρωτοδικών Ηρακλείου

Γεννήθηκε στην Καβάλα το 1971. Ελαβε το πτυχίο της Νομικής από τη Νομική Σχολή του ΑΠΘ το 1993 και απέκτησε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στο Διεθνές Δίκαιο από το ίδιο Πανεπιστήμιο. Δικηγόρησε στη Θεσσαλονίκη επί τετραετία και κατά το έτος 2000 εισήλθε στο Δικαστικό Σώμα και υπηρέτησε στα Πρωτοδικεία Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου, Αθηνών και Ρεθύμνης. Σήμερα κατέχει το βαθμό του Προέδρου Πρωτοδικών υπηρετώντας στο Πρωτοδικείο Ηρακλείου. Δίδαξε  το μάθημα «Εργατικό Δίκαιο και Δίκαιο Κοινωνικής Ασφάλισης» στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο «Λογιστική – Ελεγκτική» του τμήματος Λογιστικής της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του ΤΕΙ Κρήτης. Συμμετείχε ως εισηγητής σε συνέδρια Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλισης, Οικονομικού δικαίου και Ιατρικού Δικαίου. Εχει τέσσερις επιστημονικές δημοσιεύσεις επί θεμάτων κοινωνικής ασφάλισης, διεθνούς δικαίου και πολιτικής δικονομίας. Ομιλεί Αγγλικά και Ισπανικά.

Χριστίνα Σαχινίδου, Απόφοιτος του ΔΠΜΣ «ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ: ΔΙΚΑΙΪΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ»

Η Χριστίνα Σαχινίδου γεννήθηκε το 1977 στη Θεσσαλονίκη. Το 1997 αποφοίτησε από το 2ο Γενικό Εσπερινό Λύκειο Θεσσαλονίκης και εισήχθη στο Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας αποφοιτώντας το 2001 με βαθμό «άριστα» (9.00). Το 2008 εισήχθη στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από την οποία αποφοίτησε το 2012 με βαθμό «λίαν καλώς» (7.08).

Το 2012 εισήχθη πρώτη στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΠΜΣ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης των τμημάτων και σχολών Νομικής, Ιατρικής, Οδοντιατρικής και Θεολογίας με τίτλο «Σύγχρονες Ιατρικές Πράξεις: Δικαιϊκή Ρύθμιση και Βιοηθική Διάσταση». Αποφοίτησε το 2014 με βαθμό «άριστα» (9.8), έχοντας συγγράψει και δημοσιεύσει μελέτες σχετικά με την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και την ιατρική ευθύνη ενώ η διπλωματική της εργασία είχε ως θέμα «Η Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή στους τρανσέξουαλ».

Το 2002 διορίστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ» όπου και υπηρετεί έως σήμερα, διατελώντας υπηρεσία σε διάφορα πόστα του φορέα της και της Υγειονομικής Περιφέρειας όπου αυτός ανήκει, όπως Εθνικό Περιφερειακό Κέντρο Ιστοσυμβατότητας, Κέντρο Μοριακού Ελέγχου Αίματος, Ιατρικό Επιστημονικό περιοδικό «Ιπποκράτεια» αλλά και ως γραμματέας σε συλλογικά και μονομελή όργανα της Διοίκησης (Περιφερειακό Συμβούλιο Επιλογής και Αξιολόγησης Ιατρών Ε.Σ.Υ, Επιστημονικό και Διοικητικό Συμβούλιο, γραφείο Διοικητή).

Από τον Φεβρουάριο του 2017 έχει τοποθετηθεί ως Προϊσταμένη του Αυτοτελούς  «Γραφείου Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας» του  Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ».

Από το Μάρτιο του  2014 έως τον Οκτώβριο του 2015 συμμετείχε σε έρευνα της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ με αντικείμενο την «Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και προστασία του εμβρύου in vitro» στο πλαίσιο της Δράσης ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΙΙ που συγχρηματοδοτήθηκε  από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας και το ΕΣΠΑ.

Από το έτος 2016 είναι μέλος του Εργαστήριου Μελέτης Ιατρικού Δίκαιου και Βιοηθικής του Τμήματος Νομικής της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Στο επιστημονικό της έργο περιλαμβάνονται δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά, εισηγήσεις και ανακοινώσεις σε συνέδρια καθώς και παρακολούθηση αυτών, που άπτονται και των δύο γνωστικών πεδίων που κατέχει.

Θεόδωρος Τροκάνας, Δικηγόρος – Δρ. Νομικής

Ο Θεόδωρος Τροκάνας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Νομικής ΑΠΘ (2000). Το 2003 έλαβε το μεταπτυχιακό δίπλωμα «Ανθρώπινα δικαιώματα και προστασία της ανθρωπότητας» με κατεύθυνση το ιδιωτικό δίκαιο από το Πανεπιστήμιο της Βουργουνδίας με έδρα τη Ντιζόν της Γαλλίας. Το 2011 αναγορεύτηκε διδάκτορας του Αστικού Δικαίου από το Τμήμα Νομικής ΑΠΘ. Ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου ως μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης από το 2002. Από το 2011 ως το 2013 δίδαξε μαθήματα αστικού δικαίου στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας της Θεσσαλονίκης. Σήμερα κατέχει τη θέση του Λέκτορα Αστικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου (Λευκωσία), όπου διδάσκει Γενικές Αρχές Αστικού Δικαίου, Οικογενειακό Δίκαιο, Κληρονομικό Δίκαιο και Ιατρικό Δίκαιο. Διδάσκει επίσης ως επισκέπτης καθηγητής στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Σύγχρονες ιατρικές πράξεις: Δικαιική ρύθμιση και βιοηθική διάσταση» των Τμημάτων Ιατρικής και Οδοντιατρικής, της Νομικής Σχολής και του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ. Είναι ο συγγραφέας των βιβλίων «Ανθρώπινη αναπαραγωγή: η ιδιωτική αυτονομία και τα όριά της» (Εκδόσεις Σάκκουλα, 2011) και «Το Κυπριακό Δίκαιο της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής» (Εκδόσεις Σάκκουλα, 2016). Έχει άριστη γνώση της αγγλικής και γαλλικής γλώσσας και καλή γνώση της γερμανικής και της ισπανικής γλώσσας.

Αντώνιος Τσαλίδης, Δικηγόρος – Υποψ. Δρ. Νομικής

Ο Αντώνιος Β. Τσαλίδης γεννήθηκε στη Βέροια και μεγάλωσε στην Κοζάνη όπου αποφοίτησε το 2006 από το 3ο Ενιαίο Λύκειο Κοζάνης με βαθμό «Άριστα». Την ίδια χρονιά εισήχθη στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ από την οποία και αποφοίτησε το 2011 με βαθμό πτυχίου «Λίαν Καλώς» (8,09). Κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών του σπουδών διετέλεσε υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών. Το 2014 ολοκλήρωσε τις Μεταπτυχιακές του Σπουδές στο ΔΠΘ στον τομέα Δικαίου των Επιχειρήσεων και Εργασιακού Δικαίου ως υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, με βαθμό «Άριστα». Το 2016 ολοκλήρωσε τις Μεταπτυχιακές του Σπουδές στο Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ειδίκευσης «ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ: ΔΙΚΑΙΪΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ» των Σχολών Νομικής, Ιατρικής, Οδοντιατρικής και Θεολογίας του ΑΠΘ, με βαθμό «Άριστα». Από το 2017 είναι υποψήφιος διδάκτορας στη Νομική σχολή του ΑΠΘ και εκπονεί διδακτορική διατριβή με θέμα «Αθέμιτες εμπορικές πρακτικές κατά την παροχή ιατρικών υπηρεσιών». Έχει συγγράψει μελέτες πάνω σε θέματα βιοηθικής, ιατρικού δικαίου και υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Έχει παρακολουθήσει πληθώρα συνεδρίων, ενώ ταυτόχρονα συμμετείχε ως εισηγητής σε συνέδρια που άπτονται θεμάτων ιατρικού δικαίου και έχει δημοσιεύσει σχετικές μελέτες. Είναι μέλος του εργαστηρίου Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής του Α.Π.Θ.

Από το Μάρτιο του 2014 έως τον Ιούλιο του 2015 πραγματοποίησε έρευνα στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ με αντικείμενο την «Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και προστασία του εμβρύου in vitro» στο πλαίσιο της Δράσης ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΙΙ που συγχρηματοδοτείται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας και το ΕΣΠΑ.

Από το 2013 ασκεί μαχόμενη δικηγορία ως μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Παράλληλα από το 2012 ανήκει στο μητρώο εκπαιδευτών του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και του ΕΟΠΠΕΠ και διδάσκει νομικά μαθήματα σε Ιδιωτικά και Δημόσια Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης.

Μιλάει άριστα αγγλικά και γαλλικά και πολύ καλά γερμανικά.

Ρωξάνη Φράγκου, Επιστ. Συνεργάτιδα ΕΕΔΑ – Δρ. Νομικής

Εργάζεται ως επιστημονική συνεργάτιδα στην Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) και διδάσκει στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ). Παράλληλα, εκπονεί μεταδιδακτορική έρευνα με θέμα Η συμβολή των Εθνικών Θεσμών για την προώθηση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΘΑΔ) στην ενίσχυση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ως υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ).

Απόφοιτος της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ, ολοκλήρωσε το 2005 τις Μεταπτυχιακές της Σπουδές στο Δημόσιο Δίκαιο στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Robert Schuman στο Στρασβούργο και το Νοέμβριο του 2010 έλαβε το διδακτορικό της δίπλωμα (διατριβή με τίτλο Η ευθανασία και το δικαίωμα άρνησης θεραπείας ενόψει της εξέλιξης του Ευρωπαϊκού Συγκριτικού δικαίου (Γαλλία, Ελλάδα, Ελβετία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο) από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου. Το 2015 ολοκλήρωσε μεταδιδακτορική έρευνα στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ (πεδίο έρευνας: Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και προστασία του εμβρύου in vitro).

Από το 2009 έως το 2012 εργάστηκε στη Νομική Σχολή και το Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου, διδάσκοντας Δημόσιο Δίκαιο, Συνταγματικό Δίκαιο και Πολιτικούς Θεσμούς στη Γαλλία και το Συγκριτικό Δίκαιο. Από το 2011 έως το 2014 δίδαξε Εφαρμοσμένη Ηθική. Πηγές και θεμέλια: πηγές σχετικά με τη βιοηθική στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Διδασκαλίας και Έρευνας στην Ηθική του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου (CEERE), ενώ από το 2013 έως και σήμερα συνεργάζεται με το Γαλλικό Κολλέγιο-IdEF/Πανεπιστήμιο Paris XIII για τη διδασκαλία του Συνταγματικού Δικαίου. Άρθρα, μελέτες και σχολιασμοί της έχουν κυκλοφορήσει στην ελληνική, αγγλική και γαλλική γλώσσα.

Θεοδώρα Χορταρά, Δικηγόρος – Απόφοιτος του ΔΠΜΣ «ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ: ΔΙΚΑΙΪΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ»

Γεννήθηκε στις Σέρρες, το έτος 1985. Αποφοίτησε από το 1ο Ενιαίο Λύκειο Σερρών το έτος 2002 και εισήχθη στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ, όπου και ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές της σπουδές το έτος 2007 με βαθμό «Λίαν Καλώς».
Το έτος 2008 έλαβε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης Β’ Επιπέδου στην «Εφαρμοσμένη Κλινική Βιοηθική» στην Ι Σχολή Ιατρικής και Χειρουργικής του Πανεπιστημίου «La Sapienza» της Ρώμης με τιμητική διάκριση. Την ίδια χρονιά, παρακολούθησε μαθήματα σε σχέση με το Βιοδίκαιο στη Σχολή Ιατρικής και Χειρουργικής του Καθολικού Πανεπιστημίου «Sacro Cuore» της Ρώμης. Το έτος 2014 ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών των Σχολών Νομικής, Ιατρικής, Οδοντιατρικής και του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ με τίτλο «Σύγχρονες ιατρικές πράξεις: Δικαιϊκή ρύθμιση και βιοηθική διάσταση» με θέμα της διπλωματικής της εργασίας «Η έννοια της επιπλοκής. Ιατρική σκοπιά, ορισμός και εφαρμογή στην Αστική Δίκη» με βαθμό «Άριστα».  Kατά τα έτη 2014 – 2015 πραγματοποίησε έρευνα στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ με αντικείμενο την Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και προστασία του εμβρύου in vitro στο πλαίσιο της Δράσης ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΙΙ.
Έχει συμμετάσχει ως εισηγήτρια σε επιστημονικές ημερίδες, διεθνή και ελληνικά συνέδρια και θερινά σχολεία σχετικά με βιοηθικά ζητήματα.
Από το έτος 2009 ασκεί μαχόμενη δικηγορία ως μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης με εξειδίκευση σε υποθέσεις ιατρικής ευθύνης και Δικαίου της Υγείας εν γένει.
Έχει άριστη γνώση της αγγλικής γλώσσας και της ιταλικής γλώσσας, καλή γνώση της γαλλικής γλώσσας και βασικές γνώσεις της πορτογαλικής γλώσσας.