Νέα

Διεθνές Συνέδριο, με θέμα: «Ιατρική, Δίκαιο και Διαδίκτυο»
Δημοσιεύθηκε στις: 21/10/2016

Το Εργαστήριο Μελέτης Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης διοργανώνουν Διεθνές Συνέδριο, με θέμα: «Ιατρική, Δίκαιο και Διαδίκτυο», που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, από τις 4 ως τις 6 Μαΐου 2017, στο Συνεδριακό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς ( Κατούνη 12 – 14).

Συμμετέχουν διεθνούς φήμης επιστήμονες και ερευνητές στο πεδίο των πολιτικών δημόσιας υγείας, της βιοηθικής, του δικαίου, των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών, της ιατρικής και του Διαδικτύου. Στόχος του συνεδρίου είναι να αναδειχθούν οι κίνδυνοι που δημιουργούνται για τη δημόσια υγεία και τις ατομικές ελευθερίες των πολιτών από την ευρεία χρήση του διαδικτύου καθώς και τα δυσχερή νομικά ζητήματα που ανακύπτουν και απασχολούν με διαρκώς αυξανόμενη ένταση την πράξη.

Πιο συγκεκριμένα, τα θέματα που θα εξεταστούν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου είναι:

 • Ιατρικά και νομικά ζητήματα που ανακύπτουν από την προσφορά ή ζήτηση υπηρεσιών ή βιολογικού υλικού μέσω διαδικτύου.
 • Εμπορικές πρακτικές στο πλαίσιο της παροχής υπηρεσιών υγείας μέσω του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης
 • Ιατρικά και νομικά ζητήματα σχετικά με το ηλεκτρονικό εμπόριο φαρμάκων.
 • Τηλεϊατρική.
 • Ηλεκτρονική διαχείριση ιατρικών δεδομένων.
 • Ο ρόλος του διαδικτύου στην άσκηση της ιατρικής και την ανάδειξη της σύγκρουσης συμφερόντων.
 • Δυσφημιστικές ενέργειες σε βάρος ιατρών μέσω διαδικτύου και νομική τους αξιολόγηση.


Η συμμετοχή στο Συνέδριο διακρίνεται σε τρεις κατηγορίες:

 • Απλή συμμετοχή: οι σύνεδροι μπορούν να παρακολουθήσουν τις εισηγήσεις και τις ανακοινώσεις και να συμμετάσχουν στη συζήτηση που θα ακολουθεί κάθε συνεδρία.
 • Συμμετοχή με ανακοίνωση: οι σύνεδροι, πέραν της παρακολούθησης των εργασιών του συνεδρίου και της συμμετοχής στη συζήτηση, παρουσιάζουν ανακοίνωση (ως 2500 λέξεις).
 • Συμμετοχή με poster: οι σύνεδροι, πέραν της παρακολούθησης των εργασιών του συνεδρίου και της συμμετοχής στη συζήτηση, παρουσιάζουν poster (ως 1000 λέξεις).

H συμμετοχή στο συνέδριο με ανακοίνωση ή poster πρέπει να δηλωθεί στην αίτηση εγγραφής και στη συνέχεια να αποσταλεί ο τίτλος και το σχετικό κείμενο μέσα στις οριζόμενες προθεσμίες. Όλα τα κείμενα θα αξιολογηθούν από την επιστημονική επιτροπή του συνεδρίου. Τα κείμενα που θα γίνουν αποδεκτά θα δημοσιευτούν στα Πρακτικά του συνεδρίου, καθώς και σε ειδικό τεύχος του περιοδικού Βιο-Χρονικά.

Η προθεσμία:

 • για προεγγραφή στο συνέδριο είναι ως τις 28 Φεβρουαρίου 2017,
 • για υποβολή του τίτλου της ανακοίνωσης ή του poster ως τις 15 Δεκεμβρίου 2016 και
 • για υποβολή του σχετικού κειμένου ως τις 28 Φεβρουαρίου 2017


Σε όλους τους συμμετέχοντες (με ή χωρίς ανακοίνωση) θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.


Ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος και θα τηρηθεί αυστηρά σειρά χρονικής προτεραιότητας.Εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής του Συνεδρίου

Βασίλειος Ταρλατζής,

Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής,

Καθηγητής Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ


Νέα
Δημοσιεύθηκε στις: 26/04/2016
Συμμετοχή του μέλους του Εργαστηρίου κ. Λ. Κοβάτση σε Ημερίδα του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, με θέμα: "Η ιατρική και τεχνική πραγματογνωμοσύνη στο τροχαίο ατύχημα", Τρίτη 10 Μαΐου 2016, 18.30, Συνεδριακό Κέντρο Τράπεζας Πειραιώς. Περισσότερα
Δημοσιεύθηκε στις: 25/04/2016
Στο πλαίσιο της Δομής Δια Βίου Μάθησης του ΑΠΘ, η Νομική Σχολή, και ειδικότερα το Εργαστήριο Μελέτης Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής που λειτουργεί στη Σχολή, οργανώνει, σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης και την Ιατρική Εταιρεία Θεσσαλονίκης επιμορφωτικά σεμινάρια με γενικό τίτλο: «Ιατρικές πράξεις: Νομικά και Ηθικά ζητήματα». Περισσότερα
Δημοσιεύθηκε στις: 13/04/2016
Συμμετοχή του Εργαστηρίου στο 31ο Βορειοελλαδικό Ιατρικό Συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 7 και 8 Απριλίου 2016. Το Εργαστήριο εκπροσωπήθηκε από τον Επ. Καθηγητή της Νομικής Σχολής ΑΠΘ κ. Κ. Παπαγεωργίου, που ανέπτυξε το θέμα: "Ιατρικές Αποφάσεις στο Τέλος της Ζωής. Περισσότερα